Ο Ταγίπ ομολόγησε την απειλή των Αμερικανών για το οικόπεδο 10: Θα συμμορφωθεί όμως;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Είναι περίεργος ο τρόπος που χρησιμοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν, όταν κάνει δηλώσεις για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τη χώρα του. Κατ’ αρχάς μιλά-μιλά και νόημα δεν βγαίνει, και κατά δεύτερο έχει πιαστεί πολλές φορές να ψεύδεται.

Επιστρέφοντας από το Παρίσι στην Άγκυρα, μάζεψε τους Τούρκους δημοσιογράφους, που πάντα τον συνοδεύουν, στο πολυτελέστατο προεδρικό τζάμπο, και τους μίλησε για την κινητικότητα που παρατηρείται στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην κυπριακή ΑΟΖ.

  • Η αλήθεια είναι ότι γίνεται κοσμογονία και η Τουρκία είναι εκτός αυτού του ενεργειακού παιγνιδιού, που εάν αποδειχθεί επιτυχημένο, οι ΗΠΑ μαζί με το Ισραήλ θα κυριαρχήσουν στην περιοχή.

Είναι φανερό πως τον «τρώει» αυτή η υπόθεση και τον εκνευρίζει πάρα πολύ. Διότι ενώ θεωρεί τον εαυτό του υπερδύναμη στην γειτονιά μας, του βγάζει γλώσσα η μικρή Κύπρος, επί της οποίας διατηρεί για 44 χρόνια κατοχικά στρατεύματα.

Και προφανώς τώρα έχει αντιληφθεί ότι η μεγαλύτερη επιτυχία των Κυπρίων είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες του κόσμου, αν εξαιρέσει κανείς τις «δεσποινίδες» της ιταλικής ΕΝΙ, όπως πολύ σωστά χαρακτήρισε τα στελέχη της, Κύπριος αξιωματούχος. Η ΕΝΙ εγκατέλειψε τρέχοντας την κυπριακή ΑΟΖ με την πρώτη απειλή της Τουρκίας…

  • Διάβασα δύο εκδοχές των δηλώσεων του κ. Ερντογάν για το θέμα της Exxon Mobil και επειδή είχαμε τη δήθεν παραποίηση της ανάρτησης στο Facebook του πρωθυπουργού της Αλβανίας, την οποία οι νεοφιλελεύθεροι παρουσίασαν σχεδόν «φιλελληνική» ενώ δεν ήταν καθόλου, μα καθόλου, προσπαθώ όσο μπορώ να είμαι προσεκτικός διότι εσχάτως γίνονται πολλά λάθη στις μεταφράσεις.

Λίγο-πολύ, όμως, σε ότι αφορά την Exxon Mobil και τους Αμερικανούς, ο Ερντογάν είπε -σε ελεύθερη μετάφραση- ότι η Ουάσιγκτον του διεμήνυσε να μην (τολμήσει να) μπει στο οικόπεδο 10 και επίσης του τόνισε ότι «απ’ εκεί και πέρα κάνε ότι θέλεις». Το Αθηναϊκό Πρακτορείο παρουσίασε τη φράση διαφορετικά: “Θα πουν μην πάτε εκεί, αλλά πράξτε οτιδήποτε άλλο”.

Εκεί που συμφωνούν και τα δύο πρακτορεία είναι ότι η Αμερική είπε στην Τουρκία να μείνει μακριά από το οικόπεδο 10. Ας μείνουμε, λοιπόν, στο σημείο αυτό, που είναι και το πιο σημαντικό:

  • Οι Αμερικανοί λένε του Ερντογάν να κάτσει στα αυγά του, και εκείνος -σύμφωνα με αυτό που υπονοεί η δήλωσή του- το αποδέχεται.

Θα είναι η δεύτερη φορά που τον εκβιάζουν και υποχωρεί. Η πρώτη ήταν με την περίπτωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, όταν την προηγουμένη του τελικού δικαστηρίου, του διεμήνυσαν πως εάν δεν απελευθερωθεί ο Πάστορας θα γίνει της …κολάσεως!.

Όλα τα παραπάνω, ως ανάλυση, είναι ορθά. Αλλά πάντα να θυμόμαστε και να το κρατάμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, ότι Ερντογάν είναι αυτός, ένας απρόβλεπτος και αυτοκαταστροφικός άνθρωπος είναι…

  • Πάντως, για να είμαστε σαφείς και να μην χορεύουμε γύρω από τις λέξεις: Εάν η Τουρκία δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στην Exxon Mobil, θα δεινοπαθήσει. Και δεν πρόκειται για εικασία, αλλά για σοβαρή πληροφορία από γνωστό αξιωματούχο, που ασχολείται με τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.

Η απόφαση στα πιο υψηλά δώματα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ότι οι γεωτρήσεις της Exxon Mobil εξυπηρετούν απόλυτα τα συμφέροντα της υπερδύναμης. Εάν δε το φυσικό αέριο που θα βρεθεί είναι αρκετό για να πουληθεί στις αγορές, και ποιοτικό, τότε η Αμερική κερδίζει και τον άτυπο πόλεμο με τη Ρωσία στη Μεσόγειο.

Πάντως, είναι θετικό ότι οι Αμερικανοί υλοποίησαν τις υποσχέσεις τους προς την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της ασφάλειας του οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν αν στη διάρκεια των γεωτρήσεων της Exxon Mobil οι Τούρκοι παρενοχλήσουν σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ ή εάν επιχειρήσουν πρόκληση από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές. Αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί αυτή τη στιγμή, αν και λίγο-πολύ έχουμε μία καλή ιδέα τι θα συμβεί…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ποιο είναι το χειρότερο για τον Ερντογάν: Η οργή του Βλ. Πούτιν ή του Ντόναλντ Τραμπ;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: