Οι 27 ενέκριναν τη συμφωνία για το Brexit και τάχθηκαν υπέρ της στενής σχέσης με το Λονδίνο




Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα τη συμφωνία διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και την πολιτική διακήρυξη που περιγράφει τη σχέση μετά το Brexit με τη χώρα αυτή, την πρώτη που κλείνει την πόρτα στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας”, γράφουν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας τη βούλησή τους για την εδραίωση της “όσο το δυνατόν πιο στενής” σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η σημερινή μέρα “σηματοδοτεί την αποκορύφωση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης με την ΕΕ.”

Υποστήριξε ότι η συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ σημαίνει “έλεγχο των συνόρων μας, ενώ μας δίνει και τον έλεγχο των χρημάτων μας.”

Παράλληλα όπως είπε, “θα έχουμε την δυνατότητα να δαπανήσουμε χρήματα των φορολογουμένων για τις δικές μας προτεραιότητες.”

Κάλεσε τους βουλευτές στο κοινοβούλιο της χώρας της, να υποστηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τονίζοντας ότι δεν ήταν μόνο η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να έχει επιτύχει η ίδια, αλλά ήταν η μόνη συμφωνία στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Η Μέι δήλωσε ότι τώρα θα προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης, μέσω της δημοσιοποίησης αναλύσεων, αλλά και μιλώντας δημοσίως, υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί, τότε, η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Έφυγε το “αγκάθι” του Γιβραλτάρ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε ανακοινώσει από χθες ότι η Μαδρίτη και το Λονδίνο συμφώνησαν για το θέμα του Γιβραλτάρ, το τελευταίο εμπόδιο στην επικύρωση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit. «Μόλις ανακοίνωσα στον βασιλιά της Ισπανίας ότι η Ισπανία έχει καταλήξει σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ», δήλωσε ο Σάντσεθ , σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση. «Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει χώρα αύριο», ανέφερε, ανακοινώνοντας με σαφήνεια: «Η Ισπανία θα άρει το βέτο της και θα ψηφίσει υπέρ του Brexit»

Στη συμφωνία αναφέρεται ο Ισπανός πρωθυπουργός και σε ανάρτησή του στο twitter: «Φτάσαμε σε μια ιστορική συμφωνία και αύριο θα ψηφίσουμε υπέρ του Brexit. Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο δέχτηκαν τα αιτήματά μας. Η Ισπανία επιτυγχάνει μια τριπλή θωράκιση με την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά με το Ηνωμένο Βασίλειο το μέλλον του Γιβραλτάρ τα επόμενα χρόνια», γράφει.

Και η ισπανική El Pais γράφει πως ο πρόεδρος της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι από τώρα και στο εξής η σχέση του Γιβραλτάρ με τις Βρυξέλλες θα «είναι μέσω της Ισπανίας».

Την αλληλεγγύη και το διάλογο ως μέσο επίτευξης λύσεων εντός της ΕΕ, τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ σε tweet του γραμμένο στα αγγλικά και ισπανικά, μετά από συνομιλία του με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Γιούνκερ: Τραγωδία η αποχώρηση από την ΕΕ

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε οτι η συμφωνία είναι όσο καλύτερη γίνεται, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα την επικυρώσει.

«Εγώ θα ψήφιζα ναι, γιατί αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Είμαι λυπημένος που βλέπω το Ηνωμένο Βασίλειο να φεύγει, γιατί δεν είναι αμελητέα χώρα για την ΕΕ. Είναι μια στιγμή βαθιάς λύπης. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είναι ένα ομαλό διαζύγιο. Αλλά δεν υπάρχουν ομαλά διαζύγια», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Ο Γιούνκερ χαρακτήρισε επίσης “τραγωδία” την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Είναι μια θλιβερή μέρα, όταν βλέπω μια χώρα όπως η Βρετανία, αλλά θα έκανα την ίδια παρατήρηση με όλες τις άλλες χώρες, να εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι μια στιγμή χαράς ούτε γιορτής, είναι μια θλιβερή στιγμή, μια τραγωδία”.

Μπαρνιέ: Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους

Κάλεσμα «να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» απηύθυνε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ προσερχόμενος στη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής.

«Δουλέψαμε όλον αυτόν τον καιρό για να επιτύχουμε μια συμφωνία για την συντεταγμένη αποχώρηση του ΗΒ. Δουλέψαμε μαζί με το ΗΒ και ποτέ κατά του», δήλωσε ο Μ. Μπαρνιέ, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

«Αυτή η συμφωνία είναι το απαραίτητο βήμα για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με το ΗΒ για να χτίσουμε το μέλλον. Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι», κατέληξε ο Μ. Μπαρνιέ.

Εκτιμήσεις της προέδρου της Λιθουανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αποκλείσει διάφορα σενάρια μετά την υπογραφή από τους ηγέτες της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Λιθουανίας, υπογραμμίζοντας ως πιθανή τη διεξαγωγή νέων βρετανικών εκλογών ή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

“Όλα θα μπορούσαν να συμβούν, τουλάχιστον τέσσερα πιθανά σενάρια μπορεί να εφαρμοστούν, αλλά εναπόκειται στη βρετανική πλευρά να αποφασίσει ποιο δρόμο θα επιλέξει”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, κατά την άφιξή της για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

“Θα μπορούσε να είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα, νέες εκλογές, ένα αίτημα για επαναδιαπραγματεύσεις, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σενάρια, υπολογίζω”, είπε η πρόεδρος της Λιθουανίας παρότι δεν δήλωσε δημόσια μια έκβαση στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

25/11/2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa
Βρυξέλλες, Βέλγιο

“Αν η συμφωνία δεν περάσει από την Βρετανική Βουλή, περιμένουμε νέες προτάσεις” λέει ο Μακρόν

Brexit με… μισή καρδιά! Τα βασικά ερωτήματα της επόμενης μέρας της μεγάλης εξόδου…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: