Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι τουρκικές μεθοδεύσεις στο Κυπριακό, το πώς το Brexit επηρεάζει την Κύπρο, οι εξελίξεις σε ότι αφορά το ΓΕΣΥ, το εκπαιδευτικό σύστημα στη Φινλανδία και οι αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδα οι κυριακάτικες εφημερίδες.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Δεν θα δεχθούμε ποτέ δυο κατηγορίες ασθενών» δημοσιεύει δηλώσεις του Αναπληρωτή Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέα Παπακωσταντίνου για το ΓεΣΥ, σημειώνοντας πως ο ΟΑΥ μπορεί να συντονίσει τη σύνταξη πρωτοκόλλων όμως το περιεχόμενό τους θα το αποφασίσουν οι γιατροί. Αλλού προβάλλει ρεπορτάζ για το πώς οι Φινλανδοί μορφώνουν τα παιδιά τους. Επίσης δημοσιεύει συνέντευξη του Χαμπή Νικολάου, ο οποίος δηλώνει πως είναι ο μόνος κομμουνιστής που επιβίωσε στην Αμερική.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Τουρκικό πόκερ δυο κρατών» πως η Τουρκία επιχειρεί να «κάψει» τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών και να προτάξει τις «εκτός κουτιού» συζητήσεις, που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί παρασκηνιακά. Αλλού αναφέρει πως προκύπτει και θέμα Βάσεων λόγω Brexit. Επίσης προβάλλει συνέντευξη του τέως Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανέφερε πως στην Κύπρο αντικρίζεις μια χώρα με μέλλον.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά» αναφέρει πως οι αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καθήλωση των μισθών, οδηγούν τα νοικοκυριά σε απόγνωση. Αλλού αναφέρεται σε «αντιφάσεις, ψέματα και σκοπιμότητες» σε ό,τι αφορά την ανέγερση του νέου μουσείου. Επίσης γράφει πως μειώθηκε σημαντικά ο κύκλος εργασιών στο λιμάνι Λεμεσού.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με κύριο τίτλο «’Ερευνα για ουσίες σε ποδοσφαιρικά σωματεία» γράφει πως η περίπτωση τριών ποδοσφαιριστών που αντιμετώπισαν καρδιακά προβλήματα, τα οποία φέρονται να προκλήθηκαν από ουσίες που τους χορηγήθηκαν ενδοφλέβια, έχει εγείρει το ευρύτερο θέμα της ευθύνης και των δικαιωμάτων των ασθενών. Επίσης αναφέρει πως η Αστυνομία συνέλαβε το βράδυ της Παρασκευής τρία άτομα που οδηγούσαν μεθυσμένα και προκάλεσαν δυστυχήματα. Επίσης προβάλλει άρθρο του Βρετανού ‘Υπατου Αρμοστή στην Κύπρο για το Brexit.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μεγάλες προσδοκίες» πως με την έναρξη της γεώτρησης της ExxonMobil μπήκαμε για τα καλά στα βαθιά του μεγάλου γεωπολιτικού παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλού αναφέρεται στις επιδράσεις του Brexit σε όλο τον κόσμο. Επίσης γράφει πως πρόωρες εκλογές αναμένεται να κηρύξει ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Το ΝΑΤΟ ως εγγυητής της λύσης» γράφει πως η σύμπλευση συμφερόντων στην περιοχή και η νοητή ευθεία που ενώνει τα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο και τις εξελίξεις στη Συρία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι βασικοί δρώντες της διεθνούς διπλωματίας και της δυτικής συμμαχίας βρίσκονται ήδη στην περιοχή. Αλλού γράφει πως στο επίκεντρο των συζητήσεων για το Brexit στην Κύπρο είναι οι Βάσεις και τα δίδακτρα των πανεπιστημίων. Επίσης γράφει πως άρχισε το παιχνίδι διαδοχής στο ΑΚΕΛ και πως «Στεφάνου-Λουκαϊδης βρίσκονται στο κάδρο».

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/11/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: