Επωφελής η συμφωνία της Altamira με την Συνεργατική, λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της




Την θέση ότι η συμφωνία που έγινε μεταξύ Altamira και Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ήταν μια δίκαιη συμφωνία και για τα δύο μέρη, εξέφρασε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ο Διευθύνων Σύμβουλος της Χούλιαν Ναβάρο.

«Αν κοιτάξετε την επίδοση της Altamira τους πρώτους οκτώ μήνες, έχουμε αυξήσει κατά 42% το επίπεδο ανάκτησης (ΜΕΔ) σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και στην ακίνητη ιδιοκτησία έχουμε πολλαπλασιάσει επί του τρία το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων που πωλήθηκαν στην αγορά», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ερωτηθείς αν με τον τρόπο που τελικά διαμορφώθηκε η συμφωνία ήταν ετεροβαρής υπέρ της Altamira απάντησε: «όχι κατά την άποψή μας πρόκειται για μια δίκαιη συμφωνία». Προς αυτό, έκανε αναφορά στην δέσμευση από πλευράς της Altamira να αυξήσει σημαντικά και δραματικά το ρυθμό μείωσης των ΜΕΔ.

Έκανε λόγο για πολύ ψηλούς στόχους που θα αλλάξουν δραστικά τον ρυθμό των ανακτήσεων και των ακίνητων που θα πωλούνταν, σε σχέση με τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούσε τα προηγούμενα χρόνια η τράπεζα.

Ανέφερε επίσης ότι το γεγονός ότι πήρε κάπου ενάμιση χρόνο για να ολοκληρωθεί η τελική συμφωνία, δείχνει ότι η διαπραγμάτευση που έγινε ήταν σκληρή. Σε κανένα σημείο, είπε, «δεν νοιώσαμε ότι είχαμε οποιαδήποτε δύναμη. Αλλιώς η συμφωνία θα είχε «κλείσει» σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα», είπε.

Σε ερώτηση τι είναι το καινούριο στοιχείο που εισήγαγε η Altamira για βελτίωση της αποδοτικότητας της είσπραξης των ΜΕΔ ο κ. Ναβάρο ανέφερε ότι στην περίπτωση των ΜΕΔ η Altamira προσφέρει ένα πειθαρχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, βασισμένο σε τέσσερις άξονες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώτος είναι η παροχή γνώσης και υποστήριξης για το διαχωρισμό των χαρτοφυλακίων, ο δεύτερος άξονας αφορά την συνεργασία με τον πελάτη, με τον ιδιοκτήτη των περιουσιακών στοιχείων για την παροχή συγκεκριμένης στρατηγικής για τα διάφορα κομμάτια των χαρτοφυλακίων, ο τρίτος άξονας είναι η εκτέλεση (execution) της διαχείρισης των χαρτοφυλακίων ΜΕΔ η οποία απαιτεί εμπειρογνωμοσύνη την οποία οι τράπεζες δεν έχουν συνήθως και έδωσε ως παράδειγμα τον τομέα της ακίνητης περιουσίας. Ο τέταρτος άξονας είναι να έρθουν στα μέτρα της κάθε περίπτωσης οι διαφορετικές στρατηγικές.

Σε σειρά ερωτήσεων για την συνεργασία που έχει η Altamira Cyprus με την εταιρεία Delfi Partners, ο κ. Ναβάρο ανέφερε ότι πρόκειται για εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την εκτίμηση ακινήτων, ότι πληρώνονται με βάση την απόδοσή τους και ότι η απόφαση για συνεργασία με την συγκεκριμένη εταιρεία, ο ίδιος υποθέτει ήταν της διευθυντικής ομάδας της Altamira Cyprus.

Σε ερώτηση αν γνωρίζει αν οι διευθυντές, οι μέτοχοι αυτής της εταιρείας σχετίζονται με κάποιον από τα στελέχη της ΣΚΤ, το οποίο εξακολουθεί να εργάζεται για τους δύο νέους οργανισμούς ο κ. Ναβάρο απάντησε «όχι. Εξ’ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση με την ΣΚΤ».

Σε ερώτηση πως επιλέγηκε ο Γενικός Διευθυντής της Altamira Cyprus, ο μάρτυρας είπε ότι με βάση την εσωτερική πολιτική της Altamira προχώρησαν σε μια αξιολόγηση και έφτασαν στο συμπέρασμα ότι ο Βαρνάβας Κουρουνάς, ήταν ο πιο κατάλληλος υποψήφιος για την θέση αυτή.

Σε ερώτηση για την εργοδότηση κατά πλειοψηφία, του προσωπικού που προηγουμένως εργαζόταν στην μονάδα διαχείρισης καθυστερήσεων της ΣΚΤ, απάντησε ότι είναι κοινή πρακτική την οποία εφαρμόζει η εταιρεία συνήθως σε όλες τις χώρες στις οποίες επιχειρεί.

Ο κ. Ναβάρο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση που είχε να κάνει με το ύψος της επιβάρυνσης που προνοείται στη συμφωνία μεταξύ ΣΚΤ και Αltamira σε περίπτωση διακοπής της συνεργασίας με υπαιτιότητα από πλευράς ΣΚΤ. Αρκέστηκε να επαναλάβει την ετοιμότητα της Altamira για επαναδιαπραγμάτευση οποιωνδήποτε όρων της συμφωνίας.

Το μόνο πράγμα πάνω στο οποίο επικεντρωνόμαστε τώρα, είπε, είναι η επίτευξη με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την ΣΚΤ.

Σε σχέση με την έλευσή τους στην Κύπρο, ανέφερε ότι η Altamira αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητες της σε Κύπρο, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιταλία. Αυτή την στιγμή επιχειρούμε σε τέσσερις από αυτές τις χώρες, πρόσθεσε.

Σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι για την έλευσή τους στην Κύπρο έλαβαν τις υπηρεσίες της Axia Ventures, η οποία και τους είχε προσεγγίσει, ετοίμασε έκθεση με την αγορά της Κύπρου αλλά και κανόνισε συναντήσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Ερωτηθείς για το άτομο με το οποίο είχε την κυρίως επικοινωνία με την ΣΚΤ είπε ότι αυτός ήταν ο Νικόλας Χατζηγιάννης, αλλά και ότι πίσω από αυτόν όπως και από τον ίδιο υπήρχε ολόκληρη ομάδα.

Για τους τρεις οίκους οι οποίοι είχαν χρησιμοποιηθεί από την ΣΚΤ, BlackRock, Citibank και PwC είπε ότι πρόκειται για απόφαση εσωτερική της ΣΚΤ για την οποία δεν είχε κανένα λόγο η Altamira.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/11/2018 17:03

Τα μαζεύει τώρα ο Ντονμέζ για τις απειλές στην EXXON MOBIL: Δεν έχουμε βλέψεις στις πηγές κανενός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: