Ο Ποροσένκο επιβάλλει στρατιωτικό νόμο στην Ουκρανία: Η Μόσχα πάει στο Σ.Α. του ΟΗΕ




Ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Αντρίι Παρουμπίγ ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του σώματος σήμερα στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) στην οποία τα μέλη της Βέρχοβνα Ράντα θα κληθούν να επικυρώσουν την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας.

Η απόφαση του Συμβουλίου ακολούθησε τη σοβαρή κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα. Ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου ζήτησε παράλληλα να τεθούν σε επιφυλακή οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις των εφέδρων.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας «και κατόπιν της έκκλησης του προέδρου της Ουκρανίας, συγκαλώ για τη Δευτέρα, 26η Νοεμβρίου 2018, στις 16:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) έκτακτη συνεδρίαση της Βερχόβνα Ράντα», ανέφερε ο Παρουμπίγ μέσω Facebook.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας ενέκρινε νωρίτερα την επιβολή στρατιωτικού νόμου για περίοδο 60 ημερών, απόφαση όμως που πρέπει να επικυρωθεί από την ουκρανική Βουλή.

Η Μόσχα ζητεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ρωσία ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 11:00 σήμερα (σ.σ. ώρα Νέας Υόρκης· 18:00 ώρα Ελλάδας) για να συζητηθεί η κατάσταση στη Θάλασσα του Αζόφ, δήλωσε ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπός της στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι.

«Εξαιτίας της επικίνδυνης εξέλιξης της κατάστασης στη Θάλασσα του Αζόφ και των γεγονότων που την ακολούθησαν, η Ρωσία ζήτησε κατεπείγουσα σύγκληση μιας ανοικτής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας το πρωί της 26ης Νοεμβρίου με θέμα στην ατζέντα τη “Διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας”», ανέφερε ο Πολιάνσκι.

Η έκτακτη συνεδρίαση προτάθηκε να γίνει στις 11:00, διευκρίνισε.

Η FSB επιβεβαιώνει ότι συνελήφθησαν τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία, ότι «χρησιμοποιήθηκαν όπλα» και ότι τραυματίστηκαν ουκρανοί ναύτες

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι περιπολικά σκάφη της συνέλαβαν τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Κριμαία, και ότι έκαναν χρήση όπλων για να τα αναγκάσουν να σταματήσουν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η FSB ανέφερε ότι έδρασε διότι τα ουκρανικά πλοία εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα, αψήφησαν τις προειδοποιήσεις να σταματήσουν και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς, πρόσθεσε το RIA.

Κατά τις ίδιες πηγές, τρεις ουκρανοί ναύτες τραυματίστηκαν και τους προσφέρθηκε ιατρική βοήθεια. Οι ζωές τους δεν διατρέχουν κίνδυνο, σύμφωνα με την FSB.

«Τα πλοία του ουκρανικού (Πολεμικού) Ναυτικού — τα Berdyansk, Nikopol και Yany Kapu — έκαναν άλλη μια απόπειρα να διαπράξουν παράνομες ενέργειες εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας στις 19:00 (σ.σ. τοπική ώρα· 18:00 ώρα Ελλάδας) της 25ης Νοεμβρίου (…). Για να αναγκαστούν να σταματήσουν τα ουκρανικά πολεμικά, χρησιμοποιήθηκαν όπλα. Ως αποτέλεσμα, και τα τρία πλοία του ουκρανικού ΠΝ συνελήφθησαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε η FSB.

«Πρέπει να σημειωθεί ότι η ουκρανική πλευρά είναι ενήμερη για διαδικασία διέλευσης πολεμικών πλοίων διαμέσου των χωρικών υδάτων της Ρωσίας και κατά μήκος του πορθμού Κερτς-Γενίκαλε» και οι Ουκρανοί «χρησιμοποιούσαν αυτή τη διαδικασία προηγούμενα για να περνούν ειρηνικά», πρόσθεσε η FSB.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Sputnik-dpa
Κίεβο, Ukraine
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Sputnik
Νέα Υόρκη, United Nations

“Πόλεμος ανακοινώσεων” Μόσχας-Κιέβου: Άνοιξαν πυρ οι Ρώσοι, μας προκάλεσαν απαντούν αυτοί…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: