Οι προσπάθειες του Υπουργείου Γεωργίας απέναντι στις νέες προκλήσεις του κλάδου




Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αντιμετώπιση των προκλήσεων ενώπιον της κυπριακής γεωργίας, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς και των προκλήσεων που προκύπτουν από τη δυναμική που έχει αποκτήσει η διάδοση του χαλλουμιού παγκόσμια, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του στο 2ο Παγκύπριο Επιστημονικό Συνέδριο της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας, ο κ. Καδής είπε ότι «μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στοχεύουμε στην ποιοτική παραγωγή, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών μας προϊόντων, στην καινοτόμο και βιώσιμη διαχείριση των πόρων και στη στήριξη των αγροτικών μας περιοχών».

«Ειδικότερα όσον αφορά τον τομέα του γάλακτος και κατ’ επέκταση της τυροκομίας, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για το χαλλούμι και την κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις του. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι οι πωλήσεις για το 2018 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με 156 εκατομμύρια το 2017, ενώ οι ποσότητες εξαγωγών αναμένεται να ξεπεράσουν τις 26.000 τόνους», είπε.

Σημείωσε ότι «διαφάνηκε μάλιστα ότι τα σύνορα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την πορεία αυτή και το εθνικό μας προϊόν, όπως επικράτησε να ονομάζεται, έχει πλέον περάσει και στην τεράστια αγορά της Κίνας με την πρόσφατη υπογραφή του πρωτοκόλλου εξαγωγών των γαλακτοκομικών προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών».

«Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτική Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από αυτή τη δυναμική. Με αυτά και μόνο τα δεδομένα, γίνεται νομίζω σαφής η αξία Συνεδρίων όπως το σημερινό αλλά κυρίως η σημαντικότητα του ρόλου και του έργου της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Κύπρου», είπε.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι πρόκειται για μια οκταμελή επιτροπή, η οποία ενεργεί ως εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος (IDF) και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων του Υπουργείου, ως ο συνδετικός κρίκος της Κύπρου με τον διεθνή γαλακτοκομικό τομέα.

ΚΥΠΕ
29/11/2018 12:46

Ρίγη συγκίνησης: Για πρώτη φορά από το 1974 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στους Στύλλους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: