Πολιτικοί και ΜΜΕ δείχνουν ως η περικοπή των συντάξεων να είναι και δική τους επιθυμία…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

«Το επικοινωνιακό παιγνίδι για το θέμα των συντάξεων έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό από τα μεγάλα δημοσιογραφικά και κομματικά συγκροτήματα», μου είπε πρόσφατα σημαντικός παράγοντας, που ασχολήθηκε επισταμένα με το μείζον αυτό ζήτημα, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας, όχι των δανειστών.

Αναφερόταν στην εμμονή κυρίως της πλειοψηφίας των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και μερικών ελληνικών κομμάτων, με πρώτη την Αξιωματική Αντιπολίτευση, για την περικοπή των συντάξεων, που φαινόταν και ως επιθυμία τους, αντί να ήταν ευχή τους η διάσωσή τους!

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα για τις συντάξεις έχει αναγκάσει ακόμα και υψηλόβαθμους αξιωματούχους των δανειστών -ειδικά αυτών του Ταμείου- να αναρωτιούνται:

  • -Μα καλά τι είναι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα; Αντί να χαίρονται, λυπούνται, θα μπορούσα να παραφράσω τα λεγόμενά τους.

Γεγονός είναι ότι οι πιέσεις για τις περικοπές στις συντάξεις όλο και περισσότερο μειώνονται και δυστυχώς η Αντιπολίτευση και πολλά ΜΜΕ ξεχνούν ότι η Ελλάδα είναι εκτός Μνημονίων, που σημαίνει πως εάν αντιμετωπιστεί το θέμα με σοβαρότητα, η χώρα θα κερδίσει, ανεξάρτητα ποιος την κυβερνά αυτή τη δεδομένη στιγμή. Άλλωστε, δεν πρέπει να έχει καμία σημασία, διότι στο τέλος όλοι Μνημονιακοί είναι εκτός του συνεπέστατου με τις αρχές του, ΚΚΕ και τους ναζί της Χ.Α., που είναι από άλλο ανέκδοτο και δεν καταγράφονται στις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου.

Πηγές στην Ουάσιγκτον παραδέχονται αυτό που γνωρίζουμε όσοι καλύπτουμε δημοσιογραφικά το ΔΝΤ: ότι στο Ταμείο κρατούν χαμηλούς τόνους, και σημειώνουν ότι πρόκειται για προσωπική επιλογή της Γενικής Διευθύντριας κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

  • «Στο ΔΝΤ κρατούν πιο χαμηλούς τόνους από διάφορους στην Αθήνα» μου είπε χαριτολογώντας συνομιλητής μου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Και είναι αλήθεια ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν έχουν πει ποτέ τον τελευταίο καιρό ότι πρέπει οπωσδήποτε να κοπούν οι συντάξεις. Έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να το δουν να συμβαίνει, αλλά η κουβέντα σταματά εκεί. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

Αν το Ταμείο ήθελε πάση θυσία να περικοπούν οι συντάξεις, δεν θα κόστιζε τίποτα στην κ. Λαγκάρντ να το δηλώσει δημόσια. Γιατί δεν έχει συμβεί αυτό; Διότι και να το πει, δεν θα ισχύσει. Το ΔΝΤ δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα, ούτε έχει δώσει δανεικά τα τελευταία χρόνια.

Για να μας βρίζουν οι υποστηρικτές και οι αντίπαλοι της κυβέρνησης, κάτι καλό κάνουμε…

Η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου είχε την ευκαιρία να το δηλώσει και στο Μπαλί, κατά τη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, και στις δεκάδες συνεντεύξεις που έδωσε και στις δηλώσεις που έχει κάνει.

Το μόνο που είπε τελευταία είναι μία ισχυρή συγνώμη για το πρώτο πρόγραμμα, που όντως ήταν λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος, και εκτροχίασε εντελώς την ελληνική οικονομία. Το πρώτο πρόγραμμα ήταν η χειρότερη «συνταγή» που θα μπορούσε να επιλεγεί για οποιαδήποτε χώρα… Ήταν αυτό που πρότεινε η τότε κυβέρνηση του κ. Γεωργίου Α. Παπανδρέου και δεν υλοποίησε ποτέ, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία στα τάρταρα.

  • Κατά τη γνώμη μου, είναι κεντρική επιλογή του Διεθνούς Οργανισμού να αφήσει το παιγνίδι να εξελιχθεί ανάμεσα στην Αθήνα και στους Ευρωπαίους, και αυτό πρέπει πρώτη να το καταλάβει η Αντιπολίτευση στην Ελλάδα, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να κληθεί από το λαό να κυβερνήσει σε ένα χρόνο. Και στο θέμα των συντάξεων θα εκτεθεί, εάν δεν επιλυθεί από τη σημερινή κυβέρνηση… Σημασία έχει να μην υποστούν άλλες μειώσεις οι συνταξιούχοι και όχι τα κομματικά κέρδη του κάθε υποψήφιου πρωθυπουργού.

Γίναμε μάρτυρες την περασμένη Πέμπτη του εξής φαινομένου:

  • Ο Τζέρι Ράις βγήκε ανοικτά -απαντώντας σε ερωτήσεις του ΕΘΝΟΥΣ και του OPEN- και δήλωσε ότι είναι θέμα των Ευρωπαίων και της Ελλάδας να αποφασίσουν για τις συντάξεις. Και όμως, τα περισσότερα ΜΜΕ της Ελλάδας, που δεν κάνουν το έξοδο να έχουν ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, άρα δεν έχουν την παραμικρή ιδέα πως λειτουργεί το Ταμείο, μετέδωσαν ακριβώς το αντίθετο και με τον ίδιο τρόπο, σαν ένα χέρι να καθοδήγησε ως πιόνια αυτούς που έγραψαν τα κείμενα. Είχαν τον ίδιο «πατέρα»…

Αποδεικνύεται, λοιπόν, και στην πράξη ότι δηλαδή δεν μπορεί το ΔΝΤ να αποφασίζει πια για τις τύχες της Ελλάδας και του λαού της, διότι ΔΕΝ έχει Πρόγραμμα. Είναι τόσο απλό. Και ενώ τα μηνύματα από την έδρα του Διεθνούς Οργανισμού είναι σαφή, στην Αθήνα συμβαίνει το εξής παράδοξο:

Συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων και ακόμη πιο συγκεκριμένα συμφέροντα να ταυτίζονται με θέσεις που είναι σκληρότερες από αυτές που πρέσβευε το Ταμείο.

Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται πια για την Ελλάδα, όπως παλιά. Έχει εντελώς αποδεσμευθεί από τη χώρα μας, και παραμένει ως τεχνικός σύμβουλος, ένας τίτλος που δεν του επιτρέπει να περικόπτει συντάξεις.

Τους είναι δύσκολο να αντιληφθούν ότι πλέον τα πράγματα είναι απλά και οι αποφάσεις στο ΔΝΤ ειλημμένες.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Στην ενημέρωση του κ. Τζέρι Ράις, είχαμε βρεθεί, ως συνήθως, οι Έλληνες ανταποκριτές. Προσέξτε: Εάν για κάποιο λόγο δεν πηγαίναμε στο ΔΝΤ, δεν θα γινόταν και η συγκεκριμένη ερώτηση για τις συντάξεις. Αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία στο πως έγινε η ερώτηση μου. Αφού είχαμε υποβάλει τα ερωτήματά μας, όπως συνηθίζει ο εκπρόσωπος του Ταμείου, ρώτησε ποιος θα κάνει την τελευταία ερώτηση, και έδειξε εμένα που του είχα κάνει νόημα. Επέλεξα να κάνω την ερώτηση για τις συντάξεις, όπως κάλλιστα θα μπορούσα να ρωτήσω κάτι άλλο. Και όμως γράφτηκε και μεταδόθηκε στην Αθήνα ότι το ΔΝΤ επέλεξε να κάνει δήλωση-τοποθέτηση για το θέμα των συντάξεων. Δεν πρόκειται μόνο για Fake News, αλλά και ηθελημένη παραποίηση της αλήθειας…

Όταν η Τουρκία τελειώσει με τη διζωνική στην Κύπρο, θα αναλάβει δράση στο Αιγαίο και τη Θράκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: