Ο Ντεμιρτάς είναι ο τρόμος του Ερντογάν: Ήττα από το ΕΔΑΔ, που αρνείται να υλοποιήσει




Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL

Είναι ένας άνθρωπος αθώος και με καρδιά γεμάτη καλοσύνη που χτυπάει για την ανθρωπότητα. Ο Σελαχαττίν Ντεμιρτάς. Το έγκλημά του είναι ότι είναι Κούρδος; Εκδιώχθηκε από την βουλή ενώ ήταν βουλευτής και ρίχτηκε στην φυλακή.

Είναι πρόεδρος κόμματος. Βρίσκεται στην φυλακή στην Τουρκία για διάστημα πέραν των δύο χρόνων. Μαζί του στην φυλακή βρίσκονται συνάδελφοί του εκλεγμένοι βουλευτές και δήμαρχοι του κόμματός του. Και άλλοι πολλοί πολιτικοί. Δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, καθηγητές. Εβδομήντα χιλιάδες φοιτητές είναι στην φυλακή. Δεν ξέρω που έβαλαν τόσους πολλούς ανθρώπους.

  • Χωράνε στις φυλακές; Τι είδους κράτος είναι αυτό, τι είδους δικαιοσύνη; Μπορούν να αντιστρέψουν ή να εξαφανίσουν την αλήθεια όταν βάζουν στην φυλακή κάποιους που λένε την αλήθεια. Έλεγε το εξής ο Ιταλός αστρονόμος και φιλόσοφος Giordano Bruno, ο οποίος καταδικάστηκε στην Ιερά Εξέταση και κάηκε ζωντανός:

«Το να σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο με την πλειοψηφία ο άνθρωπος απλώς επειδή αυτή την άποψη έχει η πλειοψηφία είναι απόδειξη ποταπότητας και ότι διαθέτει απλό μυαλό. Είτε την πιστεύει είτε δεν την πιστεύει η πλειοψηφία του λαού, η αλήθεια δεν αλλάζει».

Συλλαμβάνουν και ρίχνουν στην φυλακή ακόμα και τους δικηγόρους που υπερασπίζονται τους πελάτες τους. Είναι έγκλημα ακόμα και η υπεράσπιση! Σάμπως και καθήκον του δικηγόρου δεν είναι να υπερασπίζεται τον πελάτη του. Ο φασισμός δεν λαμβάνει υπόψη νόμο και άλλα παρόμοια. Κοιτάξτε σε τι διαπίστωση προέβη ο Paul Joseph Watson που συνέκρινε τις βλαβερές συνέπειες του φασισμού με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος:

  • «Ο Χίτλερ είχε απαγορεύσει το κάπνισμα στους χώρους που θα έμπαινε. Άλλοι ηγέτες του φασισμού, οι Ναπολέων, Μουσολίνι και Φράνκο επίσης μισούσαν το κάπνισμα. Το βασικό ζήτημα εδώ είναι να ελέγχεις και να δείχνεις ποιος είναι το αφεντικό. Αν η κυβέρνηση μπορεί να ρυθμίσει τις προσωπικές σας συνήθειες και συμπεριφορές, τι άλλα θα ακολουθήσουν! Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία, αλλά είναι πιο υγιεινό από τον φασισμός και η ρύθμιση των προσωπικών συνηθειών από την κυβέρνηση οδηγεί σε δικτατορία».  

Να θυμάστε αυτά τα λόγια τώρα που στην Ευρώπη παρατηρείται ξανά άνοδος των φασιστικών στοιχείων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ανακοίνωσε την απόφασή του για την προσφυγή του Σελαχαττίν Ντεμιρτάς. Βρήκε ότι ο Ντεμιρτάς έχει δίκαιο και ότι εκείνοι που τον έριξαν στην φυλακή έχουν άδικο. Αποφάνθηκε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζήτησε τον τερματισμό της κράτησης του Ντεμιρτάς μια ώρα αρχύτερα. Η απόφαση του ΕΔΑΔ απαιτεί να καταβάλει 25 χιλιάδες ευρώ η Τουρκία στον Ντεμιρτάς. Η Τουρκία έχει δικαίωμα να υποβάλει έφεση κατά της απόφασης αυτής και να προσφύγει στο εφετείο.

  • Δεν άργησε η απάντηση του Ταγγίπ Έρντογαν στο ΕΔΑΔ. «Δεν μας δεσμεύει η απόφαση του ΕΔΑΔ, θα κάνουμε τις κινήσεις μας κατά αυτής και θα τελειώσουμε την υπόθεση», είπε.

Πώς σας φαίνεται; Σας άρεσε; Μήπως δεν είναι και αυτό μια νέα απόδειξη του γεγονότος ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες; Υποβάλλω αυτή την ερώτηση ειδικά σε όσους στεναχωριούνται επειδή δεν έγινε δεχτό το Σχέδιο Ανάν και θεωρούν ότι χάσαμε μιαν ευκαιρία για λύση. Απαντήστε.

Τι σημαίνει δεν μας δεσμεύει η απόφαση του ΕΔΑΔ; Αν ακόμα και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν τον δεσμεύουν, θα τον δεσμεύει το Σχέδιο Ανάν; Ο Έρντογαν είναι δικτάτορας. Ένας φασίστας δικτάτορας. Επιχείρησε να λιντσάρει ακόμα και εμάς στην Κύπρο με ένα του νεύμα. Μήπως λαμβάνει υπόψη το δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθεροτυπία; Τα λάμβανε υπόψη ο Χίτλερ; Να που λέει «δεν μας δεσμεύει». Τι θα κάνετε; Τίποτα! Άλλωστε αυτός δεν σας ακούει επειδή δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.

  • Δεν υπάρχει πίεση: Δεν υπάρχουν κυρώσεις! Δεν πληρώνει και τους Ελληνοκύπριους που κέρδισαν αποζημιώσεις για τις κατεχόμενες περιουσίες τους στο ΕΔΑΔ. Ρίχνει στα σκουπίδια τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Διαλύονται οι ελπίδες των αδικημένων που θεωρούν αυτό το δικαστήριο ως τον τελευταίο δρόμο για να αναζητήσουν το δίκαιό τους. Και εσείς αγαπητοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, από την μια δεν του ασκείτε πιέσεις και δεν του επιβάλλετε κυρώσεις και από τον άλλη τον επιβραβεύετε. Τον υποδέχεστε στην χώρα σας με τελετές στο ανώτατο επίπεδο. Επιπλέον, δεν άφησε τίποτα που δεν σας είπε.

Πόσες φορές σας αποκάλεσε Ναζί. Αλλά εσείς δεν δώσατε σημασία σε αυτό λέγοντας περίπου ότι «είναι τρελός, λέει ό,τι θέλει». Τα οικονομικά σας συμφέροντα είναι πολύ πιο μπροστά από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κέρδισε απαλλαγή ο Έρντογαν, ο οποίος κατάφερε να τον βλέπει ως τρελό ο κόσμος. Αφότου τράβηξε με το μέρος του τον Πούτιν, σας αιχμαλώτισε λίγο πιο πολύ. Η ανησυχία «αμάν να μην αφήσουμε την Τουρκία να την πάρει η Ρωσία», σας έριξε στην αγκαλιά ενός φασίστα δικτάτορα. Στο τέλος μετατράπηκε σε μια πολιτική φυσιογνωμία που δεν μπορεί να μοιραστεί ανάμεσα σε ανατολή και δύση.

  • Ναι αγαπητοί οπαδοί του Σχεδίου Ανάν. Πέστε μου. Δεσμεύει το Σχέδιο Ανάν τον Έρντογαν, ο οποίος είπε ότι «δεν μας δεσμεύουν οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ»; Τι θα κάνατε όταν δεν εφάρμοζε τις δεσμεύσεις του σε αυτό το σχέδιο; Να σας πω εγώ τι θα κάνατε; Τίποτα! Δεν θα μπορούσατε να κάνετε τίποτα. Και θα είχαμε χάσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ΕΔΑΔ δεν μπορεί να βγάλει τον Σελαχαττίν Ντεμιρτάς από την φυλακή. Μόνο η Αμερική ή η Ρωσία μπορούν να τον βγάλουν. Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν δεσμεύουν τον Έρντογαν, αλλά τον δεσμεύει το σχοινί της Αμερικής και της Ρωσίας. Δεν κοιτάει εκείνο το δικαστήριο. Εκείνες κοιτάει!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Όλοι συμφωνημένοι; Μήπως ο δρόμος της διχοτόμησης περνά από τη γεώτρηση της Exxon Mobil;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: