Οι δυο κόσμοι της Αμερικής θα βρουν τα σημεία που τους ενώνουν; Ανεξέλεγκτες οι διαιρέσεις…




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τη μεγαλύτερη ίσως ποικιλομορφία όσο ποτέ προηγουμένως είχαν οι ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνοντας ότι ο Αμερικανικός λαός είναι βαθιά διχασμένος σε πολιτικό, ιδεολογικό και ανθρώπινο επίπεδο. Κι αυτό διαπιστώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα και το εμφυλιακό κλίμα, ιδιαίτερα σε πολιτείες του Νότου.

Από τη μια αναδείχθηκαν στοιχεία που είναι ταυτισμένα με την πολυπολιτισμική κοινωνία και την ατομική ελευθερία σε όλες τις εκφάνσεις της και από την άλλη επικράτησαν απόψεις στηριζόμενες σε πραγματικότητες ή ουτοπίες που συνδέονται με το περιβάλλον, τις ανάγκες, τα προβλήματα, τους φόβους και τα όνειρα των πολιτών.

  • Με βάση τις εκλογικές νίκες που πέτυχαν υποψήφιοι, διαπιστώνεται μεγαλύτερη αποδοχή στη διαφορετικότητα της ταυτότητας φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού και της θρησκευτικής επιλογής. Συνάμα όμως αποδείχθηκε ξανά ότι σε ορισμένες περιοχές έχουν βαθιές ρίζες ρατσιστικές αντιλήψεις και εθνικιστικές συμπεριφορές.

Η συμμετοχή των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ. Αν και στις φετινές εκλογές υπήρξαν περισσότερες γυναίκες που διεκδίκησαν και κέρδισαν θέσεις σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και δημοτικό επίπεδο, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες εκλογές, εντούτοις η ανισότητα και η αριθμητική διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών παραμένει μεγάλη.

Σε αρκετές πολιτείες, εκτός από εκλογικές αναμετρήσεις υποψηφίων για διάφορες θέσεις, οι ψηφοφόροι συμμετείχαν σε δημοψηφίσματα με ερωτήματα που αφορούσαν διάφορα ζητήματα: από το εκλογικό σύστημα έως το δικαίωμα ψήφου σε πρώην φυλακισμένους, από τους κανονισμούς και τη διαφάνεια για χρηματοδοτήσεις υποψηφίων έως πτυχές της κλιματικής αλλαγής. Τα αποτελέσματα είναι άκρως ενδεικτικά για την ύπαρξη δυο διαφορετικών κόσμων στην Αμερική.

  • Ακόμη και ο αγώνας για τον έλεγχο της οπλοκατοχής δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στις ενδιάμεσες εκλογές, μετά από τόσα μακελειά, μετά από το ασύλληπτο φονικό σε δημοτικό σχολείο και μετά τον ξεσηκωμό της μαθητιώσας νεολαίας. Οι υποστηρικτές ελέγχου των πυροβόλων όπλων δεν κέρδισαν κάθε εκλογική αναμέτρηση που ήθελαν, αν και υπήρξαν κάποιες σημαντικές νίκες.

Επίσης, οι αντιεπιστημονικές θέσεις για το κλίμα που προβάλλονται έντονα από συγκεκριμένους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους, καθώς και η απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, φαίνεται ότι έχουν ενισχύσει περαιτέρω τις «ειδικές ομάδες συμφερόντων», αλλά και τις απόψεις μερίδας ψηφοφόρων.

Για παράδειγμα, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, καταψηφίστηκε πρόταση για να δημιουργηθεί ο πρώτος «φόρος άνθρακα» στις ΗΠΑ. Στην Αριζόνα και την Νεβάδα απέρριψαν μέτρα για την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στο Κολοράντο καταψήφισαν τον περιορισμό του fracking (υδραυλική ρωγμάτωση) για εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου, ενώ έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένα επιστημονικές έρευνες που κάνουν λόγο για σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία.

  • Οι Δημοκράτες κατάφεραν να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή και οι Ρεπουμπλικάνοι όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά και να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία. Την ίδια στιγμή, δεν υπήρξε «εντυπωσιακή αποκήρυξη» του Ντόναλντ Τραμπ, όπως περίμεναν πολλοί. Ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου, όσον και να διαφωνεί κανείς μαζί του, κατάφερε με τον ιδιόμορφο χαρακτήρα του, τις πολιτικές επιλογές του, τις «ενοχλητικές ατάκες» του και τις ομιλίες του τις τελευταίες εβδομάδες να διασώσει σε μεγάλο βαθμό το κόμμα του, αρκετούς Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, αλλά πάνω απ’ όλα τον εαυτό του.

Η προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες για να «τρομάξουν» τους Αμερικανούς ψηφοφόρους φαίνεται ότι ήταν μια από τις βασικές αιτίες που συνέτειναν στην επικράτηση υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

  • Βέβαια, δεν κατάφερε να αποτρέψει τον έλεγχο της Βουλής από το Δημοκρατικό Κόμμα και ενδέχεται αυτή η εξέλιξη να αποδειχθεί η «αχίλλειος πτέρνα» της Προεδρίας του ή να συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, να ενισχύσει την προσπάθειά του για επανεκλογή το 2020. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί πια ότι όλα μπορούν να συμβούν.

Πάντως, το πολιτικό σκηνικό, το εκλογικό αποτέλεσμα και οι προοπτικές που διαγράφονται αντανακλούν τη σημερινή ανησυχητική εικόνα των ΗΠΑ.

  • Η αμερικανική κοινωνία είναι έντονα διχασμένη και η ιδεολογική σύγκρουση ξεπερνάει τα παραδοσιακά κομματικά στερεότυπα και τις βασικές πολιτικές αρχές.

Άραγε ο πρόεδρος Τραμπ και τα εκλεγμένα μέλη των δυο νομοθετικών σωμάτων θα μπορέσουν να συνεργαστούν για προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα και για σοβαρά θέματα, όπως: το μεταναστευτικό, οι δαπάνες στις υποδομές, οι τιμές των φαρμάκων και για αρκετά άλλα ή θα ξεκινήσουν ένα νέο πόλεμο στο διαιρεμένο Κογκρέσο;

Άραγε θα μπορέσουν να γεφυρώσουν το κοινωνικό και οικονομικό χάσμα που στηρίζεται σε ακραίες ανισότητες, σε φυλετικά χαρακτηριστικά και γεωγραφικά δεδομένα ή θα το διευρύνουν ακόμη περισσότερο;

Άραγε οι δυο κόσμοι της Αμερικής θα καταφέρουν να βρουν τα σημεία που τους ενώνουν ή θα αφήσουν ανεξέλεγκτες τις διαιρέσεις να αμαυρώσουν την ομορφιά, τη δημιουργικότητα, την εφευρετικότητα και την ειρήνη του Έθνους;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Τραμπ έχει πλέον αντίπαλο: Οι ψηφοφόροι απέσυραν τη λευκή επιταγή που του είχαν δώσει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: