Οι Αμερικανοί ανέβαλαν χωρίς δικαιολογία τη συνάντηση του Πομπέο με το “δεξί χέρι” του Κιμ




Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο ανέβαλε σήμερα την τελευταία στιγμή και χωρίς να επικαλεστεί κάποιον λόγο συνάντηση που προβλεπόταν να έχει αύριο Πέμπτη με το “δεξί χέρι” του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η συνάντηση αυτή που θα γινόταν στην Νέα Υόρκη με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βορειοκορεάτη ηγέτη, θα διοργανωθεί εκ νέου “σε μεταγενέστερη ημερομηνία”, “όταν τα αντίστοιχα προγράμματά μας το επιτρέψουν”, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

Ο Πομπέο θα επωφελείτο της νέας αυτής συνάντησης για να προσπαθήσει να επιτευχθεί πρόοδος στο ακανθώδες θέμα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας και για να προετοιμάσει μια νέα σύνοδο κορυφής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

“Οι τρέχουσες συνομιλίες συνεχίζονται”, διαβεβαίωσε η Νάουερτ. “Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην τήρηση των δεσμεύσεων που έλαβε ο πρόεδρος Τραμπ και ο νοτιοκορεάτης ηγέτης Κιμ στη σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης τον Ιούνιο”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα από το AFP για τους λόγους αυτής της αναβολής, η Νάουερτ δήλωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει περαιτέρω.

“Θα έχουμε μια καλή ευκαιρία να συνεχίσουμε τις συζητήσεις γύρω από την αποπυρηνικοποίηση”, είχε δηλώσει την Κυριακή ο Πομπέο ανακοινώνοντας την προσεχή συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ αύριο Πέμπτη, την οποία ανέβαλε σήμερα.

“Αναμένω ότι θα σημειώσουμε πραγματική πρόοδο, κυρίως για να μπορέσει να διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών μας”, είχε προσθέσει.

Ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ πάγωσε την ατμόσφαιρα, απειλώντας την περασμένη εβδομάδα να ξαναρχίσει την ανάπτυξη του πυρηνικού της οπλοστασίου, αν οι κυρώσεις που έχουν προκαλέσει ασφυξία στην οικονομία της δεν αρθούν. Το θέμα των κυρώσεων αποτελεί το βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

07/11/2018 09:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: