Ο Ρώσος αντιπρόσωπος στην ΕΕ ζήτησε από τα μέλη του ΣΑ να έχουν ενεργό ρόλο στο Κυπριακό




Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου, εξέφρασε την θέση ότι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσουν «ενεργό ρόλο» στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού και την υποστήριξη της Ρωσίας για την συνεχιζόμενη παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Ο κ. Τσίζοφ, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 14ου Συνεδρίου του The Economist, ανέφερε ότι «οι Κύπριοι φίλοι μας γνωρίζουν ότι εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζουμε σταθερά τις προσπάθειες που στοχεύουν στην επανένωση της νήσου».

Μπορώ να επιβεβαιώσω, πρόσθεσε, «την προσήλωση της χώρας μου σε μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος», προς όφελος και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία έχουν ειδική ευθύνη για την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, πρέπει να διαδραματίσουν «ένα ενεργό ρόλο στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας διευθέτησης και να μπορούν να εγγυηθούν το αποτέλεσμα».

«Υποστηρίζουμε επίσης την συνεχιζόμενη παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, η οποία έχει την ευθύνη σημαντικών σταθεροποιητικών λειτουργιών», σημείωσε.

Ο κ. Τσιζόφ ανέφερε ακόμη ότι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας «πρέπει να είναι ένας παράγοντας κρίσιμης σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφορά έκανε στο γεγονός ότι η Ρωσία αποτελεί σταθερό εταίρο για πολλές ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα της ενέργειας και στις συνεργασίες που έχουν συνάψει ρωσικές εταιρείες στην περιοχή. Οι ρωσικές εταιρείες θα ενδιαφέρονταν να συνεργαστούν με την Κύπρο στην ανάπτυξη των δικών της κοιτασμάτων, είπε μεταξύ άλλων.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
02/11/2018 18:38

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: