Για τις 5-6 Δεκεμβρίου ζήτησε ραντεβού από Άγκυρα η Λουτ, λέει ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί




Στις 5-6 Δεκεμβρίου ζήτησε συνάντηση από την Άγκυρα η ειδική σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ αποκάλυψε ο κατοχικός ηγέτης εκτιμώντας ότι αφού πρώτα συναντήσει τις εγγυήτριες δυνάμεις θα έχει επαφές και με τις δύο κοινότητες.

Αποκάλυψε ακόμη ότι ο ίδιος συζήτησε και χρονοδιαγράμματα με την κ. Λουτ και εκτιμά πως αν ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα είναι μία διαδικασία μηνών αν όχι εβδομάδων. Ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε στον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου το μήνυμα ότι στηρίζει λύση δύο κρατών στο Κραν Μοντάνα και αργότερα στη Νέα Υόρκη, ωστόσο ισχυρόιστηκε πως “άλλα λέει πίσω από τις κλειστές πόρτες ο κ. Αναστασιάδης και στη συνέχεια δεν τα υποστηρίζει”.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk,  ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι αυτή τη φορά το διαφορετικό είναι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ. “Τονίζεται ότι από δω και πέρα εάν θα υπάρξει διαδικασία δεν θα είναι ανοιχτού τέλους, πρέπει να επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα και πλέον είναι όρος να υπάρξει αποτέλεσμα”, ανέφερε προσθέτοντας ότι αυτά είναι θέματα που η τουρκική πλευρά επέμενε και μπήκαν για πρώτη φορά στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε και τις ανησυχίες του για το φυσικό αέριο “κατ’εμάς υπήρχαν και σημεία με τα οποία έδωσε μήνυμα στην Ε/κ πλευρά”. Για το αν έχει ελπίδες ή όχι, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ξοδέψουν άλλα 50 χρόνια με διαπραγματεύσεις.

Για την ειδική σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Ακιντζί είπε ότι αυτό που έμαθε είναι πως ζήτησε ραντεβού από την Άγκυρα για τις 5-6 Δεκεμβρίου. “Από εμάς δεν ζήτησε ακόμη ραντεβού, πιθανόν να έρθει σε μας αφού δει πρώτα τις εγγυήτριες δυνάμεις”, ανέφερε.

Για τους όρους σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι θα περιλαμβάνει δύο σημεία, το ένα θα είναι τί θα συζητηθεί και σε τί θα καταλήξουν και το άλλο το χρονοδιάγραμμα, μια διαδικασία που δεν θα είναι ανοιχτού τέλους.  “Σε αυτό το θέμα είδα πολύ αποφασισμένη την Λουτ. Η Λουτ έχει στόχο να τελειώσει με τους όρους αναφοράς μέχρι τα Χριστούγεννα”, είπε ο κατοχικός ηγέτης  Αποκάλυψε ότι  μαζί της συζήτησαν και για το χρονοδιάγραμμα σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο ακόμη. Ο Ακιντζί εκτιμά ωστόσο ότι  ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα είναι μία διαδικασία μηνών αν όχι εβδομάδων.

Σχετικά με την πρόταση Αναστασιάδη για ‘αποκέντρωση’, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε:

“Στην τελευταία μου συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη τον “ανέκρινα” για το μοντέλο δύο κρατών επειδή μάθαμε ότι έδωσε αυτό το μήνυμα στον Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα. Αυτά τα συζητήσαμε και στην επόμενη συνάντησή μας. Ο κ. Αναστασιάδης λέει κάποια πράγματα πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά μετά δεν συνεχίζει να υποστηρίζει αυτά που λέει και νομίζω ότι το είπε και στην Νέα Υόρκη πολύ καθαρά στον κ. Τσαβούσογλου αλλά σημασία έχουν αυτά που λέει δημοσίως”, ανέφερε λέγοντας ότι δεν μπορείς να αναπτύξεις πολιτική βασιζόμενος σε εκείνα που λέει πίσω από τις κλειστές πόρτες και μετά τα αλλάζει. “Ακόμη και στην κοινή γνώμη λέει ότι ‘εγώ δεν είπα χαλαρή ομοσπονδία, είπα αποκέντρωση’”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι ενώ η τουρκική πλευρά για χρόνια έκανε αγώνα να έχουν περισσότερες εξουσίες οι πολιτείες, η Ε/κ πλευρά υποστήριξε τη συγκέντρωσή τους στο κέντρο. “Τώρα ξαφνικά ο κ. Αναστασιάδης ήρθε με μια τέτοια ιδέα. Εμείς δεν είμαστε κλειστοί σε αυτό. Αυτό το είπα από την πρώτη μέρα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε αυτό σε μια διαδικασία ανοιχτού τέλους. Ο Τ/κ ηγέτης διερωτήθηκε αν τώρα “θα περάσουν τα χρόνια συζητώντας ‘τί είναι χαλαρή ομοσπονδία και τί είναι αποκέντρωση’ ενώ το στάτους κβο θα συνεχίζεται όπως θέλει η Ε/κ πλευρά”.

Είπε ότι «το μοντέλο του ενιαίου κράτους εμείς δεν το δεχόμαστε», προσθέτοντας ότι “ούτε η συνομοσπονδία φαίνεται δυνατή”. «Είμαι υποχρεωμένος να βαδίσω με βάση τις πραγματικότητες», ανέφερε. Είπε ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ δεν είναι κακές και δεν πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Για το φυσικό αέριο, ο Ακιντζί είπε ότι η Ε/κ πλευρά επέλεξε την οδό της έντασης. Υπενθύμισε ότι η Τουρκία εμπόδισε τη γεώτρηση της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 αλλά είπε πως δεν μπορεί πάντοτε να το κάνει αυτό η Τουρκία. “Τι μπορούμε να κάνουμε. Αν εσύ κάνεις γεώτρηση κι εγώ μπορώ να κάνω αδελφέ μου. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε εκείνο το σημείο. Υπάρχουν δύο περιοχές όπως γνωρίζετε. Η μία είναι στη υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και η δεύτερη σε περιοχή που έχουν δικαίωμα και οι Ε/Κ. Η Τουρκία θα κάνει τις γεωτρήσεις της στις δικές της περιοχές και στις δικές μας περιοχές θα γίνουν γεωτρήσεις για λογαριασμό μας”, ανέφερε.

Για τη συνάντηση Αναστασιάδη – Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, αλλά και τη συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού – Τσαβούσογλου, είπε ότι τις γνώριζε και τις δύο και δεν ανησυχεί. Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι πριν δύο χρόνια ο ίδιος είχε ρωτήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν αν θα μπορούσε να συναντήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επειδή γνώριζε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήθελε να τον συναντήσει.

“Ο κ. Ερντογάν είπε όχι, εγώ θα τον συναντήσω μόνο εάν ο Τσίπρας συναντήσει εσένα. Μάλιστα αν θέλουν μπορούμε να συναντηθούμε και οι τέσσερις είπε. Εγώ μετέφερα αυτή την πρόταση στον Αναστασιάδη. Η απάντηση του Αναστασιάδη ήταν αυτή: Εγώ θα πάω στην Άγκυρα και ως τί θα τον συναντήσω; Του απάντησα όπως θα με δεχτούν εμένα στην Αθήνα. Είπε όχι, εγώ είμαι ο ηγέτης ενός αναγνωρισμένου κράτους και έτσι αποτέλειωσε την προσπάθεια”, ανέφερε. Ωστόσο ο Τ/Κ ηγέτης εξέφρασε την άποψη ότι έχει γίνει συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον Νϊκο Αναστασιάδη, έχει γίνει διερεύνηση προθέσεων μέχρι στιγμής και αυτές οι συναντήσεις της Τουρκίας με την Ε/κ πλευρά δεν θα συνεχιστούν.

Τέλος, διερωτήθηκε εάν στην Ε/κ πλευρά υπάρχει μια στάση που να στηρίζει λύση εκτός ομοσπονδίας.  «Εαν υπάρχει, να το μάθω κι εγώ. Εγώ δεν το βλέπω. Ως εκλεγμένος της Τ/κ κοινότητας από την ε/κ πλευρά παίρνω τα αντίθετα μηνύματα».

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 26/11/2018 19:15 

Προοδρόμου: Η συνέντευξη Τσαβούσογλου δίνει απαντήσεις σε όσους επικρίνουν τον Πρόεδρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: