Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι στις ΗΠΑ: Νεκροί και τραυματίες σε Σικάγο και Ντένβερ




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Σικάγο, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και άλλους δύο ανθρώπους, πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός στην ανταλλαγή πυρών, επεισόδιο που ανάγκασε προσωπικό και ασθενείς να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις εγκαταστάσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο δράστης άρχισε να πυροβολεί στον χώρο στάθμευσης, έξω από το νοσοκομείο Mercy, πριν εισβάλει στο λόμπι και συνεχίσει να ρίχνει, αφηγήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες σε αμερικανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο αστυνομικός Σάμιουελ Χιμένες υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη στην επίθεση, ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης του Σικάγου μέσω Twitter. Ο δράστης είναι και αυτός νεκρός, γνωστοποίησε μέσω του ίδιου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης το Πυροσβεστικό Σώμα του Σικάγου (σ.σ. στην πυροσβεστική υπάγονται οι υπηρεσίες ασθενοφόρων σε πολλές αμερικανικές πόλεις).

Αξιωματούχοι είχαν πει νωρίτερα ότι άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες. Ένα ερευνητής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Κομητείας Κουκ γνωστοποίησε ότι και οι δύο άνθρωποι αυτοί έχασαν επίσης τη ζωή τους.

Μεγάλη δύναμη της αστυνομίας με δεκάδες οχήματα και πολλά ασθενοφόρα έφθασαν στο νοσοκομείο Μέρσι, ενώ αστυνομικοί έκαναν έρευνα στους χώρους του νοσοκομείου.

Η αστυνομία του Σικάγου δεν έχει κάνει καμιά απολύτως εκτίμηση όσον αφορά τα πιθανά κίνητρα του ενόπλου, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Τέσσερις τραυματίες από σφαίρες, ένας νεκρός στο κέντρο του Ντένβερ

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες στο κέντρο της πόλης Ντένβερ, στην Πολιτεία Κολοράντο, σύμφωνα με την αστυνομία και ΜΜΕ, που έκαναν λόγο για έναν νεκρό.

«Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες και διακομίζονται (σε νοσοκομεία) από τον τόπο (του συμβάντος) στη συμβολή της 21ης (οδού) και της (οδού) Λόρενς», ανέφερε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση του Ντένβερ μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι διενεργείται έρευνα.

Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες μέχρι στιγμής. Δεν είναι σαφές εάν συνελήφθη κάποιος ύποπτος.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πολλοί άνθρωποι «τραυματίστηκαν από σφαίρες» σε ανταλλαγή πυρών σε περιοχή του Σικάγου όπου βρίσκεται πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός, ο οποίος βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση», γνωστοποίησε εκπρόσωπος της αστυνομίας της μητρόπολης των βόρειων ΗΠΑ.

Αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για δύο νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης.

Υπήρξαν ανταλλαγές «πυρών (…) στο νοσοκομείο Mercy», ανέφερε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Σικάγου, ο Άντονι Γκουλιέλμι, προτρέποντας τους πολίτες να «αποφεύγουν (να κινηθούν προς) την περιοχή» τις επόμενες ώρες.

Έκανε λόγο για «πολλά θύματα», ανάμεσά τους έναν «αστυνομικό», ο οποίος βρίσκεται «σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά δέχεται εξαίρετες φροντίδες».

«Οι αστυνομικοί διεξάγουν μεθοδική έρευνα στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον ένας πιθανός δράστης τραυματίστηκε από σφαίρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε τοπικά ΜΜΕ στο Σικάγο, η ανταλλαγή πυρών άρχισε μπροστά στο νοσοκομείο Μέρσι περί τις 15:15 τοπική ώρα (21:15 ώρα Ελλάδας) και συνεχίστηκε μέσα στο κτίριο.

Ένας ασθενής, 61 ετών, εμφανώς σε κατάσταση σοκ, εξήγησε στο CBS News ότι κάποιος άρχισε να ρίχνει μέσα στο κτίριο, «κατατρομοκρατώντας τους πάντες».

Μια υπάλληλος του νοσοκομείου αφηγήθηκε στη Chicago Tribune ότι όλο το προσωπικό έλαβε εντολή να κρυφτεί και να κλειδώσει τις πόρτες, κατόπιν να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις. «Δεν ξέρω τι έγινε», είπε, καθώς απομακρυνόταν με λεωφορείο. «Μας είπαν να τρέξουμε να φύγουμε, αυτό κάναμε», πρόσθεσε.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το προσωπικό απομάκρυνε ασθενείς, ορισμένους με αμαξίδια και νοσοκομειακές κλίνες με ροδάκια.

Στο Σικάγο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, η βία αποτελεί γάγγραινα. Αποδίδεται κυρίως σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών, ειδικά για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών.

Το 2017 καταγράφηκαν στην πόλη 675 φόνοι, δηλαδή περισσότεροι απ’ ό,τι στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες μαζί. Καταγράφηκαν επίσης 2.785 βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων, κατά τις στατιστικές της αστυνομίας.

Αλλά το Σικάγο δεν είναι η μόνη αμερικανική πόλη που βυθίζουν στο πένθος επεισόδια αυτού του είδους — κάθε άλλο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Gun Violence Archive, 314 «επιθέσεις με χρήση όπλου που είχαν πολλά θύματα» (mass shootings, στην ορολογία της αστυνομίας και των ΜΜΕ για τα συμβάντα αυτής της φύσης με τουλάχιστον τέσσερα θύματα) έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ από την αρχή της χρονιάς.

Σχολεία, χώροι λατρείας… καμιά τοποθεσία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής. Ένας πρώην στρατιωτικός σκότωσε δώδεκα ανθρώπους μέσα σε μπαρ στο Θάουζαντ Όουκς της Καλιφόρνιας τη νύχτα της 7ης προς 8η Νοεμβρίου. Ενώ ένας ένοπλος σκότωσε ένδεκα πιστούς μέσα σε μια συναγωγή στο Πίτσμπεργκ (βορειοανατολικά) την 27η Οκτωβρίου.

Το αμερικανικό Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα της οπλοφορίας. Και περίπου το ένα τρίτο των νοικοκυριών στις ΗΠΑ έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Sputnik-Reuters
Ουάσινγκτον, United States
Ντένβερ, United States

Τραγωδία χωρίς τέλος στην Καλιφόρνια: Στους 77 οι νεκροί, ζητείται DNA για να βρεθούν 1000 αγνοούμενοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: