Ο Δρ. Ραμόν είναι ένας διαφορετικός γιατρός: Οι καταχτητές του έκλεψαν το Κέντρο Υγείας




Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL

Πήρα εκατοντάδες τηλεφωνήματα μετά από ένα άρθρο που έγραψα πέρσι για τον Δρ. Ντίνο Ραμόν. Όλοι με ρωτούσαν για την διεύθυνση και το τηλέφωνο του γιατρού. Πόσοι ασθενείς υπάρχουν τελικά που καίγονται από επιθυμία να αποταθούν σε έναν τέτοιο γιατρό. Αλλά αυτός είναι ένας διαφορετικός γιατρός.

Είχα μείνει έκπληκτος όταν πήγα για πρώτη φορά με τον ασθενή μας και πρωτογνωριστήκαμε. Έβαλε τον ασθενή να πλαγιάσει σε ένα ειδικό κρεβάτι που ανεβοκατέβαινε. Ύστερα γύρισε προς εμένα και είπε «έλα, δες». Ένωσε τις φτέρνες του ασθενούς. «Βλέπεις;» είπε «το ένα πόδι είναι κοντό, 1,5 εκατοστό πιο κοντό».

  • Άγγιξε την μέση του. Πίεσε τους αντίχειρές του. Έσπρωξε με ένα όργανο που κρατούσε. Ύστερα είπε: «Έλα να δεις τώρα». Είδα τις φτέρνες του ασθενούς τις οποίες ένωσε ξανά. Είχε πάψει να είναι πιο κοντό το ένα, έγιναν ίσες οι φτέρνες. Κοίταξα με έκπληξη τον Ραμόν. «Είσαι μάγος;» τον ρώτησα. Χαμογέλασε. «Είμαι γιατρός απλώς», είπε. Σταμάτησε ο πόνος. «Μέσα σε δύο μέρες θα γίνει εντελώς καλά», είπε ο Ραμόν. Μπήκε ασθενής στην κλινική ο άνθρωπος και βγήκε τελείως καλά. Φύγαμε πολύ ικανοποιημένοι απ’ εκεί.

Όταν τα έγραψα αυτά πήρα βροχή τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων. Όλοι ανυπομονούσαν να πάνε στον Δρ. Ραμόν μια ώρα αρχύτερα. Χθες ήμουν ξανά στην κλινική του Ραμόν μαζί με έναν οικείο μας. Χθες ο νεαρός ασθενής μας είχε κήλη στην μέση. Και είχαν υποτροπιάσει πολύ δυνατά οι πόνοι. Δεν υποφέρονταν. Ο νεαρός έλεγε ότι «κάποτε είχα σπάσει το πόδι μου και δεν πονούσα τόσο πολύ». Προσπαθούσε να κατευνάσει τους πόνους με χάπια. Το ένα του πόδι ήταν μουδιασμένο.

Με δυσκολία μπορέσαμε να πάμε στην κλινική. Είχα νοσταλγήσει τον Δρ. Ραμόν. Ήταν ένας πολύ συμπονετικός άνθρωπος γεμάτος καλοσύνη. Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά μου είχε πει: «Είμαστε Κύπριοι Σενέρ». «Ναι, είμαστε Κύπριοι», του είπα, «Έλληνες και Τούρκοι, αλλά πρώτα απ’ όλα Κύπριοι». Αφού κοίταξε την ακτινογραφία που είχε πάρει μαζί του ο Μεχμέτ, κατάλαβε αμέσως ότι πριν χρόνια είχε πάθει ένα ατύχημα. Είχε σπάσει το πόδι του πριν έντεκα χρόνια ο Μεχμέτ. Τον έβαλε να πλαγιάσει πρώτα ανάσκελα και ύστερα μπρούμυτα στο κρεβάτι που ανεβοκατέβαινε. Παράλληλα με την κοίλη στην μέση είχε δημιουργηθεί και οίδημα στο ισχίο του Μεχμέτ.

  • Τον άγγιξε και αυτόν με το θαυματουργό όργανο. Ήρθε στην θέση του το πόδι που είχε μικρύνει τρία εκατοστά. Ενώθηκαν οι φτέρνες. Ύστερα του είπε «τώρα σήκω και περπάτα». Ο Μεχμέτ, που είχε έρθει μετά δυσκολίας προηγουμένως στην κλινική περπατώντας, σηκώθηκε και περπάτησε άνετα. Ο πόνος δεν είχε περάσει εντελώς ακόμα, αλλά είχε ησυχάσει σε μεγάλο βαθμό. Θα συνεχίσει την θεραπεία μετά από μια βδομάδα.

Οι γιατροί στους οποίους είχε αποταθεί πριν από τον Δρ. Ραμόν, του έλεγαν να κάνει εγχείρηση και τίποτε άλλο δεν έλεγαν. Ο Ραμόν θα θεράπευε την κήλη χωρίς εγχείρηση. Τώρα έχει τόσους πολλούς Τουρκοκύπριους ασθενείς που μαθαίνει να μιλάει την τουρκική γλώσσα. Όταν ήρθαμε, έβγαιναν από μέσα Τουρκοκύπριοι ασθενείς. Όταν βγήκαμε περίμεναν έξω Τούρκοι ασθενείς.

Ευτυχώς που γνώρισα τον Δρ. Ραμόν. Είναι ένας ασυνήθιστος άνθρωπος. Χειροπράκτης. Στην γλώσσα του λαού αποκαλείται «γιατρός των κοκάλων». Η φήμη του απλώθηκε στο βόρειο τμήμα του νησιού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυξήθηκε περισσότερο το ενδιαφέρον μου όταν τον γνώρισα από κοντά. Είναι λέει ο ιδιοκτήτης ενός χώρου που τώρα χρησιμοποιείται ως ξενοδοχείο στο Μπογάζι Αμμοχώστου. Δεν το είχε φτιάξει για ξενοδοχείο τότε.

Το έκτισε ως κέντρο υγείας. Το πρώτο Κέντρο Χειροπρακτικής Υγείας και Αποκατάστασης στην Κύπρο και στην Ευρώπη με 32 μεγάλα δωμάτια, αίθουσες διδασκαλίας και εστιατόρια. Όμως, δυστυχώς αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή το 1974. Σκεφτείτε. Έφυγε ένα τέτοιο κέντρο υγείας και ήρθε στην θέση του ένα ξενοδοχείο. Πολύ κρίμα. Ο Δρ. Ραμόν θεραπεύει τώρα τους ασθενείς του σε μιαν ταπεινή κλινική στην Λευκωσία. Μίλησα με πάρα πολλούς ασθενείς που θεράπευσε στον βορρά. Όλοι μιλούν γι’ αυτόν με επαινετικά λόγια. Αργήσαμε να τον γνωρίσουμε.

  • Ο Δρ. Ραμόν αποτάθηκε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αίτημα την αποζημίωση για την περιουσία του στο Μπογάζι Αμμοχώστου. Ενήγαγε την Τουρκία. Η απόφαση από το ΕΔΑΔ εκδόθηκε το 2010. Το Δικαστήριο αποφάσισε την καταβολή αποζημίωσης 450 χιλιάδων ευρώ από την Τουρκία στον Ραμόν. Αλλά η Τουρκία δεν πλήρωσε αυτά τα χρήματα παρά το γεγονός ότι πέρασαν οκτώ χρόνια. Κατόπιν τούτου, κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους ο Ραμόν αποτάθηκε στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Απαίτησε να αποκοπεί αυτό το ποσόν από τα χρήματα που δίδονται από την ΕΕ στην Τουρκία και να καταβληθεί στον ίδιο. Στο μεταξύ, παράλληλα με την αποζημίωση ζητά και την επιστροφή της περιουσίας του.

Έγραψα αυτό το άρθρο για όσους δεν γνωρίζουν τον Δρ. Ραμόν. Ο Ραμόν δεν χρειάζεται διαφήμιση. Άλλωστε βλέπει ασθενείς μόνο τρεις μέρες την βδομάδα. Όλοι είναι με ραντεβού. Αν ψάχνετε κάποιον Κύπριο με τον οποίο θα μπορούσατε να νιώθατε υπερήφανοι, γνωρίστε τον οπωσδήποτε…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Mersin 10 Turkey: Πιστεύουν στον Αλλάχ και στον Χριστό, αλλά κανείς στη λύση και στην ειρήνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: