Ο Όλυμπος και οι μεγάλες προοπτικές του όπως τις βλέπει ο οδηγός βουνού, Μπάμπης Μαρινίδης




Ένα βουνό γεμάτο θρύλους και ιστορίες που μαγεύουν, το βουνό που επέλεξαν οι Θεοί των αρχαίων Ελλήνων, ο Όλυμπος, έλκει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο -πάνω από 125.000- που επιθυμούν να το εξερευνήσουν. Ποιοι όμως είναι εκείνοι που τους μυούν στα μυστικά του βουνού και ξεδιπλώνουν βήμα-βήμα το συναρπαστικό αλλά και επικίνδυνο ταξίδι σε έναν διαφορετικό κόσμο; Λέγονται οδηγοί βουνού και στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 35, από τους οποίους μόνο οι έξι είναι διεθνείς, όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας εξ αυτών, ο Μπάμπης Μαρινίδης.

ΕΡ.Ποιες είναι οι ευθύνες που έχει ένας οδηγός βουνού και ποια είναι τα προσόντα που απαιτούνται για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα;

ΑΠ.Οι Οδηγοί Βουνού έχουν όλα τα ουσιαστικά αλλά και τυπικά προσόντα ώστε να οδηγήσουν άτομα ή μικρές ομάδες με ασφάλεια σε όλα τα πεδία του βουνού: Βράχο, χιόνι, πάγο, μεικτό πεδίο με τα πόδια ή με τα σκι. Είτε είναι μια απλή ανάβαση με χιόνι είτε μια δύσκολη αναρρίχηση στις Άλπεις. Το να είσαι δεμένος με κάποιον στο ίδιο σκοινί που ουσιαστικά δένεις την ίδια σου τη ζωή, δεν είναι κάτι απλό. Είσαι υπεύθυνος για τη ζωή του πελάτη σου και αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη. Πρέπει να γνωρίζεις άριστες τεχνικές ασφάλειας αναρρίχησης και σκι καθώς και να κινείσαι πολύ γρήγορα και σίγουρα σε επικίνδυνο περιβάλλον. Αυτό απαιτεί αρκετή εμπειρία στα βουνά. Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε μόνο 35 Οδηγοί Βουνού και από αυτούς μόνο έξι Διεθνείς στην κατηγορία UIAGM/IFMGA, που είναι και το ανώτερο δίπλωμα σε αυτή τη βιομηχανία. Παγκοσμίως υπάρχουν μόνο περίπου 5000 διεθνείς Οδηγοί Βουνού.

ΕΡ.Τι σας ώθησε να γίνετε οδηγός βουνού και να βελτιώσετε την εκπαίδευσή σας στο εξωτερικό;

ΑΠ.Το να γίνω Οδηγός Βουνού για μένα ήταν κάτι σαν φυσική συνέχεια στην Ελλάδα. Από μικρό παιδί αγαπούσα την αναρρίχηση και το σκι. Στην πορεία έγινα εκπαιδευτής ορειβασίας και αναρρίχησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης. Και στη συνέχεια, το τελικό στάδιο ήταν να γίνω Οδηγός. Ποτέ δεν το είδα από επαγγελματική ματιά. Αυτό ήρθε αρκετά αργότερα. Είναι κατά κάποιο τρόπο μια πιστοποίηση ότι είσαι ανάμεσα στους καλύτερους ορειβάτες και αναρριχητές της Ελλάδας. Φυσικά, όταν κατάλαβα τι ακριβώς σημαίνει να είσαι οδηγός βουνού και πόσο πίσω είμαστε στην Ελλάδα, αποφάσισα να ακολουθήσω το όνειρο που είχα από μικρός, όταν πρωτοβγήκα στις Άλπεις: Να γίνω Διεθνής Οδηγός Βουνού και δη Γάλλος, καθώς θεωρούνται οι καλύτεροι. Έτσι επέλεξα να εκπαιδευτώ στην Γαλλική σχολή Αλπινισμού, E.N.S.A.

ΕΡ.Τον Όλυμπο τον γνωρίζετε καλά και πρόσφατα ήσασταν ομιλητής σε ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάδειξη και προβολή του βουνού. Τι προοπτικές έχει να αξιοποιηθεί περαιτέρω τουριστικά και τι πιστεύετε ότι είναι χρήσιμο να γίνει;

Ο Όλυμπος έχει το όνομα, αλλά όχι και τη χάρη που νομίζουν πολλοί. Άλλα πράγματα “πουλάνε” στον Όλυμπο. Δεν έχουμε το πιο όμορφο βουνό ούτε τις καλύτερες θάλασσες στην περιοχή μας. Έχουμε όμως έναν φοβερό συνδυασμό. Και αυτό κατά την γνώμη μου πρέπει να αξιοποιήσουμε. Έχουμε όλο το πακέτο. Έχουμε την ιστορία, τον μύθο, το βουνό και σε απόσταση λίγων λεπτών από το βουνό, τη θάλασσα. Δυστυχώς, εδώ ο κόσμος ονειρεύεται λιφτ, τελεφερίκ, χιονοδρομικά κέντρα. Νομίζουν όλοι ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνουμε Ελβετία ή Chamonix της Γαλλίας. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να πάρεις το μοντέλο ανάπτυξης αυτών των χωρών και να το μεταφέρεις αυτούσιο στον Όλυμπο. Απλώς δεν θα δουλέψει. Είναι μικρός ο όγκος του, για τέτοιου είδους επενδύσεις. Κανείς δε θα ρθει στον Όλυμπο για το σκι και το χιόνι του. Θα έρθει όμως, για το ορειβατικό σκι, που σε συνδυασμό με τη θάλασσα και το εξαιρετικό φαγητό που έχουμε, θα τον ξετρελάνουν. Θα έρθει για να ανέβει στο βουνό που υπήρχαν οι 12 θεοί. Να κάνει trekking.

Βέβαια, αυτό πρέπει και να το προβάλουμε και να το προωθήσουμε προς τα έξω. Εμείς νομίζουμε ότι μας ξέρει όλος ο πλανήτης. Δεν είναι όμως έτσι. Θέλει δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Κάποτε άνθρωποι που εμπλέκονταν στα κοινά του τόπου, ζήτησαν τη γνώμη μου για τη φήμη που έχει ο Όλυμπος στο εξωτερικό και μου είπαν να την βαθμολογήσω. Με άριστα το 10, κατά τη γνώμη μου η φήμη του ήταν στο επίπεδο 4 ενώ εκείνοι πίστευαν ότι είναι στο 10. “Δηλαδή”, τους ρώτησα, “είτε λέμε Mont Blanc είτε Όλυμπο, είτε λέμε Chamonix είτε Λιτόχωρο είναι ένα και το αυτό;”. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Ο μύθος του Ολύμπου υπάρχει, αλλά θέλει και λίγη ώθηση για να καταλάβει και ο κόσμος έξω, ότι εκτός από τον μύθο είναι υπαρκτό και το βουνό ως οντότητα. Για παράδειγμα, εάν πατήσετε στο διαδίκτυο Olympus θα σας βγάλει τις μηχανές Olympus, τον Όλυμπο της Αττάλειας στην Τουρκία, τον Όλυμπο στην Washington DC στις Η.Π.Α., τον Όλυμπο της Καρπάθου και κάπου προς το τέλος είμαστε και εμείς. Για αυτό χρειάζεται περισσότερη δουλειά και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την προβολή του Ολύμπου στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: