Ο Τσίπρας “τα είπε” με Μακρόν, Τραμπ, Πούτιν, Μέρκελ, Ερντογάν στο Παρίσι, λένε πηγές




Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο των εκδηλώσεων στο Παρίσι, είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει εκτός του Προέδρου Μακρόν, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν καθώς και με σειρά άλλων ηγετών. 

Αυτό ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ τον συνεχάρη για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρόεδρος Πούτιν από την πλευρά του υπογράμμισε ότι τον περιμένει στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου και ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την πρόσκληση του για να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη.

Ο Αλ. Τσίπρας στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Ά Παγκόσμιου Πολέμου

Στο Παρίσι βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπου συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το σημερινό πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού ξεκίνησε με τη συμμετοχή του στις επετειακές εκδηλώσεις και ολοκληρώνεται το απόγευμα με την ομιλία που θα απευθύνει στο «Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη».

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην γαλλική πρωτεύουσα το βράδυ του Σαββάτου, απευθείας μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε στο Βερολίνο, και συμμετείχε σε δείπνο που παρέθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από όλη την υφήλιο, καθώς και διεθνών οργανισμών που θα βρεθούν στις εκδηλώσεις. Στις εκδηλώσεις εορτασμού βρίσκονται περισσότεροι από 80 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και διεθνών οργανισμών από όλον τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, η Γερμανίδα Καγκελάριος, ‘Ανγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην Αψίδα του Θριάμβου και στο Προεδρικό Μέγαρο

Αναλυτικά, στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αψίδα του Θριάμβου για την εκατονταετηρίδα από την ανακωχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση. Εν συνεχεία, στις 14:00 παρακάθισε στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Εμανουέλ Μακρόν, προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Τα διδάγματα από την εμπειρία του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου

Στις 16:00 στον συνεδριακό χώρο της Βιλέτ (Villette) πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη και μισή ώρα μετά συνεδρίασε σε Ολομέλεια. Το Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού εγκαινιάστηκε από τους Εμανουέλ Μακρόν, ‘Ανγκελα Μέρκελ, Αντόνιο Γκουτέρες, Τρίσα Σέτι (αντιπρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Φόρουμ) και στοχεύει να αποτελέσει «μια νέα ετήσια συνάντηση ιδεών και σχεδίων για την παγκόσμια διακυβέρνηση». Είναι διαρθρωμένο γύρω από πέντε θεματικές: ειρήνη και ασφάλεια, περιβάλλον, ανάπτυξη, οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, νέες τεχνολογίες.

Αριστοφάνης η επιλογή Τσίπρα για τη «Βιβλιοθήκη της Ειρήνης»

Το μήνυμα ότι ο αγώνας για την ειρήνη είναι καθημερινός, έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δωρίζοντας την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη στη «Βιβλιοθήκη της Ειρήνης» που εγκαινιάζεται στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη.

Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καταθέτουν τη δική τους συνεισφορά, ένα βιβλίο της επιλογής τους, στη γλώσσα τους, με θέμα την ειρήνη.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη χαρά του που συνεισφέρει στη Βιβλιοθήκη το έργο «Ειρήνη», του 421 π.Χ., του αρχαίου Έλληνα ποιητή Αριστοφάνη και εξηγώντας την επιλογή του, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά και από τα πρώτα αντιπολεμικά έργα, από έναν από τους σημαντικότερους αρχαίους ποιητές. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «αυτό το έργο είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ» καθώς, όπως είπε, περιγράφει γιατί πρέπει να παλεύουμε καθημερινά ενάντια στον πόλεμο και να μην παίρνουμε την ειρήνη ως δεδομένη. Σημείωσε ειδικότερα ότι σήμερα, όπου έχουμε την άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, αλλά και συγκρούσεις ανά τον κόσμο, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τις παγκόσμιες αξίες και ότι πρέπει να παλεύουμε για την ειρήνη καθημερινά.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η ομιλία που θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός θα αφορά στα μαθήματα και τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσει ο σημερινός κόσμος από την εμπειρία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιμένει ο Μακρόν στον ευρωστρατό και θυμώνει τον Τραμπ: Να πληρώσει τον λογαριασμό στο ΝΑΤΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: