Ικανοποίηση για την άσκηση της προεδρίας της ΕΕ από τη Βιέννη νιώθει ένας στους δύο Αυστριακούς




Ευχαριστημένος από την έως τώρα άσκηση της Προεδρίας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το τρέχον εξάμηνο, εμφανίζεται ο ένας στους δύο Αυστριακούς, σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 8% είναι «πολύ ευχαριστημένοι» με την άσκηση της Προεδρίας, σε ποσοστό 41% είναι «μάλλον ευχαριστημένοι», ενώ σε 23% ανέρχεται το ποσοστό των «μάλλον μη ευχαριστημένων» και ο ένας στους δέκα δηλώνει «καθόλου ευχαριστημένος».

Στην ίδια δημοσκόπηση, και στο ερώτημα κατά πόσο η αυστριακή Προεδρία επηρέασε το ενδιαφέρον των πολιτών για θέματα που αφορούν την ΕΕ, μόνον ένα ποσοστό 23% δηλώνει ότι έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον και το 72% απαντά αρνητικά.

Σε σχέση με τις επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάιο, οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 42% δηλώνουν ότι σίγουρα θα συμμετέχουν σε αυτές και σε ποσοστό 29% πως «μάλλον» θα προσέλθουν στις κάλπες.

Η Προεδρία που ασκεί η Αυστρία στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου και η οποία διαρκεί έως την 31η Δεκεμβρίου, είναι για την χώρα αυτή — που εντάχθηκε ως πλήρες μέλος στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 1995 — η τρίτη μετά από τις προηγούμενες Προεδρίες της, το δεύτερο εξάμηνο του 1998 και το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Η αυστριακή Προεδρία έχει θέσει το κέντρο βάρους για το εξάμηνο της διάρκειάς της, στον αγώνα κατά της «παράνομης μετανάστευσης» και στην «περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη», έχοντας ως γενικό τίτλο-σύνθημα της, «Μία Ευρώπη που προστατεύει».

Όπως επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, αντί των διαφωνιών ως προς την κατανομή των προσφύγων, το βάρος πρέπει να δοθεί στην προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Ο ίδιος υποστηρίζει με έμφαση την δημιουργία κέντρων κράτησης προσφύγων εκτός Ευρώπης, την ανάγκη μεγαλύτερης βοήθειας επί τόπου, όπως επίσης την ενίσχυση της Frontex και την διεύρυνση της εντολής και των αρμοδιοτήτων της. Ένα τρίτο κέντρο βάρους της Προεδρίας, είναι όπως επισημαίνει ο ίδιος, το θέμα της ασφάλειας στη γειτονία και η προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής και των διαδικασιών έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί μία διάσπαση της ΕΕ, η Αυστρία θέλει να κτίσει γέφυρες και να είναι ένας ουδέτερος μεσίτης» είχε τονίσει παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της αυστριακής Προεδρίας ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Πέραν του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, υπάρχουν δύο ακόμη κεντρικές «προκλήσεις», το Brexit και το πολυετές οικονομικό πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού μετά το 2020.

Στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν συνολικά 300 συναντήσεις, 60 συμβούλια υπουργών από τα οποία τα 13 στην Αυστρία, όπως επίσης και η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στο Σάλτσμπουργκ.

Εμπάργκο πώλησης όπλων από την ΕΕ προς τη Σαουδική Αραβία λόγω Κασόγκι ζητά η Αυστρία

07/11/2018 20:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: