Τσίπρας για το ασφαλιστικό: Θα αποκαταστήσουμε την μεσαία τάξη που διέλυσαν




Ήταν κατόρθωμα η ασφαλιστική μεταρρύθμιση επεσήμανε ο πρωθυπουργός την Βουλή κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας για το ασφαλιστικό και τόνισε πως πλέον η οικονομία ανακάμπτει και η κυβέρνηση αποκαθιστά τις αδικίες, ενώ αναφέρθηκε και στην διαδικασία για την καθιέρωση του κατώτατου μισθού: «Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη, εμείς θα την αποκαταστήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας απήυθυνε το ερώτημα “τι θα κάνετε χωρίς τους βαρβάρους;” προς την αντιπολίτευση, για την ρητορική περι 4ου μημόνιου ενώ επεσήμανε πως το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα επιβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση και τις συντάξεις δεν περικόπτει, και αναδρομικά έδωσε και κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσει και τις αδικίες αποκαθιστά, ενώ αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες της αντιπολίτευσης που καταστροφολογούσε.

«Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως εξήγησε, αυτές οι ελαφρύνσεις είναι οι εξής:

  • Μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
  • Βελτιώνουμε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες.- Μειώνουμε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.

Κατόρθωμα της κυβέρνησης χαρακτήρισε την καθιέρωση του ασφαλιστικού συστήματος ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως η δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση 250.000 μη μισθωτών δεν είναι μία έκτακτη, εμβόλιμη ελάφρυνση, αλλά είναι ενταγμένη σε μία στρατηγική που έχει χαράξει και υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια για ένα υγιές, βιώσιμο και δίκαιο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

  • «Αρκετοί μας είπαν ότι βιώσιμο πρέπει αναγκαστικά να σημαίνει άδικο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ποιοι ήταν αυτοί; Όσοι έκαναν ταυτόσημο το άδικο με το μη βιώσιμο. Όσοι την ίδια στιγμή που έκοβαν συντάξεις με ασύλληπτη συχνότητα και χαρακτηριστικό κυνισμό, συσσώρευαν ογκώδη ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία».

«Εμείς κινηθήκαμε στον αντίποδα» τόνισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Σε συνθήκες δύσκολες, προχωρήσαμε σε μια μεγάλη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Στήσαμε ξανά στα πόδια του το ασφαλιστικό σύστημα. Προχωρήσαμε στην ενοποίηση των ταμείων και ο ΕΦΚΑ μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας κατέστη πλεονασματικός. Από το 2015 έως σήμερα πληρώσαμε 748.000 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, και έχουμε σχεδόν εκκαθαρίσει τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης που είχε αφήσει κληρονομιά η προηγούμενη κυβέρνηση».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός θα περίμενε κανεις να δει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν θαρραλέο από την πλευρά του ωστόσο -σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας- φαίνεται πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει πιο «ασφαλείς» γι’ αυτόν επιλογές, όπως είναι η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο.

“Ίσως είναι πιο ασφαλής αυτή η επιλογή γιατί για το πανεπιστημιακό άσυλο μπορεί ακόμα να κατατροφολογεί, γιατί ως προς την οικονομία η καταστροφολογία του τελείωσε”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο για τις εισφορές, παρά τις διαφωνίες

22/11/2018 14:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: