Πορεία διαμαρτυρίας των κατοίκων του κατεχόμενου Άρσους, με το βλέμμα στην επιστροφή




Το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής και εγκατάστασης στο κατεχόμενο χωριό τους αξίωσαν σήμερα οι κάτοικοι του Αρσους Λάρνακας, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με τίτλο «Αρσος Επιστροφή».

Δεκάδες κάτοικοι του κατεχόμενου Αρσους συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία των Τρούλλων και πορεύτηκαν με κατεύθυνση το οδόφραγμα της Κοινότητας, όπου επέδωσαν ψήφισμα σε αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών που με τη σειρά του θα το παραδώσει στα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του ο Κοινοτάρχης Αρσους Γιώργος Ευαγγέλου ανέφερε ότι «το Αρσος απέχει μόνο πέντε χιλιόμετρα από τους Τρούλλους. Με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής της Παναγίας Ελεούσας, που γιόρταζε στο κατεχόμενο χωριό μας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας, ζητώντας να επιστρέψουμε στη κατεχόμενη γη μας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ευαγγέλου είπε πως στην Κοινότητα Αρσους πριν το 1974 κατοικούσαν 300 περίπου Ελληνοκύπριοι και 300 Τουρκοκύπριοι, είχε ένα Ε/κ και ένα Τ/κ Κοινοτάρχη, οι κάτοικοι έφυγαν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής και διασκορπίστηκαν σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Ανέφερε ακόμα ότι από το 2006 που εξελέγη Κοινοτάρχης «σήμερα είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται πορεία διαμαρτυρίας για διεκδίκηση της επιστροφής στην κατεχόμενη γη μας, η οποία έχει ένα αγνοούμενο».

Στο ψήφισμα που επέδωσε ο Κοινοτάρχης στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι κάτοικοι εκφράζουν «την αντίσταση και αγανάκτηση τους προς την Τουρκία η οποία από το 1974 εισέβαλε δια των στρατευμάτων της στην Κύπρο και αφού κατέλαβε δια της βίας το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας, εκδιώκοντας τους κατοίκους του, το κατέχει και το κατακρατεί παράνομα ως κατοχική δύναμη. Το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής κατά παράβαση των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, ενώ 44 χρόνια μετά τα θλιβερά γεγονότα του 1974 η κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζεται παράλληλα με τον παράνομο εποικισμό των εδαφών μας».

Προστίθεται ότι «το συρματόπλεγμα της ντροπής συνεχίζει να κρατά χωρισμένη την πατρίδα μας και εμάς μακριά από τα σπίτια μας. Το στάτους κβο της κατοχής και το γεγονός ότι το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους αφού μας αναγκάζει να συνεχίσουμε να ζούμε σε συνθήκες αβεβαιότητας για το μέλλον».

Στο ψήφισμα γίνεται λόγος στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής και κατοχής από την Κύπρο, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους υπό συνθήκες ασφαλείας και στην αποκατάσταση και τον σεβασμό της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ακόμα ότι «για 44 ολόκληρα χρόνια αναμένουμε την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας χωρίς αποτέλεσμα. Για 44 χρόνια παραμένουμε πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα χωρίς να μπορούμε να γυρίσουμε και να ζήσουμε στα σπίτια και τις περιουσίες μας, τα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας».

Οι πρόσφυγες του κατεχόμενου μικτού χωριού Αρσους Λάρνακας καταλήγει το ψήφισμα, «επιλέξαμε συμβολικά τη σημερινή ημέρα, ανήμερα των εορτασμών της Παναγίας, να πορευτούμε στη γραμμή που μας κρατά μακριά από το χωριό μας και να ασκήσουμε να αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής και εγκατάστασης μας».

Προσδοκία μας να βρεθεί κοινή λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, λέει ο Γιλντιρίμ

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου
Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ
21/11/2018 12:50

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: