Με σύνθημα «Το Πολυτεχνείο ζει» φοιτητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ




Με σύνθημα «Το Πολυτεχνείο ζει», φοιτητική και μαθητιώσα νεολαία τίμησαν σήμερα με πορεία και εκδήλωση έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία, την μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973, της κορύφωσης του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού.

Μαθητές και φοιτητές, υπό τους ήχους αντιστασιακών τραγουδιών, βροντοφώναξαν «Κύπρος-Πολυτεχνείο, ποτέ πια φασισμός».

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) επέδωσε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, ψήφισμα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στο οποίο σημειώνεται πως βασική επιδίωξη της Ενωσης αποτελεί η επίτευξη μιας μόνιμης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό στη βάση της Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας καθώς και της πολιτικής ισότητας όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και που να στηρίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.

Στο ψήφισμα, η ΠΟΦΕΝ καλεί την ηγεσία των ΗΠΑ να συλλογιστεί σοβαρά την υπόθεση ειρήνης για τον κόσμο και ιδιαίτερα για την Κύπρο, διαβεβαιώνοντας πως «η κρίση θα σταθεί ο ηθικός τιμωρός οποιασδήποτε δικής τους δράσης που παραβιάζει τις διεθνείς αρχές δικαίου.

Η εκδήλωση της κοινής εκδήλωσης ΠΟΦΕΝ και Επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) ξεκίνησε με συγκέντρωση στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και συνεχίστηκε με πορεία έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ. Εκεί, μαθητές και φοιτητές, κρατώντας κυπριακές και ελληνικές σημαίες καθώς και πανό με συνθήματα όπως «ΝΑΤΟ-CIA ΠΡΟΔΟΣΙΑ» και «Κύπρος-Πολυτεχνείο, Ποτέ πια φασισμός», φώναξαν συνθήματα και εκδήλωσαν ειρηνικά υπό τους ήχους επετειακών τραγουδιών.

Εκ μέρους της ΠΟΦΕΝ ο Ανδρέας Σόλωνος, στην ομιλία του στην εκδήλωση είπε πως σαρανταπέντε χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών, το Πολυτεχνείο παραμένει τρανό παράδειγμα ότι ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο δεν έρχεται μέσα από την αδράνεια, ούτε μέσα από τις μοναχικές και αγανακτισμένες εκφράσεις απαξίωσης και αποχής. Έρχεται, όπως τόνισε, μέσα από τη συλλογική και συγκροτημένη πάλη κόντρα σε όσους στήνουν στον τοίχο τη δημοκρατία και τα όνειρα της νεολαίας και ενός ολόκληρου λαού, επιβεβαιώνοντας τα λόγια μιας σπουδαίας ανήσυχης ψυχής ότι «αν αγωνιστείς μπορεί και να χάσεις, αν δεν αγωνιστείς είσαι ήδη χαμένος».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε πως 45 χρόνια μετά την τραγική κατάληξη της Χούντας που ήταν το πραξικόπημα και η εισβολή της Τουρκίας, και η χώρα μας εξακολουθεί να βιώνει αυτά τα τραγικά αποτελέσματα. Συνεπώς, το Πολυτεχνείο δεν μπορεί παρά να εμπνέει τους σημερινούς αγώνες των νέων αφού όσα χρόνια και αν περάσουν η ηρωική εξέγερση αλλά και τα μηνύματα της παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα.

Το μήνυμα, όπως σημείωσε, που στέλνουν έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, είναι ότι δεν θα ανεχθούν τη νέα τάξη πραγμάτων και θα συνεχίσουν τον αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη σε ένα κόσμο ειρηνικό, χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις, μακριά από το ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, εκ μέρους της ΠΣΕΜ, ο Γιάννης Λαπήθιος στην δική του ομιλία στην εκδήλωση είπε πως σήμερα η επέτειος του Πολυτεχνείου και οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς οι ΗΠΑ, όπως είπε, που «δήθεν δίνουν μάχη για να προστατεύσουν τον κόσμο από την τρομοκρατία, στήριξαν διαχρονικά την εξωτερική τους πολιτική σε στρατιωτικές επεμβάσεις, πραξικοπήματα, στήριξη δικτατοριών με συνέπεια χιλιάδες νεκρούς».

Πρόσθεσε πως με τον ίδιο τρόπο, οι ΗΠΑ «επεμβαίνουν σήμερα με οικονομικούς τρόπους, θέτοντας υπό την ομηρία τους ολόκληρες χώρες με μνημόνια της Τρόικας», και πως μια από αυτές τις χώρες είναι και η Κύπρος. «Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που απαιτείται σήμερα αντίσταση σε όλες αυτές τις πολιτικές που κουρελιάζουν τα όνειρά μας και η δική μας αντίσταση υποδηλώνει πως δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη δική τους νέα τάξη πραγμάτων, δεν μπορούμε να δεχθούμε το συνεχή διαμελισμό του κόσμου για τα συμφέροντα των ισχυρών», είπε.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
16/11/2018 15:00

Δεν καταργείται η πολιτική ισότητα είπε ο Αναστασιάδης στους τουρκοκύπριους Ρεπουμπλικανούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: