Και ξαφνικά οι Αμερικανοί επανέφεραν το θέμα των S-400: Τέλος, η αγορά οδηγεί σε κυρώσεις…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η χθεσινή υπενθύμιση της Ουάσιγκτον, ότι η επιμονή της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 θα μπορούσε να επιφέρει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ήταν αναμενόμενη.

Και αυτό συνέβη, επειδή το περιβάλλον του Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να εμφανίσει ότι οι σχέσεις του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, είναι «μέλι-γάλα», και ότι με την απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, ως δια μαγείας λύθηκαν όλα τα προβλήματα.

Στην πραγματικότητα, η υπόθεση του Πάστορα, ήταν το 1% των αμερικανοτουρκικών προβλημάτων, όπως είπαν πολλές φορές σε ενημερώσεις οι Αμερικανοί. Διότι τα μεγάλα προβλήματα των σχέσεων είναι η στρατηγική συμμαχία της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν, οι αντιαμερικανικές και αντισημιτικές πράξεις ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Ερντογάν, η αγορά των S-400 και ο φόβος ότι ο Τούρκος πρόεδρος διοχετεύει κρατικά μυστικά στη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Εκεί, λοιπόν, που δεν το περίμενε κανείς, Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Ανατόλια, ότι το ενδεχόμενο των κυρώσεων είναι «ζωντανό», προφανώς για όποιον το είχε ξεχάσει. Είπε συγκεκριμένα:

  • “Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για το συμβόλαιο αγοράς των S-400, αλλά η πιθανότητα είναι εκεί. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι αισιόδοξη για αυτό το θέμα”, πρόσθεσε.

Ήταν η τελευταία αυτή φράση, που έδωσε το έναυσμα για εικασίες, ότι δηλαδή ο κ. Ερντογάν φέρεται να έδωσε την τελική αρνητική απάντηση στον κ. Τραμπ, όταν βρέθηκαν στο Παρίσι, το Σαββατοκύριακο. Επιβεβαίωση δεν υπάρχει τουλάχιστον από την πλευρά της Αμερικής.

Να θυμίσουμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος και η σύζυγός του Εμινέ, στο πλουσιοπάροχο τραπέζι του Μανουέλ Μακρόν, κάθισαν δίπλα στον Αμερικανό Πλανητάρχη και μάλιστα χρησιμοποίησαν τα κινητά των Τούρκων φρουρών για να ποζάρουν δίπλα στον κ. Τραμπ. Οι φωτογραφίες, που δεν ήταν καλής ποιότητας δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας και κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο (δημοσιεύθηκαν και στην ιστοσελίδα μας).

  • Εάν ισχύει η πληροφορία, ότι η Τουρκία προχωρεί οριστικά στην αγορά των S-400, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον, και αυτή τη φορά δεν θα πρόκειται μόνο για ανταλλαγή ύβρεων. Διότι θα πρόκειται για την ώρα της αλήθειας για τη σχέση της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις είναι το μεγαλύτερο όπλο του κ. Τραμπ, και αυτό αποδείχθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν με μία δήλωση του Αμερικανού προέδρου ταρακουνήθηκε η τουρκική οικονομία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μαικ Πομπέο κάλεσε στην Ουάσιγκτον εν μέσω των εορτών των Ευχαριστιών, τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συζητήσουν όλο το φάσμα των σχέσεων, και ειδικά το θέμα των S-400. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε ακόμα την πληροφορία, που δημοσιεύσαμε και εμείς σε τούτη την ιστοσελίδα.

Σε μία ενημέρωση που έκανε χθες στο τουρκικό κοινοβούλιο, ο κ. Τσαβούσογλου φέρεται να μίλησε για το θέμα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος σε σχέση και με την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-35 από την Τουρκία. Προηγουμένως, ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Ανατόλια ότι οι S-400 αποτελούν απειλή για τα F-35. Με λίγα λόγια υπονόησε ότι οι S-400 και τα F-35 δεν μπορούν να βρίσκονται στην ίδια χώρα, πέραν του γεγονότος ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα οπλικά συστήματα των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

  • Στην ουσία αυτό που ξεκαθαρίζεται από την αμερικανική πλευρά είναι ότι η Αμερική αποκλείεται να δεχθεί την αγορά των S-400 και ότι αυτή καθ’ αυτή η κίνηση οδηγεί σε κυρώσεις.

Συζήτησα χθες το βράδυ το θέμα με γνώστη του θέματος στη διάρκεια της εορτής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε ένα ξενοδοχείο έξω από την Ουάσιγκτον. Αυτό που υποστήριξε και έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι εάν η σημερινή Αμερική «κλείσει τα μάτια» και ανεχθεί την εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία, είναι ως να χαρίζει από μόνη της τη χώρα στη Μόσχα, πέραν του ότι θα παραβιάσει τους δικούς της νόμους. «Αποκλείεται» ήταν το συμπέρασμά του.

  • Είπε και κάτι άλλο: ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συζητήσουν την πώληση των «Πάτριοτς» στην Τουρκία σε εξευτελιστική τιμή υπό τον όρο ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία για τους S-400.

Βεβαίως, στο τέλος θα συμβεί αυτό που θα αποφασίσει το ταραγμένο μυαλό του Ταγίπ Ερντογάν. Και το ερώτημα που θέσαμε πριν από μερικές ημέρες επανέρχεται, διότι σε λίγους μήνες πρέπει να απαντηθεί: Ποιου την οργή θα αντέξει ο πρόεδρος της Τουρκίας; Του Τραμπ ή του Πούτιν; Από την απάντηση ο καθένας μπορεί να υπολογίσει το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, που με τα σημερινά δεδομένα προβλέπεται ζοφερό…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Ταγίπ ομολόγησε την απειλή των Αμερικανών για το οικόπεδο 10: Θα συμμορφωθεί όμως;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: