Ο Συλλούρης καλεί την Τουρκία να δώσει τις πληροφορίες που κατέχει για τους αγνοούμενους




Η Βουλή των Αντιπροσώπων δηλώνει για μια ακόμα φορά την αμέριστη υποστήριξή της στις οικογένειες των αγνοουμένων και την επιμονή της στη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου και καλεί ταυτόχρονα την Τουρκία να θέσει ενώπιον της ΔΕΑ όλες τις πληροφορίες που κατέχει και να διευκολύνει τη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχές, που έχει ορίσει ως «στρατιωτικές ζώνες».

Σε αναφορά του κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας, με αφορμή την Ημέρα Αγνοουμένων, που έχει θεσπιστεί από τη Βουλή, έπειτα από εισήγηση της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, ο Πρόεδρος του Σώματος, Δημήτρης Συλλούρης, αναφέρει ότι «η 29η Οκτωβρίου 1974 αποτελεί κομβικής σημασίας ημερομηνία στο τεράστιο πρόβλημα των αγνοουμένων και των αδήλωτων αιχμαλώτων της κυπριακής τραγωδίας, αφού η προηγούμενη από αυτήν ημέρα ήταν η τελευταία, κατά την οποία αφέθηκαν ελεύθεροι αιχμάλωτοι από τον τουρκικό στρατό».

«Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με μαρτυρίες, στρατιώτες, έφεδροι και άμαχοι βρίσκονταν στη ζωή και κρατούνταν από τον τουρκικό στρατό και μετά τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων. Αντίβαρο στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχτεί όλες τις διαδικασίες για διακρίβωση της τύχης τους η αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλλει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ)», είπε.

Ο Πρόεδρος της Βουλή αναφέρθηκε στην πιο πρόσφατη έκθεση προόδου, λέγοντας ότι «μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.212 εκταφές και 896 ταυτοποιήσεις για αγνοούμενα πρόσωπα και στις δύο κοινότητες».

Επίσης, είπε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων, τιμώντας την Ημέρα Αγνοουμένων, πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη σχετική εκδήλωση στην Πύλη Αμμοχώστου, κατά την οποία απηύθυναν χαιρετισμό, εκτός από εμένα, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, Σκεύη Κουκουμά, ο Προεδρικός Επίτροπος, Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης και η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας, Μαρία Καλμπουρτζή.

Παράλληλα, στις τρεις αίθουσες της Πύλης Αμμοχώστου παρουσιάστηκαν και θα συνεχίσουν να εκτίθενται μέχρι τις 5 Νοεμβρίου η εικαστική έκθεση «Αγνοούμενοι – Στη σκιά της απουσίας τους» του Εικαστικού Εργαστηρίου Ζωγραφικής ARTe (Αθήνα), η έκθεση χαρακτικής «Μνήμες 1974» του εκπαιδευτικού και χαράκτη Στέλιου Στυλιανού, βραβευθέντα έργα μαθητών Δημοτικής Εκπαίδευσης στον διαγωνισμό με θέμα τους αγνοουμένους που προκήρυξε το Ίδρυμα «Παγκύπριο Ταμείο Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων» κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016 και έκθεση φωτογραφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους αγνοουμένους.

Για την 28η Οκτωβρίου, ο κ. Συλλούρης είπε πως «η αγγλοκρατούμενη τότε Κύπρος δεν έμεινε αμέτοχη στον πιο καταστροφικό πόλεμο που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα», για να προσθέσει ότι «στον αγώνα κατά του ναζισμού και του χιτλεροφασισμού, χιλιάδες ήταν οι Κύπριοι εθελοντές που κατετάγησαν και πολέμησαν στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων».

«Σήμερα τιμούμε τους ηρωικά πεσόντες και τους αγωνιστές που πάλεψαν με το τέρας του φασισμού, που δυστυχώς αναβιώνει στις μέρες μας, απειλώντας τις αξίες του αλληλοσεβασμού, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας. Το ιστορικό «Όχι» των Ελλήνων μάς υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να αντιστεκόμαστε σε όλους όσοι επιβουλεύονται την ειρήνη των λαών», σημείωσε.

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ ζήτησε από τα μέλη του ΣΑ να έχουν ενεργό ρόλο στο Κυπριακό

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/11/2018 18:49

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: