Μήπως του το ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης; Γιατί ο Weber δεν αποδέχθηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών;




Ο επίσημος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τις ευρωεκλογές, Manfred Weber, έχει παραμείνει σιωπηλός σχετικά με τη συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ, στην οποία κατέληξαν Αθήνα και Σκόπια, και η οποία γενικά έχει υιοθετηθεί από το ΕΛΚ αλλά απορρίπτεται από ορισμένα μέλη του, συμπεριλαμβανομένων των μελών του στις δύο χώρες.

Το ερώτημα υποβάλλει ο δημοσιογράφος Sarantis Michalopoulos στο Εuractiv σε κείμενο με τίτλο: EPP’s Weber under pressure to break his silence over Macedonia name deal.

Συνεχίζει:

Ωστόσο, οι ανησυχίες για της σιωπή του, όπως και οι πιέσεις στον Βαυαρό πολιτικό να μιλήσει, αυξάνονται.

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του. Πρέπει να αποσαφηνίσει τι πιστεύει πάνω στο ζήτημα καθώς και σε πολλά άλλα θέματα, όπως ο V. Orban της Ουγγαρίας», δήλωσε στο Euractiv η επικεφαλής της ομάδας GUE-NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Gabi Zimmer.

  • Ένας από τους λόγους για αυτήν την στάση, σύμφωνα με την Zimmer, είναι ότι ο Weber βρίσκεται κοντά στις πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στη συμφωνία και στις δύο χώρες.

Για τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, U. Bulmmann, το ζήτημα είναι βαθύτερο και συνδέεται με τον ευρύτερο πολιτικό προσανατολισμό του ΕΛΚ. «Θεωρώ ότι το ΕΛΚ βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και δυσκολεύεται να αποφασίσει ποια οδό θα ακολουθήσει», είπε ο Bullmann στο Euractiv.

Η σιωπή του Weber στο ζήτημα δεν έχει μείνει ασχολίαστη ούτε εντός του ΕΛΚ. Μιλώντας σε συνέδριο του κόμματος στο Ελσίνκι στις 8 Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, B. Borissov, επέκρινε τα αδελφά κόμματα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, αλλά και την ηγεσία του ΕΛΚ, για «έλλειψη πειθαρχίας». «Τι συμβαίνει;

  • Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στα Σκόπια θέλει να προσχωρήσει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, η ελληνική ακροαριστερά θέλει η γειτονική χώρα να προσχωρήσει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αλλά τα αδελφά κόμματά μας σε αυτές τις χώρες δεν θέλουν. Θέλω να κάνω μια απλή ερώτηση. Υπάρχει πειθαρχία στο ΕΛΚ ή όχι;», ρώτησε ο Borissov, εκφράζοντας τη λύπη του που ο Weber δεν ήταν εκεί για να τον ακούσει.

Πρόσθεσε ότι μιλά ως κομματικός ηγέτης.

«Ως Πρωθυπουργός, δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να κάνει υποδείξεις σε άλλες χώρες», είπε και πρόσθεσε: «Αλλά εμείς, ως ΕΛΚ, ρωτήσαμε τα αδελφά κόμματα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ: Θέλετε να δείτε την πΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ή όχι;», είπε χειροκροτούμενος.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση φοβάται ότι η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή προσπαθεί να επηρεάσει μαθητές σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα και ότι οι εθνικιστές βρίσκονται πίσω από τις καταλήψεις κατά της συμφωνίας αλλαγής της ονομασίας της πΓΔΜ, αναφέρει τέλος το δημοσίευμα.

Η Δύση δεν μπορεί να αναγκάσει τη Ρωσία να υποχωρήσει: Δεν θα τα χαλάσουν για την Ουκρανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: