Κάνει τον τζάμπα μάγκα ο Μεβλούτ: Ποια απόφαση των τουρκικών δικαστηρίων είναι έννομη;




Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL

Ρώτησε ένας φίλος μου που βρίσκεται στην Αμερική: «Γιατί σε δικάζουν;» «Για προσβολή στον Ταγγίπ Έρντογαν», του είπα. Εκπλάγηκε. «Πώς μπορεί να γίνεται αυτό», είπε, «στον ποινικό κώδικα εκεί σε εσάς υπάρχει κάποιο άρθρο που θεωρεί αδίκημα την προσβολή σε ξένους κρατικούς αξιωματούχους;»  

«Υπάρχει φυσικά», είπα, «είναι απομεινάρι από την αγγλική αποικιοκρατία, αλλά δεν το κατάργησαν ακόμα». Μεγάλωσε περισσότερο η έκπληξή του. Να ήξερε τι άλλα πράγματα υπάρχουν ακόμα. Το εξής άρθρο για παράδειγμα:

«Η πιθανότητα πρόκλησης ζημιάς στον θεσμό του προέδρου της δημοκρατίας». Δηλαδή, δεν προκάλεσες ζημιά, αλλά μπορεί να προκαλέσεις.

  • Το 2002 καταδικάστηκα σε φυλάκιση λόγω αυτού του άρθρου. «Εξάμηνη φυλάκιση», είπε ο δικαστής. Ακόμα και κατά την αγγλική αποικιοκρατία δεν είχε επιβληθεί εξάμηνη φυλάκιση σε κανέναν δημοσιογράφο μας. Η τουρκική αποικιοκρατία αποδείχθηκε πιο επιθετική από την αγγλική. Έμεινα δύο μήνες στην φυλακή. Το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγα θεώρησε λανθασμένη την επιβολή ποινής φυλάκισης από το πρωτοδικείο αντί χρηματικής ποινής. Και με άφησε ελεύθερο.

Τώρα κοιτάω αυτά που λέει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Δεν είναι έννομη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», λέει. Ποια απόφαση; Η απόφαση για απελευθέρωση του Σελαχαττίν Ντεμιρτάς. Η Τουρκία θα υποβάλει έφεση κατά της απόφασης, λέει.

Τις προάλλες και ο Ταγγίπ Έρντογαν είχε επικρίνει σφοδρά την απόφαση του ΕΔΑΔ και είπε το εξής: «Αυτή δεν είναι στήριξη στην ελευθερία ή την αναζήτηση δικαιωμάτων, αλλά λατρεία προς την τρομοκρατία, αγάπη προς την τρομοκρατία». Αποκαλεί τρομοκράτη τον Σελαχαττίν Ντεμιρτάς, ο οποίος εξελέγη με τις ψήφους έξι εκατομμυρίων ανθρώπων και εισήλθε στην βουλή! Κατηγορεί την Ευρώπη ότι παρέχει στήριξη στην τρομοκρατία.

  • Κοιτάξτε τι λέει ακόμα: «Προειδοποιώ τους Ευρωπαίους φίλους μας. Την ημέρα που θα θίξετε τα συμφέροντα τούτων των τρομοκρατών τους οποίους αγαπάτε πολύ, θα στρέψουν εναντίον σας όχι μόνο το μίσος και τα συνθήματά τους, αλλά και τα όπλα τους. Τελικά λέμε εσείς πάρτε τις αποφάσεις που επιθυμείτε στα γυάλινα παλάτια σας, κάντε τις ψηφοφορίες που επιθυμείτε, εμείς ποτέ δεν προβήκαμε σε υποχωρήσεις από το χαρακτηριστικό μας ως δημοκρατικό κράτος δικαίου. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την προστασία της χώρας και του έθνους μας».

Χωνεύει αυτές τις κουβέντες η Ευρώπη; Τις χωνεύει. Η καρδιά της είναι μεγάλη. Δεν μπορεί να του πει «εσύ στην ουσία παρέχεις στήριξη σε τρομοκράτες». Όμως, διαθέτει του κόσμου τα ντοκουμέντα στα χέρια της για το γεγονός ότι ο Έρντογαν παρείχε ενεργή στήριξη στους αιμοβόρους τζιχαντιστές στο Ιράκ και στην Συρία.

  • Μήπως έμεινε τίποτα που δεν έκανε στην Συρία ο Έρντογαν, ο οποίος διέκοψε τους αδελφικούς δεσμούς του με τον Μπασάρ Άσσαντ, αφότου διορίστηκε συμπρόεδρος του Μεγάλου Σχεδίου Μέσης Ανατολής της Αμερικής;
  • Μήπως δεν πέρασαν από τις πόρτες που τους άνοιξε η Τουρκία οι Τσετσένοι, οι Ουϊγούροι και οι δυτικοί συμπαθούντες τον σφαγέα Ισλαμικό Κράτος που μεταφέρθηκαν από όλο τον κόσμο στην Συρία;
  • Μήπως δεν νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία της Τουρκίας οι τραυματίες του Ισλαμικού Κράτους; Μήπως δεν έστησαν στρατόπεδα εκπαίδευσης στην Τουρκία;

Μήπως δεν κατεύθυνε όπως ήθελε στην Συρία ο Έρντογαν αυτούς τους τζιχαντιστές που είναι η πιο βάρβαροι στην ιστορία, που μετέτρεψαν γυναίκες σε σκλάβες και τις πουλούσαν, που έκαιγαν ζωντανούς αιχμαλώτους και έκοβαν κεφάλια με πάλες; Μήπως δεν τους μετέφερε στον Ίντλιμπ από το Χαλέπι και την Ανατολική Γκούτα; Καλά, παρ’ όλα αυτά, γιατί παραμείνει σιωπηλή έναντι του η Ευρώπη; Και γιατί καταπίνει ακόμα και την προσβολή του ότι «αγαπά τους τρομοκράτες»;

Μην νομίζετε ότι αυτό οφείλεται μόνο στο ότι εμποδίζει τους πρόσφυγες να πλησιάσουν στις πόρτες της Ευρώπης. Ο πραγματικός λόγος είναι το γεγονός ότι δεν έχει μούτρα να πει κάτι λόγω αυτών που και η ίδια έκανε στην Συρία. Το ζήτημα ήταν να ανατρέψουν μαζί τον Άσσαντ. Ο Έρντογαν έκανε ό,τι του ζήτησε η Αμερική και η Ευρώπη. Για το χατίρι τους χάλασε τις αδελφικές του σχέσεις με τον Άσσαντ και τον Γκαντάφι και τις μετέτρεψε σε εχθρότητα.

  • Στήριξε και η Ευρώπη και η Αμερική το Ισλαμικό Κράτος, όχι μόνο η Τουρκία. Θα ανέτρεπαν τον Άσσαντ με κάθε κόστος. Πιο πολύ χρησιμοποίησαν την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία γι’ αυτό τον σκοπό. Οι Σαουδάραβες και οι Καταρινοί ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για τον εξοπλισμό και την οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους. Δεν ήταν αρκετές για να παραιτηθεί η Ευρώπη από τον στόχο της στην Συρία ακόμα και οι επιθέσεις αυτοκτονίας που διοργάνωσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Αυτά είναι τα χρόνια που η ανθρωπότητα περιέπεσε στην πιο κωμικοτραγική της κατάσταση. Σκεφτείτε, οι δυτικοί επιχείρησαν να πάρουν την δημοκρατία στην Συρία μαζί με την Σαουδική Αραβία, που το πραγματικό της πρόσωπο εμφανίστηκε πιο πρόσφατα με την δολοφονία Κασσόγκι στο προξενείο και διαθέτει το πιο σκοτεινό καθεστώς στον κόσμο. Και ο κόσμος το έχαψε και αυτό!

«Δεν είναι έννομη η απόφασή σου», λέει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ΕΔΑΔ. Κάνεις τον μάγκα με αυτό τον τρόπο επειδή δεν σου είπαν «φύγε από την Κύπρο» ή «φύγε από το Άφριν» και επιπλέον δεν άνοιξαν το δεφτέρι του Ισλαμικού Κράτους; Ποια απόφαση των δικών σου δικαστηρίων είναι έννομη;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Τι θα γίνει αν ένα αρχαίο και γυμνό ελληνικό άγαλμα ουρήσει στο κεφάλι του Έρντογαν;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: