Ενημέρωσαν οι Τούρκοι για πτήση F-16 εντός FIR Αθηνών, λόγω εορτής της Πολεμικής Αεροπορίας




Ανήμερα των Ταξιαρχών και της γιορτής της πολεμικής αεροπορίας, ίσως για πρώτη φορά, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Άγκυρας, ενημέρωσε την αντίστοιχη Ελληνική πως μαχητικά F-16 της γείτονος πρόκειται να περάσουν εντός του FIR Αθηνών για εκπαιδευτική δραστηριότητα, Νότια της Ρόδου.

Η κίνηση αυτή φυσικά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η Άγκυρα κατέθεσε επίσημα όπως προβλέπεται σχέδιο πτήσης ώστε να περάσει στον εναέριο χώρο ο οποίος ελέγχεται από την Ελλάδα, όμως καταγράφεται ως μια κίνηση που δεν έχει επαναληφθεί ξανά στο παρελθόν.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, τα Ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν κανονικά από αεροδρόμιο υψηλής επιφυλακής για την αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών.

Πάντως στο θέμα αναφέρθηκε από την Βουλή και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας:

“Σήμερα, ημέρα της γιορτής των Ταξιαρχών και της Πολεμικής Αεροπορίας είχαμε μια σημαντική εξέλιξη. Ξέρετε ότι υπάρχει ένα πρωτόκολλο σε σχέση με τις γιορτές για την αποφυγή εντάσεων και παραβιάσεων. Για πρώτη φορά είχαμε αίτηση αδείας των τουρκικών αεροσκαφών να εισέλθουν στο FIR Αθηνών”.

Να σημειώσουμε πως σε λιγότερο από έναν μήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί την Τουρκία και όπως διαχρονικά γίνεται, κυρίως πριν από αυτές τις επίσημες αποστολές, οι γείτονές μας ρίχνουν τους τόνους των προκλήσεων.

HELLAS JOURNAL

Προτεραιότητα το αξιόμαχο της Ελλάδας: Επιστροφή 820 εκ. ευρώ από αναδρομικά στους ένστολους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: