Και η Πολωνία σκέπτεται να αποχωρήσει από το σύμφωνο του ΟΗΕ για την μετανάστευση




Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε σήμερα ότι η Πολωνία κατά πάσα πιθανότητα θα αποσυρθεί από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας.

“Είναι πολύ πιθανόν η Πολωνία, όπως η Αυστρία, η Τσεχία και οι ΗΠΑ, να μην μετάσχει στο Παγκόσμιο Σύμφωνο”, είπε ο Μοραβιέτσκι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στη Βαρσοβία.

Η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση Λουίζ Άρμπουρ έχει χαρακτηρίσει λυπηρές και λανθασμένες αυτές τις αποφάσεις, εξηγώντας ότι το Σύμφωνο στοχεύει μόνο να βελτιώσει τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα των χωρών.

“Οι κανόνες μας, οι αρχές μας σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων και τον έλεγχο της μετανάστευσης συνιστούν απόλυτη προτεραιότητα για εμάς”, πρόσθεσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Το Σύμφωνο εγκρίθηκε από τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ (εκτός των ΗΠΑ) τον περασμένο Ιούλιο, μετά από διαπραγματεύσεις 18 μηνών. Είναι προγραμματισμένο να επικυρωθεί στην ειδική σύνοδο που θα φιλοξενηθεί στο Μαρακές στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Η Ουάσινγκτον είχε αποσυρθεί από τα τέλη του 2017 με το αιτιολογικό ότι το σύμφωνο αυτό περιλάμβανε όρους αντίθετους με τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν από την πλευρά της χαρακτήρισε “επικίνδυνο” το σύμφωνο, εκτιμώντας ότι “θα υποκινήσει εκατομμύρια ανθρώπους” να πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης. Την Τετάρτη, η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι αποσύρεται και χθες ακολούθησε το παράδειγμά της και η Τσεχία.

Κατά της εξόδου από το σύμφωνο για τη μετανάστευση ο πρόεδρος της Αυστρίας

02/11/2018 18:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Βαρσοβία, Πολωνία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: