Νέα αφορμή αντιπαράθεσης Τουρκίας-Αμερικής: Το “Μήλον της Έριδος” είναι οι Κούρδοι του YPG




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η  επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν φαίνεται να πήγε και τόσο καλά. Πλέον η Άγκυρα κοιτάζει με μεγάλη δυσπιστία ξανά προς την Αμερική κι αυτή το φορά, η νέα αφορμή είναι το παρατηρητήριο που σχεδιάζουν ν’ αναπτύξουν οι Αμερικανοί στα βόρεια της Συρίας. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζίμ Μάτις.

Το πρώην γεράκι της Άγκυρας, ο υπουργός Χουλουσί Ακάρ σήκωσε το γάντι και σε μια αποστροφή του λόγου του σημειώνει πως «η κατάσταση περιπλέκεται» θέλοντας δεικτικά να τονίσει ότι η Αμερική μέσω του παρατηρητηρίου ουσιαστικά κάνει «πλάτες» προς τους Κούρδους που βρίσκονται πίσω ακριβώς από τα βόρεια της Συρίας και που με κάθε ευκαιρία γίνονται στόχος της Τουρκίας.

  • Παράλληλα οι δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες εκείνο το οποίο καταγράφουν είναι ότι απ’ όπου έχει περάσει μέχρι τώρα η Τουρκία, προσπαθεί να διατηρεί σημεία επαφής, αναπτύσσοντας τμήματα ή φυλάκια σ’ ένα μεγάλος μήκος κι αυτό κατά πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές αποτελεί μια έμμεση επέκταση και των συνόρων της Άγκυρας, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος διαμηνύει πως οι επιχειρήσεις στη Συρία θα συνεχιστούν από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι Ηνωμένες πολιτείες ήδη έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για εντάσεις που έχουν καταγραφεί ανάμεσα στην Τουρκία και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που μεταξύ αυτών βρίσκονται και η Συριακή Κουρδική πολιτοφυλακή.

Η Αμερική με κάθε τρόπο δεν έχει σταματήσει όλο το προηγούμενο διάστημα να καταδεικνύει το ποιοι είναι οι σύμμαχοί της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και με ποιους έχει επιλέξει να είναι «συμπαίκτες» στο νέο μεγάλο ενεργειακό κύκλο που ξεκινά το ταξίδι του στην περιοχή.

Τα προβλήματα του Ταγίπ Ερντογάν με την πολιτική που θέλησε εδώ και χρόνια ν’ ασκήσει φαίνεται ότι δεν έχουν τελειωμό και δεν πρόκειται μιας και ο ίδιος αρνείται να δεχτεί πάρα πολλά από τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

  • Έχει κάλπες μπροστά του ο Ερντογάν, θα σηκώσει νέο ρητορικό μπαϊράκι;

Ένα επιπλέον στοιχείο που δείχνει ότι ο κος Ερντογάν θα οδηγήσει την κούρσα των προκλήσεων και της ρητορικής των πυροδοτούμενων εντάσεων είναι πως σε περίπου τέσσερις μήνες η Τουρκία οδηγείται στις αυτοδιοικητικές κάλπες για ν’ αναδειχθούν οι τοπικοί άρχοντες των περιφερειών και δήμων της γειτονικής χώρας.

Η πλήρης επικράτηση του Ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας κατά τις εθνικές εκλογές, του δίνει προφανώς το δικαίωμα να πριμοδοτήσει με τις προτιμήσεις του πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του ακόμη και στις περιοχές των Μικρασιατικών παραλίων, κάτι που ήδη είχε κάνει.

Ταυτόχρονα οι εκλογές διαχρονικά αποτελούν κι ένα πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων κι εκεί η αγαστή όπως έχει φανεί συνεργασία κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης με την κριτική που ασκούν κυρίως για τα εθνικά τους θέματα, θεωρείται βέβαιο από αναλυτές αλλά και αξιωματικούς που παρακολουθούν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, πως το επόμενο διάστημα θεωρείται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, η ρητορική των εντάσεων και παράνομων διεκδικήσεων να επαναληφθεί.

  • Το χρονοδιάγραμμα των τουρκικών εκλογών θα τεθεί σε ισχύ από την πρώτη ημέρα του νέου έτους, ενώ με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως στιγμής, η διαδικασία θα λάβει χώρα στις 31 Μαρτίου του 2019.

Εκτός της ρητορικής που άπτεται της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, παρόμοια είναι η κατάσταση και στο εσωτερικό της καθώς μόλις μέσα σε οκτώ ημέρες την περασμένη εβδομάδα  οργανώθηκαν από τις αρχές ασφαλείας της γειτονικής χώρας, σχεδόν 2500 επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας που αφορούσαν είτε συλλήψεις φερόμενων ως μελών του PKK, είτε ως φίλων του Γκιουλέν, είτε ως μέλη του ISIS.

Την ίδια ώρα η οικονομική κατάσταση στη γειτονική χώρα που δεν διάγει τις καλύτερες μέρες της, έχει αναγκάσει εκατοντάδες εταιρίες να καταφεύγουν στην πτώχευση από το να καταλήξουν στην άτακτη χρεωκοπία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταιρίες που έχουν προχωρήσει σε αίτημα πτώχευσης, έχουν ξεπεράσει έως σήμερα τις 3000, ωστόσο το δυσοίωνο σενάριο λέει ότι αυτές οι εταιρίες μέχρι να πέσει η αυλαία για το 2018 αναμένετε να ξεπεράσουν τις 7000.

Μεγάλο ενδιαφέρον από τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης για την κοινή άσκηση “ΜΕΔΟΥΣΑ 7”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: