Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Πλην μίας, όλες οι εφημερίδες που κυκλοφόρησαν σήμερα έχουν ως κύριο θέμα τους την ενημέρωση του κυπριακού λαού, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη αναφορικά με την εισήγησή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Οι εφημερίδες αναφέρονται, επίσης, στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο πρωτόκολλο συνεργασίας Κύπρου – Κίνας για εξαγωγή κυπριακών γαλακτοκομικών προϊόντων, στην κατάθεση Νικόλα Χατζηγιάννη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και στην έναρξη λειτουργίας ιατρείων ταχείας εξυπηρέτησης σε όλες τις επαρχίες.

Με τίτλο «Αναστασιάδης – Ο στόχος μου : Λειτουργικό κράτος που δεν θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδα” η «Αλήθεια» αναφέρεται στο κύριο θέμα της στην χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό και εστιάζει στο σημείο εκείνο που δήλωσε ότι «στόχος μου είναι μια λύση που να γίνει αποδεκτή από το λαό και να μπορεί να αντέξει στο χρόνο και να ανταποκρίνεται στις ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων”. Σε άλλο θέμα της η “Α” γράφει ότι ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης καταθέτοντας χθες στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού είπε ότι οι πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον του αναδείχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την Κύπρο σε μια προσπάθεια να πληγεί ο Συνεργατισμός. Αλλού γράφει ότι πρωτόκολλο εξαγωγών των κυπριακών γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα συνυπέγραψαν χθες ο Κύπριος Υπουργός Γεωργίας, και ο Υπουργός Τελωνείων της Κίνας ο οποίος εξήρε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα υψηλά πρότυπα παραγωγής των κυπριακών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα εστιάζει στην ενημέρωση του λαού από τον Πρόεδρο και με τίτλο «Αποτελεσματική…αλλά με σωστό περιεχόμενο» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η θετική ψήφος των Τ/κ θα πρέπει να ασκείται «μόνο εκεί και όπου η όποια απόφαση εκτελεστικού οργάνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα ζωτικά συμφέροντα της τ/κ κοινότητας νοουμένου ότι θα υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών». Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι διιστάμενες είναι οι απόψεις των κομμάτων για την κυβερνητική πρόθεση μείωσης των δήμων σε 16 το πολύ με τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ να τάσσονται υπέρ και το ΑΚΕΛ να διαφωνεί με «ετσιθελική συρρίκνωση δήμων». Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το κόστος των ερευνών για την κατάρρευση της οικονομίας ανέρχεται στα 39 εκατ. ενώ τον περασμένο Ιούνιο ο Γενικός Εισαγγελέας διέψευδε τον “Π” ότι οι έρευνες είχαν στοιχίσει 40 εκατ.

«Έκλεισε τον κύκλο» τιτλοφορεί το δικό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα για τη δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας «Ο Φιλελεύθερος» ο οποίος αναφέρεται σε παραδοχή από μέρους του Νίκου Αναστασιάδη ότι «δοκιμάσαμε όλοι και αποτύχαμε» στις συνομιλίες. Ωστόσο, οι όποιες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού απέτυχαν ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας, είπε. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας «ιατρεία ταχείας εξυπηρέτησης θα λειτουργήσουν στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών όλων των επαρχιακών νοσοκομείων. Θα είναι ανοικτά από τις 16.00 μέχρι και τις 22.00 και θα εξυπηρετούν ασθενείς οι οποίοι προέρχονται από τα ΤΑΕΠ χωρίς να αποτελούν επείγοντα περιστατικά. Αλλού γράφει ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέβαλε τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» που ήταν προγραμματισμένο να γίνουν στις 22 Νοεμβρίου λόγω εργασιακών διαφορών εργαζομένων. Ωστόσο η βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει κανονικά.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Αντιφατικός και μη πειστικός ο Πρόεδρος» γράφει πρωτοσέλιδα «η πολυαναμενόμενη και πολυδιαφημιζόμενη δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εισήγησή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία δεν ήταν τίποτε άλλο παρά επιβεβαίωση των ανησυχιών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν αλλά και για την ουσιαστική έλλειψη βούλησης για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό”. Προβάλλει επίσης την κατάθεση του πρώην Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Νικόλα Χατζηγιάννη και γράφει ότι ταυτότητα ΔΗΣΥ αλλά και πειθαρχική ποινή για παρενόχληση διαιτητή περιλαμβάνει το βιογραφικό του. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κάτοικοι της κοινότητας Ζυγίου και των γύρω περιοχών εμπόδισαν εργάτες των Δημοσίων Έργων που μετέβησαν εκεί για εργασίες μετατροπής του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου σε Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών, κάτι το οποίο τους βρίσκει αντίθετους.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» με τίτλο «Αεροπλάνα της Cobalt ‘ κρατούνται όμηροι’ στο αεροδρόμιο» γράφει ότι τα έξι μισθωμένα αεροπλάνα της αεροπορικής εταιρείας Cobalt παραμένουν καθηλωμένα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με απλήρωτα τα κόστη του αεροδρομίου και με μηχανήματα να τα περικυκλώνουν εμποδίζοντάς τα με αυτό τον τρόπο να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο. Αναφέρεται επίσης στην τραγωδία στη Λάρνακα όπου 13χρονος μαχαίρωσε την εννιάχρονη αδελφή του.
Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ζωολογικός Κήπος της Πάφου εορτάζει την έλευση ενός νέου μέλους. Πρόκειται για ένα πιθηκάκι που γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου, το προσωπικό, όμως του Ζωολογικού Τύπου, δεν γνωρίζει ακόμη το φύλο του.

ΚΥΠΕ – Αργυρώ Αγγελίδου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
07/11/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: