Επαναπατρίστηκαν 176 μετανάστες στην Αϊτή από τη Χιλή μέσω των “ανθρωπιστικών πτήσεων”




Οι αρχές της Χιλής επαναπάτρισαν με στρατιωτικό αεροσκάφος σχεδόν διακόσιους μετανάστες από την Αϊτή, στην πρώτη μιας σειράς «ανθρωπιστικών πτήσεων», που όμως οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών εξισώνουν με «εξαναγκαστικές απελάσεις».

Σ’ ένα αθλητικό κέντρο στο Σαντιάγο, 176 μετανάστες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία προς το αεροδρόμιο, όπου τους περίμενε μεταγωγικό της Πολεμικής Αεροπορίας της Χιλής για να τους πάει στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής.

Συνολικά, 1.087 άνθρωποι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επαναπατριστούν με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Περίπου 150.000 Αϊτινοί έχουν μεταναστεύσει στη Χιλή μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, κατά την ίδια πηγή.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε σειρά μέτρων της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα για να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα.

Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι οι δικαιούχοι να υπογράφουν μια δήλωση με την οποία δεσμεύονται ότι δεν θα προσπαθήσουν να γυρίσουν στη Χιλή για εννέα χρόνια, ενώ υποχρεούνται να πάρουν μαζί τους όποια μέλη των οικογενειών τους ζουν μαζί τους.

Κατά την κυβέρνηση Πινιέρα, το πρόγραμμα έχει σκοπό να προσφερθεί βοήθεια σε μετανάστες που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά σε μια από τις πλουσιότερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ανθρώπους που ξεγέλασαν διακινητές δίνοντάς τους ψευδείς υποσχέσεις.

Πολλοί από τους μετανάστες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ανεργία, την πείνα και τον ρατσισμό στη Χιλή.

Ο Ζαν-Μπατίστ Μπρινιόλ, 38 ετών, δήλωσε πως είχε βίζα, αλλά δεν μπορούσε να βρει καμιά δουλειά. «Τα αφεντικά των εταιρειών εδώ δεν θέλουν να δουλεύουν Αϊτινοί γι’ αυτούς. Δεν τους αρέσει το χρώμα του δέρματός τους. Ο πρόεδρος Πινιέρα μας λυπήθηκε και είμαστε ευγνώμονες».

Την πολιτική της κυβέρνησης Πινιέρα ωστόσο καταγγέλλουν οργανώσεις μεταναστών, αγωνιστές για τα δικαιώματα των μεταναστών και πανεπιστημιακοί. Η Αϊτή παραμένει μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, με τις φυσικές καταστροφές, την πολιτική αστάθεια και την έλλειψη ασφάλειας να την πλήττουν αέναα.

Η Εθνική Πλατφόρμα Οργανώσεων των Αϊτινών της Χιλής, που εκπροσωπεί περίπου 30 ενώσεις προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα, έκρινε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη ότι οι πτήσεις αυτές αποτελούν «εξαναγκαστικές απελάσεις» και κατηγόρησε την κυβέρνηση της Χιλής ότι εφαρμόζει «ρατσιστική» πολιτική.

Ο Χοσέ Τομάς Βικούνια, διευθυντής του Ιησουιτικού Κέντρου για τους Μετανάστες στη Χιλή, τόνισε πως το γεγονός ότι χρειάζονται τέτοιες πτήσεις είναι κάτι που θα όφειλε να προκαλεί οδύνη σε όλους τους πολίτες της χώρας. «176 άνθρωποι φεύγουν με πολύ βαριές συναισθηματικές αποσκευές εξαιτίας όσων βίωσαν στη Χιλή», ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Χιλής απέρριψε τις κατηγορίες περί ρατσισμού και απελάσεων, τονίζοντας ότι «οι υποβοηθούμενοι εθελοντικοί επαναπατρισμοί» υποστηρίζονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Χιλής Ροδρίγο Ουμπίγια δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μετανάστες από την Κολομβία έχουν ζητήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα και γι’ αυτούς.

«Οι άνθρωποι αυτοί υπέβαλαν το συγκεκριμένο αίτημα διότι δεν μπόρεσαν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στη χώρα μας», είπε.

08/11/2018 01:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Σαντιάγο, Χιλή

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μοιραία σύγκρουση δύο λεωφορείων στο Χαράρε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: