Ποιός αποφασίζει για το φυσικό αέριο της Κύπρου: Ο Τραμπ και οι ΗΠΑ ή ο Ερντογάν;




Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL

Λέτε ότι το γέλιο είναι μια επαναστατική πράξη. Με ποιο πράγμα γελάτε πιο πολύ; Με τα ανέκδοτα; Τις γελοιογραφίες; Το γεγονός ότι κόβουν την κορδέλα δέκα άτομα με το ψαλίδι σε μιαν τελετή εγκαινίων; Το γεγονός ότι ένας πολίτης, ο οποίος ψυχοπλακώνεται από τον φόρο που μεταδίδεται ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλεί την κυβέρνηση προτάσσοντας το μεσαίο του δάκτυλο και λέγοντας «να αυτό θα πάρετε»;

Τα βίντεο κολάζ του Τραμπ με τον Πούτιν; Γελάτε περισσότερο με τις ομιλίες του Ταγγίπ Έρντογαν που επαινούν την τουρκική δημοκρατία, ή μήπως με την πτώση του από το άλογο στο οποίο ανέβηκε; Ίσως σας προκαλεί περισσότερο γέλιο απ’ όλα ο χορός τουίστ του Μπορίς Γιέλτσιν ή το χούφτωμα του πισινού μιας γυναίκας στον δρόμο από τον πρώην Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Πιο πολύ ακόμα και από τις ταινίες βουβού κινηματογράφου του Τσάρλι Τσάπλιν.

  • Έχω έναν φίλο. Γλυκύτατο. Ξέρετε με τι γελάει πιο πολύ τον τελευταίο καιρό; Με τις δηλώσεις των Άγγλων και των Αμερικανών αξιωματούχων για την Κύπρο. Άμα πουν «υποστηρίζουμε την λύση και την ειρήνη στην Κύπρο», δεν μπορείτε να τον συγκρατήσετε πια. Σκάει στα γέλια αμέσως. Η πιο πρόσφατη δήλωση προήλθε από την Αμερική. Από το Υπουργείο Εξωτερικών.  Τι λέει; «Υποστηρίζουμε μιαν δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στο νησί!»

Μόλις το άκουσε αυτό, σχεδόν ενθουσιάστηκε. «Αχ ψυχή μου», είπε, «έλα να σε φιλήσω στα δύο παχουλά σου μάγουλα». Και έσκασε στα γέλια. Και τι γέλια. «Τι το αστείο βρίσκεις σε αυτό;» του λέω. «Είναι πολύ αστείο, πάρα πολύ», λέει. «Τι είναι αστείο;» «Δεν βλέπεις πώς μας κοροϊδεύουν; Μας θεωρούν βλάκες. Με αυτό γελώ. Δεν είμαι ηλίθιος. Είμαι Κύπριος, αλλά δεν είμαι τόσο αγαθός».

Δεν πιστεύει ότι η Αμερική και η Αγγλία θέλουν λύση και ειρήνη στην Κύπρο. Για να πω την αλήθεια, ούτε εγώ το πιστεύω. Και συμφωνούμε πάνω σε αυτό το θέμα. Είναι και οι δύο πολύ ικανοποιημένες από το υφιστάμενο στάτους κβο. Άλλωστε αυτές είναι η κύριοι αρχιτέκτονες αυτού του στάτους κβο. Το 1963 μοίρασαν μερικώς το νησί.

  • Το 1974 το μοίρασαν γεωγραφικά μαζί με τον πληθυσμό του. Αν δεν ήταν ικανοποιημένες από το στάτους κβο που δημιούργησαν, θα το άλλαζαν προ πολλού. Απαγχόνισαν τον Σαντάμ, λίντσαραν τον Καντάφι, κατέστρεψαν την Συρία και κόλλησαν μόνο στην Κύπρο; Εμείς οι Κύπριοι προκύψαμε πιο σκληροί απ’ όλους και δεν μπόρεσαν να τα βγάλουν πέρα μόνο μαζί μας; Έχει δίκαιο ο αγαπητός μου φίλος. Είναι πράγματι αστείο. Πολύ αστείο! Θέλουν λύση και ειρήνη, λέει. Και πιστέψτε το, λέει.

Συζήτησα το θέμα και με έναν άλλο φίλο μου. «Αλλά τώρα υπάρχει το αέριο», είπε. «Αν υπάρχει το αέριο, τι θα γίνει», του είπα. «Θα συμφωνήσουν και θα υπάρξει λύση», είπε. «Αν δεν υπάρξει λύση, δεν θα μπορέσουν να βγάλουν το αέριο;» είπα. «Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει», είπε. «Η Τουρκία ή η Αμερική δίνει την άδεια;» είπα. Σιώπησε. Δεν είπε τίποτα.

Ζούμε κωμικοτραγικές καταστάσεις, όπως πάντα. Από την μια μας κάνουν να γελάμε, από την άλλη μας προβληματίζουν και μας κάνουν να κλαίμε. Εποχές κατά τις οποίες όλοι έπαψαν πιο πολύ να ελπίζουν για την λύση του Κυπριακού. Δεν νομίζω ότι λυπήθηκε και πολύ η τουρκική πλευρά για την πρόσφατη ομιλία του Αναστασιάδη. Μήπως δεν ήθελαν χωριστό κράτος, δηλαδή διχοτόμηση;

  • Ιδού πάρτε το, λέει ο Αναστασιάδης, χρησιμοποιήστε το όπως θέλετε! Τους προτείνει μιαν λύση που θα μπορούν να έχουν περισσότερο λόγο οι ίδιοι στα δικά τους δικαιώματα και θα μπορούν να αποφασίζουν περισσότερο οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Αυτό δεν θα είναι χωρίς αντάλλαγμα φυσικά. Ζητά την αποχώρηση του τουρκικού στρατού απ’ εδώ και την άρση των εγγυήσεων. Αν δεν το ζητούσε αυτό, η τουρκική πλευρά θα άρπαζε αμέσως στον αέρα την πρόταση του Αναστασιάδη.

Το έγραψα και προηγουμένως. Η Τουρκία δεν θέλει λύση στο νησί. Δεν θέλει καμία λύση. Μάλιστα ούτε συνομοσπονδία θέλει ούτε διχοτόμηση. Λύση σημαίνει τερματισμό της παρουσίας της Τουρκίας στο νησί. Ούτε η Αμερική και η Αγγλία θέλουν λύση, αφού δεν επιθυμούν τερματισμό της παρουσίας της Τουρκίας στο νησί.

  • Η Ελλάδα και η Αγγλία λένε ότι είναι έτοιμες να παραιτηθούν των εγγυήσεων. Πιστέψτε την Ελλάδα αλλά μην πιστέψετε την Αγγλία. Η Ελλάδα είναι ειλικρινής, η δε Αγγλία δεν είναι. Οι Άγγλοι ενώ από την μια το λένε αυτό, σίγουρα από την άλλη λένε στην Τουρκία «μην τυχόν και παραιτηθείς». Βεβαίως ενόσω δεν παραιτείται η Τουρκία, δεν θα παραιτηθεί και η Αγγλία.

Φαίνεται πολύ κατάλληλο και για την Αμερική και για την Αγγλία το στάτους κβο που διαρκεί στο νησί εδώ και 44 χρόνια. Από την μια ένα αναγνωρισμένο κράτος και από την άλλη ένα πειρατικό κράτος. Οι υπερδυνάμεις πάντα χρειάζονται πειρατικά κομμάτια γης όπως το δικό μας. Επιπλέον, η Αμερική και η Αγγλία ελέγχουν πολύ εύκολα το νησί με την παρούσα του μορφή. Κάνουν ό,τι θέλουν και στις δύο πλευρές. Και μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τις δύο πλευρές όπως θέλουν.

Καλά, η Ευρωπαϊκή Ένωση τι κάνει; Τίποτα! Στηρίζει το μέλος της; Όχι. Αν η Κύπρος μοιράστηκε το 1974 ανάμεσα στους Έλληνες και στους Τούρκους, μοιράστηκε και το 2004. Ανάμεσα στην Αμερική και στην Ευρώπη!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Οι προδοσίες των διανοουμένων ή η «ομάδα που έγλειψε το μελάνι»: Συμβάδισαν, επωφελήθηκαν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: