Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η γεώτρηση της ExxonΜοbil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, οι δηλώσεις Οσάτσι για την αποχώρηση ρωσικών εταιρειών από την Κύπρο και η αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, το ΓεΣΥ και το κλείσιμο του Συνεργατισμού προβάλλονται ως κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Άρχισαν τρυπήματα στο ‘10’», γράφει ότι ανακοινώθηκε επίσημα η έναρξη της γεώτρησης της ExxonMobil στον πρώτο στόχο «Δελφύνη» και ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, για το πλέον υποσχόμενο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την άμεση και έντονη αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, η νέα ωμή παρέμβαση του Ρώσου Πρέσβη Στανισλάβ Οσάτσι, στα εσωτερικά της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι στη Βρετανία συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί για τη συμφωνία για το Brexit, με τη θέση της Τερέζα Μέι να γίνεται όλο και πιο επισφαλής.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη» γράφει ότι ο Ρώσος πρέσβης υποστήριξε ότι ενέργειες της ΕΕ και της ΚΤΚ οδήγησαν στη φυγή ρωσικών εταιρειών και προσθέτει ότι οι δηλώσεις Οσάτσι ενόχλησαν τον Υπουργό Οικονομικών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις πληροφορίες περί ξένων επενδυτών που ενδιαφέρονται για εξαγορά ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στην Κύπρο ενόψει ΓεΣΥ. Αλλού γράφει ότι το ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής απασχόλησε την άτυπη συνάντηση που είχε χθες το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Ανοίγει το μέτωπο του ΓεΣΥ», γράφει ότι στη δημόσια αντιπαράθεση μπήκαν από το βράδυ της Πέμπτης και οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, οι οποίοι με τη σειρά τους διεκδικούν το μερίδιό τους από τον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ, εκφράζοντας δυσπιστία για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Αλλού γράφει ότι ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον διαμήνυσε ότι η ενέργεια μπορεί να είναι καταλύτης συνεργασίας και ανάπτυξης. Σε άλλο θέμα γράφει για νέα δεδομένα που προέκυψαν σε σχέση με τις πρόσφατες καταγγελίες τριών ποδοσφαιριστών που παρουσίασαν καρδιακό πρόβλημα.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Γνώριζε πολλά ο Πρόεδρος, οφείλει απαντήσεις», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ μεθόδευσε το φάγωμα του Συνεργατισμού σε συσκέψεις στο Προεδρικό, φορτώνοντας σχεδόν 8 δις. ευρώ στους ώμους των φορολογουμένων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι φάρος για τις νέες γενιές είναι η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αλλού γράφει ότι υπάρχει ροή από αιτήσεις για το πρόγραμμα επανεγκατάστασης στον Κορμακίτη και στα Καρπάσια, όμως ενδιαφέρον υπάρχει και για το Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι κυρώσεις προκαλούν ρωσική έξοδο», προβάλλει τις δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη Στανισλάβ Οσάτσι ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ κατά της Μόσχας και οι ενέργειες της ΚΤΚ κατά των εταιρειών – κέλυφος οδήγησαν στο κλείσιμο χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών που ανήκαν σε Ρώσους και την αποχώρηση εταιρειών από το νησί. Αλλού προβάλλει φωτογραφία από την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει πως πέραν των μισών από τους 100 αιτητές ασύλου που ισχυρίστηκαν ότι ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι ήταν στην πραγματικότητα ενήλικες.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/11/2018 09:14

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: