Σημαντική απόφαση: Επιχειρησιακή αναβάθμιση των καταδρομών στα νησιά του Αιγαίου




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ολοένα και στενότερη εκπαίδευση ειδικών επιχειρήσεων, ανάμεσα στις κατ’ εξοχήν μονάδες αυτού του αντικειμένου, με τις μονάδες της 13ης ΔΕΕ, έχει βάλει ως στόχο η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ήδη υπάρχουν δυο παραδείγματα, όπως η πολύ πρόσφατη άσκηση ειδικών επιχειρήσεων Ωρίων 2018 αλλά και η προγενέστερη Thracian Sword που διεξήχθη σε Βουλγαρικό έδαφος.

Τα κοινά χαρακτηριστικά και των δυο ήταν πως εκτός από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, τη Ζ´ ΜΑΚ, τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, την 31η Μοίρα Ειδικών επιχειρήσεων έρευνας διάσωσης, στις ομάδες ειδικών επιχειρήσεων, τοποθετήθηκαν και στελέχη από τα Ειδικά Τάγματα Εθνοφυλακής των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος των ανώτατων είναι, με τα όσα προβλήματα κι αν υπάρχουν, τα οποία σημειωτέον δεν θα ξεπεραστούν από τη μια μέρα στην άλλη, οι μονάδες αμφιβίων επιχειρήσεων να αποκτήσουν περισσότερα αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων.

Οι ομάδες των βατραχανθρώπων από τα νησιά, να έχουν περισσότερες συνεκπαιδευσεις με τις προαναφερθείσες μονάδες κι όσο τρέχει αυτή η ανταλλαγή ή εμβάθυνση εκπαίδευσης, οι νησιώτες commando να αναβαθμιστούν και σε εξοπλιστικό επίπεδο. Αυτό θεωρείται ένα από τα βασικά σημεία διότι εκεί που χτυπά η καρδιά της άμεσης επιχειρησιακής δύναμης, οφείλεις να παρέχεις το καλύτερο σημείωνε ανώτατο στέλεχος των ειδικών δυνάμεων.

  • Ανάμεσα στα επιπλέον σχέδια που εξετάζονται, είναι οι βατραχάνθρωποι της νησιωτικής Ελλάδας να έχουν την ευκαιρία να εκπαιδεύονται και στην Αττική με τους συναδέλφους τους που ανήκουν στην Διακλαδική Διοίκηση του ΓΕΕΘΑ κυρίως όταν αυτοί θα φιλοξενούν αντίστοιχες μονάδες από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στελέχη ειδικών επιχειρήσεων από τις Ηνωμένες πολιτειες.

Δαπανηρό εγχείρημα, όμως είναι απαραίτητο για την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας και ισχύος των μονάδων στα νησιά -που η αλήθεια είναι ότι έχουν πολλές ανάγκες, ενώ δεν είναι υπερβολή πως από πλευράς τεχνογνωσίας, εμπειριών, αντίληψης βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά στάνταρ και είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τους χώρους ευθύνης τους με χιλιάδες ώρες αναγνωρίσεων και παραμονής στις αμέτρητες βραχονησίδες του ανατολικού Αιγαίου.

  • Και τμήμα από τα ΕΤΕΘ στην Βουλγαρία

Μεσα από διαγωνιστικα κριτήρια επελέγη η ομάδα βατραχανθρώπων από ειδικό τάγμα εθνοφυλακής του Βορείου Αιγαίου για να ταξιδέψει στην Βουλγαρία.

Όπως σημειώνουν στελέχη της Διακλαδικής Διοίκησης, το τμήμα από το ΕΤΕΘ που βρέθηκε κοντά στους άνδρες ειδικών επιχειρήσεων, ήταν από τα πλέον έμπειρα κι απέδειξε πως δικαίως στο ΓΕΕΘΑ επιδιώκουν την ολοένα και πιο στενή επαφή και εκπαίδευση ειδικών επιχειρήσεων με τους ακρίτες των καταδρομών.

Οι κοινές ασκήσεις στη Βουλγαρία που συμμετείχε η χώρα μας, περιελάμβαναν ποικίλα αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων και ήταν πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη συνεκπαίδευση με τμήματα άλλων χωρών, στο πλαίσιο διαρκών αμυντικών συνεργασιών.

  • Πρώτη διευρυμένη άσκηση ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ

Όπως σημείωσε και το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας, για πρώτη φορά η άσκηση Ωρίων έθεσε ως στόχο σενάρια που έχουν να κάνουν με ένα ευρύ φάσμα ειδικών επιχειρήσεων καθώς εκείνο που γίνεται focus, είναι η σταδιακή αλλά και σε γρήγορους ρυθμούς αναβάθμιση στο πλαίσιο μιας κοινής εκπαίδευσης.

Εκτός των καθαρά καταδρομικού ασκήσεων και των επιχειρησιακών αλμάτων με αλεξίπτωτο ελεύθερης πτώσης, για τους πλέον ειδικούς, ζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η ανάπτυξη των δυνάμεων με τέτοιον τροπο ώστε να επιτύχουν με ποικίλους τρόπους αιφνιδιασμούς σε “αντιπαλες” μονάδες που προσομοίαζαν τους εχθρούς. Σημαντικό είναι πως όλοι λειτούργησαν ξεχωριστά ως ομάδες ειδικών επιχειρήσεων με διαφορετικές διαταγές που έπρεπε να ολοκληρώσουν.

Η Ωρίων 2018 αποτέλεσε το έναυσμα για μια ακόμη εκπαιδευτική δραστηριότητα που θα δώσει ώθηση για κάτι νέο που εδώ και καιρό ετοιμάζεται.

Ωριμες συνθήκες για πολυδιάστατη συνεργασία με τις ΗΠΑ λέει ο Ρήγας: Συναντήσεις στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: