Ο Γκουτέρες δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα: Άλλα είπε “περί κανονικού κράτους”, άλλα κάνει…




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ (*)

Τα σημεία αναφοράς είναι η νέα μεθόδευση για να καταπατήσουν τα δίκαια του κυπριακού λαού και να νομιμοποιήσουν τα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής.

Και τούτο γιατί ο Γ.Γ. και οι μεγάλες δυνάμεις που του δίνουν τη δύναμη, αλλά και η επαμφοτερίζουσα Ε.Ε. θέλουν να κατοχυρώσουν τις απαράδεκτες και εκβιαστικές υποχωρήσεις των δυο ΠτΔ υπέρ της Τουρκίας.

  • Έτσι θα μας επιβάλουν μια τουρκική λύση και οι ίδιοι θα απαλλαγούν από το βραχνά του άλυτου του ΟΗΕ προβλήματος. Έτσι θα μείνει ικανοποιημένος και ο νεοσουλτάνος της ‘Αγκυρας, που όλοι θέλουν να τον καλοκρατούν, επειδή συνεχώς τους εκβιάζει και επειδή θέλουν να εκμεταλλεύονται την τεράστια αγορά της Τουρκίας.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ μίλησε για λύση ενός κανονικού κράτους, ενώ οι ενέργειές του οδηγούν ακριβώς στο αντίθετο. Σε ένα κράτος μη λειτουργικό, ελεγχόμενο από την Τουρκία, έτοιμο να καταρρεύσει και να οδηγήσει την Κ.Δ. σε μια καταστροφική ανυπαρξία.

  • Ο Γ.Γ. ζητά από τα δυο μέρη να καταλήξουν σε έναν κατάλογο με τα σημεία αναφοράς, που θα καθορίζουν το περιεχόμενο της λύσης. Και μέσα σε αυτά τα σημεία αναφοράς θέλει να καταγραφούν η εκ περιτροπής προεδρία, ο συνεταιρισμός δυο κρατών που θα είναι ομοσπονδία κατ’ ευφημισμό, αλλά θα αποτελούν συνομοσπονδία και όλες οι τουρκικές απαιτήσεις για βέτο, ισότητα, δικαιώματα εποίκων και σφετεριστών, ώστε να μας δέσουν πισθάγκωνα.

΄Ομως ο Γ.Γ., αναγνωρίζοντας ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής της Τουρκίας και κατοχής τμήματος της Κ.Δ., μπορούσε πολύ εύκολα να καταγράψει τα σημεία αναφοράς, με αναφορά στα ψηφίσματα του Σ.Α., στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, στη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Τα σημεία αυτά μπορεί να είναι:

  1. Η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων για να τερματιστεί η κατοχή εδάφους της Κ.Δ., που παράνομα κατέχει ο τουρκικός στρατός.
  2. Η αποχώρηση όλων των εποίκων, που παράνομα ήρθαν στην Κύπρο. Ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και πρέπει να τερματιστεί.
  3. Ακύρωση των αποσχιστικών ενεργειών της τουρκοκυπριακής κοινότητας για ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους, σύμφωνα με το ψήφισμα του Σ.Α..
  4. Επιστροφή των προσφύγων, που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους από τα στρατεύματα κατοχής, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
  5. Επιστροφή της Αμμοχώστου, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως ορίζει ψήφισμα του Σ.Α..
  6. Αλλαγή του Συντάγματος της Κ.Δ., ώστε να μετεξελιχθεί σε Δ.Δ.Ο. με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
  7. Το Σύνταγμα της Δ.Δ.Ο. που θα διαμορφωθεί στις συνομιλίες θα κατοχυρώνει την πολιτική ισότητα, την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους. Η Δ.Δ.Ο. θα έχει μίαν κυριαρχία, μίαν ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
  8. Το σύνταγμα του κράτους που θα προέλθει από μετεξέλιξη της Κ.Δ. θα τύχει της εγκρίσεως του ΟΗΕ και της Ε.Ε. της οποίας η Κ.Δ. είναι και θα παραμείνει ισότιμο μέλος.
  9. Οι εγγυήσεις τρίτων χωρών και τα επεμβατικά δικαιώματα θα τερματιστούν.
  10. Οι περιοχές που θα διοικούνται από κάθε κοινότητα της Κ.Δ. θα συμφωνηθούν, νοουμένου ότι μεγάλο μέρος των κατεχόμενων εδαφών θα αποδοθεί στην ελληνική κοινότητα.
  11. Η κεντρική κυβέρνηση της Δ.Δ.Ο. θα έχει αρμοδιότητα για κάθε φυσικό πλούτο της Κ.Δ., ο οποίος μέχρι την επίτευξη λύσης θα ανήκει αποκλειστικά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κ.Δ.

Ιδού τα σημεία αναφοράς, αν ο ΟΗΕ στηρίζεται σε αρχές και όχι στα συμφέροντα και τις απαιτήσεις των ισχυρών κρατών.

*O Πέτρος Θ. Παντελίδης είναι εκπαιδευτικός και αρθρογράφος 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Χάνει το παιχνίδι στην Μεσόγειο ο Ταγίπ: Φόβος ότι θα του δώσουν σωσίβιο η Ελλάδα και η Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: