Επεισόδια μετά το τέλος των πορειών μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή, στη Θεσσαλονίκη




Νεότερη ενημέρωση: Εκτονώθηκε το σκηνικό έντασης που στήθηκε από άγνωστους στην περιοχή μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, μετά το πέρας των πορειών για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι.

Ομάδες κουκουλοφόρων έστησαν οδοφράγματα, πυρπολώντας πλαστικούς κάδους, τραπεζάκια και πίνακες που φαίνεται ότι μετέφεραν νωρίτερα στην Εγνατία από την Πολυτεχνική Σχολή, την οποία χρησιμοποίησαν ως “ορμητήριο” για να εκτοξεύσουν δεκάδες βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πυροτεχνήματα, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά διμοιριών των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες λίγα μέτρα πιο μακριά, μπροστά από το Παλέ ντε Σπορ, τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ και μέσα στους χώρους της Έκθεσης.

Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών στην Εγνατία Οδό, έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά από πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης για τον εορτασμό της 45ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, Θεσσαλονίκη, Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ, PIXEL, ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά και κρότου λάμψης, προκειμένου να τους οδηγήσουν σε οπισθοχώρηση. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, καθώς ο κλεφτοπόλεμος συνεχιζόταν για πάνω από δύο ώρες. Λίγες δεκάδες μέτρα πιο δυτικά, εργοτάξιο του Μετρό πήρε φωτιά και για την κατάσβεσή της έφτασε στο σημείο πυροσβεστικό όχημα.

Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών στην Εγνατία Οδό, έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά από πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης για τον εορτασμό της 45ης επετείου τηε εξέγερσης του Πολυτεχνείνου, Θεσσαλονίκη, Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ PIXEL/ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές ατόμων και εξετάζει η συμμετοχή τους στα επεισόδια.

Οι δρόμοι πέριξ του ΑΠΘ παραμένουν ακόμη κλειστοί προκειμένου τα αναλάβουν “δράση” τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου αλλά είναι θέμα χρόνου να δοθούν στην κυκλοφορία.

Παλαιότερη ενημέρωση: Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα επεισόδια έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όταν μετά το τέλος των πορειών για την επέτειο του Πολυτεχνείου, άγνωστοι έστησαν οδοφράγματα επί της οδού Εγνατία και έβαλαν φωτιές.

Με “ορμητήριο” την Πολυτεχνική Σχολή πετούν πέτρες, βόμβες μολότοφ και διάφορα άλλα αντικείμενα, στο τμήμα της Εγνατίας από την βόρεια πύλη της ΔΕΘ έως την οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Η Αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών. Οι καπνοί και τα χημικά έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στην περιοχή.

Νωρίτερα, με τις καθιερωμένες πορείες προς το Προξενείο των ΗΠΑ κορυφώθηκαν απόψε στη Θεσσαλονίκη οι επετειακές εκδηλώσεις για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή φοιτητών, νεολαίων, εργαζόμενων, άνεργων, εκπροσώπων συλλογικοτήτων, κομμάτων, πολιτικών κινήσεων και απλών πολιτών.

Δύο ήταν οι κεντρικές πορείες που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης και ολοκληρώθηκαν, γύρω στις 8 το βράδυ. Αφετηρία τους ήταν η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου οι συμμετέχοντες άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 5 το απόγευμα.

Αμερικανική σημαία καίγεται στο δρόμο κατά την πορεία μελών του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών, του ΚΚΕ, φοιτητών και άλλων φορέων για τον εορτασμό της 45ης επετείου του Πολυτεχνείου, σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ, PIXEL, ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Στην πρώτη πορεία συμμετείχαν μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ, φοιτητικοί σύλλογοι ενώ στην κεφαλή της βρέθηκαν μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 που κρατούσαν πανό. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν μέσω κεντρικών δρόμων προς το αμερικανικό Προξενείο, επί της οδού Τσιμισκή, και στη συνέχεια κινήθηκαν προς την οδό Βενιζέλου.

Με δικό τους μπλοκ και ξεχωριστά από την παραπάνω πορεία, τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα επικεφαλείς της πορείας τέθηκαν βουλευτές του Κόμματος.

Στη δεύτερη πορεία συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη συλλογικοτήτων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως επίσης άτομα που πρόσκεινται στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο. Ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο και φωνάζοντας συνθήματα έφτασαν στο προξενείο των ΗΠΑ, απ’ όπου επέστρεψαν στη συνέχεια μέσω της οδού Εγνατία προς το Πολυτεχνείο.

Αμερικανική σημαία καίγεται σε πεζοδρόμιο κατά την πορεία μελών του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών, του ΚΚΕ, φοιτητών και άλλων φορέων για τον εορτασμό της 45ης επετείου του Πολυτεχνείου, σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ, PIXEL, ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις και η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων από νωρίς το απόγευμα.

Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια: Μολότοφ από το Πολυτεχνείο και drones της ΕΛΑΣ στον αέρα (φωτό)

17/11/2018 20:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: