Ο Θεοδωράκης για την εκκλησιαστική περιουσία: Ναοί, μοναστήρια και ό,τι αγόρασαν τους ανήκουν




Οι εκλογές θα γίνουν όποτε βολεύει τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο. Οι δυο τους θα αποφασίσουν και δεν θα μας ρωτήσουν” ανέφερε ο επικεφαλής του “Ποταμιού” Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στην εφ. “Τα Νέα Σαββατοκύριακο”.

Σημείωσε ότι βάσει της “αριθμητικής” “χωρίς πέντε βουλευτές των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη και η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές”. Απέκλεισε το ενδεχόμενο βουλευτές του “Ποταμιού” να στηρίξουν την συνέχιση της πρωθυπουργίας Τσίπρα, μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέροντας “η απόφαση ότι δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ομόφωνη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα”.

Ο κ. Θεοδωράκης δεν απέκρυψε ότι “οι μετεκλογικές συνεργασίες διχάζουν όλο τον ενδιάμεσο χώρο και όχι μόνο κάποια στελέχη του Ποταμιού. Διχάζουν απολύτως και το Κίνημα Αλλαγής” προσθέτοντας “εμείς, τις διαφωνίες μας τις διατυμπανίζουμε, όταν οι άλλοι έχουν τον τρόπο να τις κρύβουν”.

Είπε ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου “δεν απαντά σε κανένα από τα σημαντικά ζητήματα που έχουν τεθεί από τον προοδευτικό κόσμο της χώρας”, χαρακτηρίζοντας ως “σωστή” την πρόβλεψη να πάψουν οι ιερείς να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, υπό την αίρεση της εξασφάλισης “ότι δεν θα καταλήξουν να γίνουν μετακλητοί υπάλληλοι των εκάστοτε μητροπολιτών”.

“Για την περιουσία εγώ είμαι της σχολής του Αντώνη Τρίτση. Στην Εκκλησία πέρα από τους ναούς και τα μοναστήρια, ανήκει μόνο ό,τι έχει αγοράσει ή απέκτησε από δωρεές και κληροδοτήματα” υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωράκης προσθέτοντας “το κράτος δεν πρέπει να αναγνωρίζει καμία περιουσία που δεν έχει συμβόλαια του ελληνικού κράτους”.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν αμφισβητούμενες περιουσίες, απάντησε “αν εννοούν εκτάσεις που διεκδικεί η Εκκλησία με συμβόλαια από την εποχή των Οθωμανών, όχι δεν είναι αμφισβητούμενες. Ανήκουν στον ελληνικό λαό. Και θα πρέπει αυτές οι εκτάσεις αντί να ρημάζουν, ή αντί να τις εκμεταλλεύονται λίγοι επιτήδειοι, να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολλών, ειδικά των φτωχότερων, αλλά και του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας”.

Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι το “Ποτάμι” συζητά με το “ρεύμα Μακρόν” καθώς, μεταξύ άλλων, “η πρότασή του για δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, όπως και όλες οι προτάσεις του που βοηθούν τους Ευρωπαίους να νιώσουν ασφαλείς και να δημιουργήσουν, είναι και δικές μας προτάσεις”. “Πρέπει να απαντήσουμε με δυνατές συμμαχίες στους εθνικιστές που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη” πρόσθεσε.

Στην ερώτηση “Μπακογιάννης ή Γερουλάνος στην Αθήνα” με δεδομένο ότι το “Ποτάμι” έχει ήδη “εκφράσει μια κάποια προτίμηση στον πρώτο” απάντησε “δεν δίνουμε χρίσματα και δεν κοιτάμε την πολιτική καταγωγή των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Ένα από τα θετικά των θητειών του Μπακογιάννη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ότι δεν κομματίστηκε. Ο Παύλος Γερουλάνος είναι επίσης σοβαρός και λογικός, όμως μέχρι το καλοκαίρι έδινε όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια να ξαναγίνει μεγάλο το ΠΑΣΟΚ. Θεμιτή φιλοδοξία, αλλά δεν έχει σχέση με την Αυτοδιοίκηση”.

Ο κ. Θεοδωράκης απαντώντας στην κριτική που του άσκησε ο Ν. Αλιβιζάτος επειδή είπε ότι ο Κώστας Σημίτης πρέπει να μιλήσει και για τη διαφθορά υπουργών του, σημείωσε ότι έχει υπερασπιστεί τον Κ. Σημίτη και την πολιτεία του γιατί το πίστευε, καταλήγοντας “συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε το θάρρος να μιλάμε και για τα «κακά», όπως μιλάμε και για τα «καλά». Η αντίληψη «μη μιλάς γιατί βοηθάς τον αντίπαλο» είναι σταλινική και δεν είναι εκσυγχρονιστική. Και νομίζω ότι σε αυτό θα συμφωνούσε και ο Κώστας Σημίτης”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
10/11/2018 15:47

Σιωπή Βαρθολομαίου για την συμφωνία Ιερώνυμου-Τσίπρα: Τον ενημέρωσε ο Γαβρόγλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: