Κουτσούμπας: Στόχος η απρόσκοπτη κυριαρχία του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος




«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει, ότι η συγκεκριμένη συνταγματική αναθεώρηση, υπηρετεί δύο αλληλένδετους στόχους: Από τη μια μεριά προωθεί ανάγκες του σημερινού σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, προκειμένου αυτό να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κυριαρχία του.

Από την άλλη, υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες, προεκλογικού χαρακτήρα, προκειμένου να στηθεί αυτός ο κάλπικος διπολικός καβγάς, ανάμεσα κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ αλλά και για να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι κάτι προχωράει από τις τόσες προεκλογικές διακηρύξεις του που οι περισσότερες μένουν στα συρτάρια, προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι της μεγάλης κατηφόρας του».

Τα παραπάνω τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι τα «διπολικά- δικομματικά παιχνίδια είναι μέρος του αστικού πολιτικού συστήματος, προκειμένου να εγκλωβίζεται η λαϊκή δυσαρέσκεια».

Είπε ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κυβερνητικής πολιτικής σταθερότητας, ώστε να εφαρμόζεται αδιατάρακτα η αντιλαϊκή πολιτική και να μην διαταράσσεται από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία, όπως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πολύ περισσότερο (να μην διαταράσσεται) από την πίεση που μπορεί να ασκήσει ο λαϊκός παράγοντας σε μια δεδομένη στιγμή.

Ως δεύτερο στόχο ανέφερε την προσπάθεια της κυβέρνησης να «αναπαλαιώσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα».

Σημείωσε ότι επειδή και οι δύο στόχοι είναι «καραμπινάτα αντιδραστικοί» γι’ αυτό και η κυβέρνηση συμπίπτει με την ΝΔ και άλλα κόμματα που και αυτά μιλούν για την ανάγκη να μη διαταράσσεται η πολιτική «συνέχεια» και «σταθερότητα».

Χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «μανούλα» στο παιχνίδι των λέξεων και στην διαστρέβλωση των εννοιών της προόδου και της συντήρησης, επισήμανε ότι «συντήρηση είναι το να μιλάς για τα υπερεθνικά κέντρα, που χειραγωγούν τη λαϊκή βούληση, αλλά να μην ακουμπάς καν τα συνταγματικά άρθρα, όπως το άρθρο 28, το άρθρο 80, που κατοχυρώνουν αυτά τα λεγόμενα υπερεθνικά κέντρα. Συντήρηση είναι να δέχεσαι την παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων, στρατευμάτων στο ελληνικό έδαφος και να αποδέχεσαι τα αντίστοιχα άρθρα του συντάγματος που την επιτρέπουν, να αναγνωρίζεις τυπικά ορισμένα δικαιώματα στο Σύνταγμα και να τα υπονομεύεις με χίλιους τρόπους».

«Συντήρηση είναι να μην ακουμπάς καν αναγκαίους, υπερώριμους εκσυγχρονισμούς, κατοχυρωμένους αλλού, εδώ και αιώνες, σε άλλες χώρες, όπως είναι ο πλήρης διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας και να τους προσπερνάς με ημίμετρα. Και να προσθέτεις μάλιστα και ένα νέο επιχειρηματικό αυτή τη φορά εναγκαλισμό με την εκκλησία, όπως είναι το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, στο οποίο εντάσσετε και αμφισβητούμενες εκτάσεις, για να αποσπάσετε αυτή τη φορά τη συναίνεση της εκκλησίας» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι πάνω απ’ όλα συντήρηση είναι το ίδιο το αστικό Σύνταγμα το οποίο κατοχυρώνει την εξουσία και τις διεθνείς συμμαχίες της κυρίαρχης εκμεταλλεύτριας τάξης.

«Ο ταξικός χαρακτήρας του Συντάγματος φαίνεται, και από το γεγονός, ότι καθορίζει το σύνολο των εξειδικευμένων νόμων και των αξόνων λειτουργίας και δράσης του πολιτικού συστήματος» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφέροντας σειρά γενικόλογων άρθρων του Συντάγματος για δικαιώματα, όπως της εργασίας, της κατοικίας, της απεργίας τα οποία δικαιώματα όμως «υπονομεύονται στην πράξη με ρήτρες, “παραθυράκια” διάφορα, με εξαιρέσεις και φυσικά με εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους».

Είπε ότι αυτό συμβαίνει διότι «το υπέρτατο δικαίωμα που αναγνωρίζει το Σύνταγμα και συνολικά το σύστημά σας, είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δηλαδή τα βάθρα της αστικής εξουσίας».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη θωράκιση του πολιτικού συστήματος και κυβερνήσεις συνεργασίας, και για να προλάβει πιθανούς τριγμούς και ρωγμές, κυρίως από την προοπτική ανόδου της ταξικής πάλης, που μπορεί να δημιουργήσει αστάθεια σε αυτό το σύστημα.

«Μια τέτοια “αστάθεια’ βέβαια, είναι θεμιτή και δημιουργική, συμβάλει να ανοίγει ο δρόμος για αλλαγές και ανατροπές σε όφελος των πολλών, των λαϊκών συμφερόντων» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για επίτευξη της επιδίωξης αυτής εντάσσεται το άρθρο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει και την ισχυροποίηση του θεσμού με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά και την δυνατότητα συνέχισης της διακυβέρνησης με κυβέρνηση που έχασε την πλειοψηφία λόγω ψήφου δυσπιστίας.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα συναντιούνται και στην προσπάθεια αναστήλωσης του κλονισμένου κύρους του πολιτικού συστήματος και του αστικού κοινοβουλίου σημειώνοντας ότι η απαξίωση στα μάτια του λαού οφείλεται και στους αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφιστεί, έχει όμως και διαφορετικές αφετηρίες.

«Γνωρίζετε όλοι σας σε αυτή την αίθουσα, ότι το ΚΚΕ είναι ο πιο συνεπής πολέμιος των διαφόρων αντιδραστικών, ακροδεξιών, φασιστικών πράξεων απαξίωσής του από σκοταδιστικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή όμως καταγγέλλουμε ότι είναι βούτυρο στο ψωμί τέτοιων δυνάμεων, η πρεμούρα σας και μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, να εμφανίσετε ηθικοποιημένο και εξυγιασμένο το φθαρμένο αυτό σύστημα» υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε ως εξίσου «επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική» τη θεωρία ότι για την κρίση στην Ελλάδα «δε φταίει το ίδιο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά η λειτουργία του εγχώριου πολιτικού συστήματος» τη στιγμή που η κρίση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ενέταξε στην επιχείρηση «ηθικοποίησης» του συστήματος, εντάσσεται και το υπερώριμο αίτημα για την κατάργηση του άρθρου 86 που αφορά την ευθύνη υπουργών, σημειώνοντας ότι «κι εδώ καταφεύγετε σε ημίμετρα».

Είπε ότι θέση του ΚΚΕ είναι να φύγουν όλα τα εμπόδια για να προχωρά η έρευνα ή η δίωξη για τον συγκεκριμένο υπουργό, όπως σε όλους τους πολίτες.

Τάχθηκε κατά του διορισμού της ηγεσίας των ανώτερων δικαστηρίων.

Έκανε λόγο για «μεγάλη κοροϊδία» εις βάρος του λαού με αφορμή τα προνόμια βουλευτών, «ως δήθεν εργαλείο καταπολέμησης της διαφθοράς» και τόνισε ότι για το ΚΚΕ «η άρση ασυλίας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ή να χρησιμοποιείται για την δίωξη της πολιτικής δράσης του βουλευτή».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στα δημοψηφίσματα που προτείνει η κυβέρνηση σημειώνοντας ότι όταν τα αποτέλεσματά τους δεν είναι αρεστά ανατρέπονται από την κυρίαρχη πολιτική όχι μόνο στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, αλλά και σε άλλες χώρες.

Αναφέρθηκε σε επιμέρους υπαρκτές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ως προς ορισμένους αστικούς εκσυγχρονισμούς, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί δεν ανατρέπουν τη μεγάλη στρατηγική ταύτισή των δύο κομμάτων και η οποία δεν αποκλείεται «κάποια στιγμή αργότερα να οδηγήσει σε μεγάλο συνασπισμό.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ θα πάρει μέρος στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης προτείνοντας συγκεκριμένες αλλαγές σε σειρά άρθρων, όπως το άρθρο 48 περί κατάστασης πολιορκίας», που στοχοποιεί τον ονομαζόμενο «εσωτερικό εχθρό», δηλαδή το εργατικό – λαϊκό κίνημα και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες αναστέλλει μια σειρά δικαιώματα, όπως είναι της απεργίας, του συνεταιρίζεσθαι, της ελευθερίας του τύπου, δίνει τη δυνατότητα ακόμα και για τη συγκρότηση έκτακτων δικαστηρίων.

Όπως τόνισε, το ΚΚΕ θα προτείνει ακόμα αλλαγές:

– Στα άρθρα 28 και 80 που αφορούν επίσης την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ερμηνεύουν το Σύνταγμα υπό το πρίσμα και την αίρεση του ευρωενωσιακού δικαίου.

– Στο άρθρο 27 που αφορά την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και βάσεων στην Ελλάδα.

– Στο άρθρο 107 που αφορά την προστασία του ξένου και εφοπλιστικού κεφαλαίου στην Ελλάδα.

– Στη διεύρυνση του δικαιώματος στην απεργία, άλλο άρθρο, κ.ο.κ.

Είπε ότι η αστική δημοκρατία έχει στενά όρια καθώς «βλέπετε, χωρά -όπως έχει δείξει όλη η ιστορία και της πατρίδας μας αλλά και όλης της ανθρωπότητας- και τον κοινοβουλευτισμό, και την προσωρινή άρση ή τον περιορισμό του κοινοβουλευτισμού και το φασιστικό του κλαδί».

«Το αστικό κράτος δεν ηθικοποιείται, δεν γίνεται προοδευτικό ούτε ουδέτερο ταξικά. Έτσι είναι και το Σύνταγμά του. Το αστικό κράτος και το σύνταγμά του αλλάζει ριζικά, ανατρέπεται σε ριζοσπαστική, προοδευτική, λαϊκή κατεύθυνση με την μαζική, εργατική, λαϊκή συνειδητή δράση. Όταν περνά ο λαός στην κοινωνία της πραγματικής ισότητας που εξαλείφει, όχι μόνο την ταξική εκμετάλλευση, αλλά στην πορεία της καταργεί και κάθε μορφής αντίθεση που κληρονομεί από τον καπιταλισμό» υπογράμμισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην αρχή της ομιλίας του κατήγγειλε την σημερινή διαδικασία στη Βουλή με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις ανταπαντήσεις και τις δευτερολογίες και τριτολογίες, έκανε λόγο για συμπαιγνία και επέρριψε ευθύνες και στον πρόεδρο της Βουλής.

Γ.Μ., ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Η χρεοκοπία, η κρίση αλλά και η διαχείριση της να γίνουν μάθημα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: