Η Δύση δεν μπορεί να αναγκάσει τη Ρωσία να υποχωρήσει: Δεν θα τα χαλάσουν για την Ουκρανία




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ

Και ξανά η ένταση στο κόκκινο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μετά το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε την Κυριακή στον Πορθμό του Κερτς, στη διάρκεια του οποίου ρωσικά πολεμικά πλοία άνοιξαν πυρ εναντίον τριών πλοίων του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, τα οποία κατόπιν κατέλαβαν.

  • Οι δύο χώρες βρίσκονται στα χαρακώματα τα τελευταία χρόνια. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν πριν από πέντε χρόνια η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και οι μάχες που ακολουθήσαν στις ανατολικές περιοχές με τους εκατοντάδες νεκρούς ανάμεσα στους φιλορώσους αποσχιστές και τους στρατιώτες του ουκρανικού στρατού.

Έκτοτε, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί καθόλου. Αντίθετα, η ουκρανική κρίση πήρε διεθνείς διαστάσεις και μεταβλήθηκε στη χειρότερη διένεξη ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ από τον Ψυχρό Πόλεμο. Παρούσα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιδιώκει αφενός να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στα κράτη μέλη της που είναι διχασμένα για τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Μόσχας και αφετέρου διστάζει να στριμώξει τη Ρωσία, λόγω των εμπορικών και οικονομικών δεσμών των δύο πλευρών.

  • Αν πιστέψουμε τη Ρωσία πρόκειται για ένα στημένο επεισόδιο. Η ρωσική ηγεσία κατηγορεί το Κίεβο πως δημιούργησε την κρίση για να ανεβάσει τη δημοτικότητά του ενόψει των βουλευτικών εκλογών, που θα γίνουν το ερχόμενο έτος.

Υποστηρίζει πως η δημοτικότητα του Πέδρο Ποροσένκο έχει μειωθεί και πως μέσω της έντασης κερδίζει πόντους στο εσωτερικό μέτωπο. Από την άλλη, η Ουκρανία υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτα επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα.

  • Οι επόμενες μέρες αναμένονται ιδιαίτερα κρίσιμες για τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς όπως όλα δείχνουν, βρίσκονται μπροστά σε έναν ακήρυκτο πόλεμο. Είναι για αυτό τον λόγο που οι ξένοι ηγέτες, ειδικά οι Ευρωπαίοι, προτρέπουν τις δύο πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω προκλήσεις και τονίζουν την ανάγκη για διάλογο.

Ωστόσο, πέρα από τις φραστικές αυτές επεμβάσεις και τις εκκλήσεις για διευθέτηση του θέματος με διαπραγματεύσεις, τίποτα άλλο δεν αναμένεται να γίνει. Επιπλέον, δεν έχει καμία διάθεση να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί της και να διακινδυνεύσει ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση των σχέσεών τους. Στη ζυγαριά, η Μόσχα βαραίνει πολύ περισσότερο από το Κίεβο.

[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο Τραμπ αναζητεί εναγωνίως συμμάχους στην Ευρώπη: Σπεύδουν Ιρλανδία, Πολωνία, Ολλανδία!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: