Παραστάσεις της κωμωδίας «Τι 30, τι 40, τι 50» στο Πολιτιστικό της Αρχιεπισκοπής




Την θεατρική προσαρμογή της κινηματογραφικής ταινίας των Ασημάκη Γιαλαμά Κώστα Πρετεντέρη (σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη) «Τι 30 … τι 40 … τι 50» επέλεξε για το σκηνοθετικό του ντεμπούτο ο ηθοποιός και ραδιοφωνικός παραγωγός της Ομογένειας, Νίκος Καράς, σε συνεργασία με τον ταλαντούχο Αλέξανδρο Αμμοχωστιανό.

Το έργο – που αποτέλεσε και μία από τις τελευταίες μεγάλες επιτυχίες εκείνης της φάσης του ελληνικού κινηματογράφου – είναι μία ελαφρά κωμωδία που ασχολείται με τα ήθη μιας ελληνικής αστικής οικογένειας των αρχών δεκαετίες του ’70. Είναι τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα, με τους θεατρικούς συγγραφεί να αρχίζουν δειλά να βάζουν στα έργα τους στοιχεία σάτιρας για το καθεστώς. Στοιχεία που ορθά διατήρησαν και οι δύο σκηνοθέτες Νίκος Καράς, οι οποίοι παρουσίασαν το έργο στους πρωτότυπους διαλόγους, χωρίς να το διασκευάσει, κάτι που θα το έβγαζε από την εποχή του.

Το έργο βγάζει γέλιο και οι σκηνοθέτες δούλεψαν καλά με τη θεατρική ομάδα «Θίασος», η οποία έχει «χημεία» που αποτυπώνεται στη σκηνή και θα κάνει το θεατή να περάσει ευχάριστα.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Αθήνα (το έργο γράφηκε το 1972), όπου ο βιομήχανος απορρυπαντικών Ζάχος Φωκιανός (Νίκος Καράς), ένας καλοστεκούμενος 50άρης με συντηρητικές απόψεις για τη ζωή και τον έρωτα, που διατηρεί σχέση με τραγουδίστρια της ηλικίας του (η Ιωάννα Μουλαγιάννη στο ρόλο της Δόμνας), δέχεται την ερωτική εξομολόγηση της εικοσάχρονης υπαλλήλου του Τέτας Μαργαρίτη (Σοφία Σιώζιου), κόρης της Ναταλίας Μαργαρίτη (Ιωάννα Χάστα) με την οποία στα νεανικά τους χρόνια διατηρούσε ερωτική σχέση.

Η αποκάλυψη αυτή γίνεται έπειτα από ένα απίστευτο μπέρδεμα, στο οποίο λαμβάνουν μέρος ο φίλος και συνομήλικος του Ζάχου Βίκτωρ Καλλινίκος (Αντρέας Πλιάτσικας), ο υπάλληλος του εργοστασίου Φίλιππος (Αλέξανδρος Αμμοχωστιανός), ο φίλος της Ναταλίας Άλκης Ρενιέρης (Αλέξανδρος Αμμοχωστιανός), η ηλικιωμένη υπάλληλος του γραφείου Χρυσάνθη (Ηρώ Παππά) και η φίλη της Τέτας, Ρωξάνη (Λυδία Γεωργαντζή).
Το έργο έχει το καθιερωμένο happy end, ωστόσο μέσα από τις κωμικοτραγικές σκηνές σατιρίζονται και οι συντηρητικές αλλά και οι ελευθεριάζουσες απόψεις της εποχής σε σχέση με το γάμο και την αστική οικογένεια.
Οι ηθοποιοί έχουν δουλέψεις καλά και δεν υπάρχουν υστερίσαντες. Να σημειώσω το ταλέντο της Σοφίας Σιώζιου (που είχε και το δυσκολότερο ρόλο), τη εξαιρετική εμπειρία και ταλέντο της Ιωάννας Χάστα και την πρώτη εμφάνιση στην ομογενειακή σκηνή και με ελληνικό θέμα, του επαγγελματία ηθοποιού Ανδρέα Πλιάτσικα. Ανετος και στους δύο ρόλους ο Αλέξανδρος Αμμοχωστιανός, του οποίου η συμβολή σ’ όλη την παραγωγή ήταν καθοριστική. Τη διεύθυνση σκηνής είχε ο Δημήτρης Σάδος και τα κουστούμια επιμελήθηκαν η Ιωάννα Χάστα με την Ιωάννα Σιώζιου.
Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου και δίνονται στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο (27-09 Crescent Street, Long Island, NY 11102).

(Παρασκευή & Σάββατο 8 μμ και Κυριακή 4 μμ.

Για πληροφορίες/κρατήσεις εισιτηρίων (917) 635-8867.

Πηγή: www.greeknewsonline.com

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: