Μέρα μνήμης για την Βουλή: Τίμησε Πολυτεχνείο και θύματα πολέμων και καταδίκασε τον φασισμό




Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης με προ ημερησίας διατάξεως αναφορές του αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού, στην Ημέρα Ανάμνησης των Θυμάτων των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στη θυσία του Κυριάκου Μάτση, στην επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, καταδικάζοντας εκ μέρους των μελών της Βουλής την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Ακολούθως τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή από την ολομέλεια του νομοθετικού σώματος στη μνήμη των θυμάτων και του Κυριάκου Μάτση.

Στην αναφορά του για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως συμπληρώθηκαν τριάντα πέντε χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα υπό τουρκική κατοχή εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενέργεια που καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την υιοθέτηση των Ψηφισμάτων 541 και 550, όπου μεταξύ άλλων την χαρακτηρίζει νομικά άκυρη, ζητά την ανάκλησή της και καλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να αναγνωρίζουν οποιοδήποτε άλλο κυπριακό κράτος.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει ξανά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, επαναλαμβάνοντας την απαίτησή της για άρση της παρανομίας, και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Διακηρύσσουμε για πολλοστή φορά ότι εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα αποκαθιστά τα δικαιώματα της Κύπρου και του λαού της», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι μάς υπενθυμίζει πάντοτε τον μαύρο Ιούλιο του 1974, καθώς το δικτατορικό καθεστώς κατέρρευσε τελικά από το βάρος του εγκλήματος του προδοτικού πραξικοπήματος στην Κύπρο, το οποίο είχε ως συνέπεια την τουρκική εισβολή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι το Πολυτεχνείο και οι φοιτητές του θα είναι πάντα σύμβολα αντίστασης και υπεράσπισης της δημοκρατίας.

Στην αναφορά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού, καθώς και στην Ημέρα Ανάμνησης των Θυμάτων των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, που καθιερώθηκε να τιμώνται στις 9 και στις 11 Νοεμβρίου, αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι η 9η Νοεμβρίου αναφέρεται στην τρομακτική Νύχτα των Κρυστάλλων του 1938, που ένα πανεθνικό πογκρόμ έλαβε χώρα στη Γερμανία και στην Αυστρία, με στόχο τους Εβραίους πολίτες, αποτελώντας ουσιαστικά την απαρχή του ολοκαυτώματος.

Τη νύχτα που τα θραύσματα από τις σπασμένες γυάλινες βιτρίνες απλώνονταν σαν κρύσταλλα στους δρόμους περίπου διακόσιοι Εβραίοι δολοφονήθηκαν και πάνω από τριάντα χιλιάδες άρρενες οδηγήθηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα, συνέχισε προσθέτοντας ότι η οργανωμένη καταδίωξη εναντίον των Εβραίων οδήγησε στη φρικτή και μαζική εξόντωσή τους, αριθμώντας έξι εκατομμύρια θύματα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Στην αναφορά του για τα θύματα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, είπε ότι αποτίουμε φόρο τιμής στις δεκάδες εκατομμύρια χαμένες ζωές.

«Ανάμεσα στα θύματα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου υπήρξαν και εκατοντάδες Κύπριοι εθελοντές, οι οποίοι αγωνίστηκαν στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων. Η κόκκινη παπαρούνα στο στήθος, που παραπέμπει στα ανθισμένα, αλλά και ματωμένα πεδία μαχών της Φλάνδρας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι το σύμβολο αυτής της συλλογικής θυσίας της ανθρωπότητας για ελευθερία και δημοκρατία», είπε.

Πρόσθεσε πως ενώπιον του κινδύνου της μισαλλοδοξίας και της αναβίωσης του φασιστικού και ναζιστικού ρεύματος, οι παγκόσμιες ημέρες μνήμης μάς κρατούν σταθερούς στη διαφύλαξη ανυπολόγιστων αξιών, όπως η ισότητα, η ανοχή, ο αλληλοσεβασμός.

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μάτση είπε ότι στις 19 Νοεμβρίου 1958 έπεσε νεκρός στο Δίκωμο, αρνούμενος να παραδοθεί στους Άγγλους αποικιοκράτες, προσφέροντας με την αυτοθυσία του άλλο ένα φωτεινό παράδειγμα σε εμάς για διεκδίκηση και πίστη στις αξίες της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας.

«Πιστεύομεν ότι κάθε θυσία μας δεν πηγαίνει άδικα και εσείς να είστε περήφανοι για μας», έγραφε στους γονείς του αυτός ο σπουδαίος στοχαστής και ήρωας της Κύπρου, που μας άφησε ως παρακαταθήκη τη φιλοπατρία του και το οικουμενικό του όραμα για τον άνθρωπο.

16/11/2018 17:03
ΚΥΠΕ

Με σύνθημα «Το Πολυτεχνείο ζει» φοιτητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: