Η ώρα του “Ωρίωνα”: Ειδικές δυνάμεις σε πλήρη ανάπτυξη στη χώρα για το σενάριο της άσκησης




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ειδικές επιχειρήσεις από τους Έλληνες σπεσιαλίστες, εντός Ελληνικής επικράτειας και FIR Αθηνών την ώρα μάλιστα που οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ολοένα και προχωρούν ένα βήμα παραπάνω, με ραγδαίες εξελίξεις που δείχνουν κατά κάποιον τρόπο το μέλλον των χωρών της τριμερούς- τετραμερούς συμμαχίας.

Από τα ξημερώματα τα σενάρια που σχεδιάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα άρχισαν να εφαρμόζονται.

Με αιχμή, τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων της Διακλαδικής διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, η άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ωρίων 2018», διάρκειας σχεδόν μιας εβδομάδας, έχει βγάλει εκτός εγκαταστάσεων κυρίως τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στα νησιά κι έχει μετακινήσει προς άγνωστη κατεύθυνση, τους βατραχανθρώπους της Διοίκησης υποβρυχίων καταστροφών του ΠΝ, το Ειδικό τμήμα Αλεξιπτωτιστών, τη Ζ’ ΜΑΚ, την 31η ΜΕΕΔ.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα κύρια σενάρια είναι η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων δυο γειτονικών κρατών, η κρίση και η κλιμάκωση με επιθετική ενέργεια της μιας χώρας προς την άλλη. Αυτό σημαίνει πως οι Commandos έχουν κληθεί αρχικά να συγκεντρώσουν πληροφορίες για την μεθοριακή κατάσταση που επικρατεί.

Είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να τονιστεί πως μέσα στο όλο κλίμα στις διαμορφούμενες σχέσεις των δυο κρατών, οι σχεδιαστές της συγκεκριμένης άσκησης έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεωπολιτικό περιβάλλον την τρέχουσα περίοδο ώστε να επιτευχθούν οι λεγόμενοι αντικειμενικοί σκοποί.

Το πραγματικό γεωπολιτικό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή όλοι το γνωρίζουμε και έχουν γραφτεί πολλές σελίδες, ακόμη και για τις επόμενες ημέρες. Όμως οι έμπειροι αξιωματικοί τοποθετούν με διορατικότητα το γεωπολιτικό κλίμα, έστω και θεωρητικό σε επίπεδο άσκησης, όμως όλα έχουν τη δική τους αξία και πρέπει να σημειώνονται οι λεπτομέρειες.

  • Σημαντικό θεωρείται επίσης ότι τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων, βρίσκονται αυτές τις ώρες και για τις επόμενες ημέρες, είτε στην Θράκη, είτε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κι από εκεί θα εκτελούν όλες εκείνες τις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί.

Σύμφωνα με αξιωματικούς που ήδη βρίσκονται εκτός των τειχών της πρωτεύουσας, όλα θα κριθούν για την άσκηση τις επόμενες ημέρες διότι όσοι εκτελούν τον επιτελικό σχεδιασμό δεν είναι καθόλου παράλογο με βάσει τις όποιες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, να προσαρμόσουν την επόμενη κίνηση των τμημάτων αναλόγως, ώστε να ασκηθούν με μεγαλύτερο και πολύ πιο ουσιώδη ρεαλισμό.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν επίσης πως με ότι συμβαίνει όλο το τελευταίο διάστημα, όλα τα ασκηθέντα τμήματα των ειδικών δυνάμεων, αυτή τη φορά θα βρίσκονται πολύ περισσότερο σ’ ένα πιο διευρυμένο περιβάλλον ενώ δεν είναι και παράλογο, τα σενάρια και τα επεισόδια που θα δίνονται να μην έχουν να κάνουν μόνο με μια περιοχή του Αιγαίου ή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά ένας συνδυασμός ώστε εκεί να φανούν και τυχόν ελλείψεις, οι οποίες στις ασκήσεις οφείλουν να αναδεικνύονται και να μην μπαίνουν κάτω από κανένα χαλί.

Ομπρέλα ασφάλειας πάνω από την Κύπρο: Σε ετοιμότητα ελληνικές και διεθνείς δυνάμεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: