Η ρητορική της Άγκυρας δεν είναι δείγμα ισχύος, αλλά αδυναμίας, σημειώνει ο Κατρούγκαλος




Την εκτίμηση ότι η Τουρκία είναι πιο απομονωμένη από ποτέ, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία αναβαθμίζει διαρκώς τη διπλωματική ισχύ της, εξέφρασε ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργου Κουμουτσάκου, για «την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η ρητορική της Άγκυρας δεν είναι δείγμα ισχύος αλλά αδυναμίας.

«Προσπάθησε να ματαιώσει τα δικαιώματα της Κύπρου στους ενεργειακούς πόρους. Απέτυχε. Για πρώτη φορά άκουσε από την Ε.Ε να στηλιτεύεται η πολιτική της στο Αιγαίο. Πότε άλλοτε σε μια τριετία τόσοι ξένοι ηγέτες επισκέφθηκαν τη χώρα μας; Τι δείχνουν αυτά παρά την αναβάθμιση της ισχύος της χώρας [μας]; Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς πρέπει να εκπέμπουμε το στίγμα της υπεύθυνης δύναμης», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

Εμμένοντας στη θέση ότι Ελλάδα θα πρέπει να επιλέγει σταθερά τον δρόμο του διεθνούς δικαίου και της ήρεμης υπεύθυνης δύναμης, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η ρητορική έντασης της Τουρκίας δεν πρέπει να απαντάται από την ελληνική πλευρά με τους ίδιους όρους.

«Η χώρα μας ως δύναμη ειρήνης, νηφαλιότητας, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ως χώρα βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, δεν ακολουθεί τη ρητορική της άλλης πλευράς. Όταν ακούμε στην τουρκική Βουλή απειλές για την επανάληψη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, δεν θα απαντάμε εμείς λέγοντας ότι θα “σας στείλουμε στην Κόκκινη Μηλιά”. Γιατί δεν είναι ο χαρακτήρας της χώρας μας αυτός και δεν είναι πειστικά παρόμοια επιχειρήματα», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

Στα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις που παρέθεσε ο ερωτών βουλευτής, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτηρίζοντας το 2018 ως «τη χειρότερη, σε ατμόσφαιρα αλλά και σε ενέργειες, χρονιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων εδώ και πολλά χρόνια», ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι από τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν τεκμηριώνεται ποσοτική αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι κινήσεις του «Μπαρμπαρός» δείχνουν μια ποιοτική ενίσχυση της τακτικής της Τουρκίας, η οποία «απαντήθηκε, όμως, με διάβημα διαμαρτυρίας στις 18 Οκτωβρίου, οπότε και επιδόθηκε σχετική ρηματική διακοίνωση διαμαρτυρίας προς τον εδώ Τούρκο πρέσβη».

«Είναι πάγιο χαρακτηριστικό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η Τουρκία να εμφανίζεται ως αναθεωρητική δύναμη, που επιδιώκει να αμφισβητήσει τα δεδομένα του διεθνούς δικαίου στην περιοχή, και με ρητορική και με πράξεις. Πάγια είναι όμως και η πολιτική της δικής πλευράς, η Ελλάδα να έχει ως στήριγμα των εθνικών δικαίων, το διεθνές δίκαιο και να μην αφήνει αναπάντητη καμία από τις τακτικές της άλλης πλευράς που αποσκοπούν να γκριζάρουν περιοχές στο Αιγαίο και να δημιουργήσουν τετελεσμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί «εφόσον υπάρχουν οι όροι να αποδώσει. Εφόσον, δηλαδή, υπάρχουν οι όροι να προωθήσει περαιτέρω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στην ανάγκη διατήρησης διαύλων επικοινωνίας, σημειώνοντας ότι «όταν λέμε ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας εννοούμε να αποτραπεί ατύχημα, ένα γεγονός στο Αιγαίο, και να μη χρειαστεί να προστρέξουμε σε τρίτους».

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη της Αλβανίας ζητά έρευνα για τον Κατσίφα

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα
29/11/2018 17:02

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: