Ένας Τουρκοκύπρος προσφέρει διέξοδο: Η καλύτερη λύση είναι η Κυπριακή Δημοκρατία




Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL

Στην Κύπρο δεν υπάρχουν Τούρκοι και Έλληνες, αριστεροί και δεξιοί. Υπάρχουν μόνο δύο πλευρές. Οι ομοσπονδιακοί. Και οι αντι-ομοσπονδιακοί. Έτσι λένε. Είμαι και εγώ Κύπριος, αλλά δεν μπόρεσα να κατατάξω τον εαυτό μου σε καμία από αυτές τις ομάδες. Ούτε ομοσπονδιακός είμαι, ούτε αντι-ομοσπονδιακός. Δεν είμαι ομοσπονδιακός διότι δεν θεωρώ την ομοσπονδία την καταλληλότερη λύση για την Κύπρο.

Αλλά αν λέτε ότι αυτή είναι η λογικότερη στις σημερινές συνθήκες, δεν έχω ένσταση. Μόνο που δεν θα συμφωνήσω μαζί σας αν τις παρουσιάζετε ως την ιδανικότερη λύση και την μετατρέπετε σε «είδωλο προς λατρεία». Δεν είμαι αντι-ομοσπονδιακός, διότι δεν νιώθω την ανάγκη να αγωνιστώ εναντίον της ομοσπονδίας και δεν το κάνω.

Αν θα συστήσετε ομοσπονδία κάντε το. Αλλά πρώτα πείστε γι’ αυτό τις υπερδυνάμεις και την Τουρκία, όχι τον Αναστασιάδη. Μην μου λέτε εκείνοι πείστηκαν, το λένε ανοικτά, απέμεινε να πειστούμε μόνο εμείς. Δεν το πιστεύω. Δεν πιστεύω ότι εκείνοι πείστηκαν. Αλλά έτσι λένε. Ας λένε. Εγώ δεν κοιτάω αυτά που λένε στο προσκήνιο, αλλά αυτά που λένε στο παρασκήνιο.

  • Εδώ και τόσο καιρό οι υπερδυνάμεις και η Τουρκία δεν μου απέδειξαν ότι θέλουν λύση στο νησί. Αν το απέδειξαν σε εσάς, ελάτε δείξτε το. Και πέστε μου. Γιατί μέχρι σήμερα δεν θέλησαν να αλλάξουν το στάτους κβο που δημιούργησαν το 1974. Τι τους εμπόδισε; Οι υπερδυνάμεις πάντα έκαναν ό,τι ήθελαν όπου ήθελαν.

Μόνο στην Κύπρο δεν μπόρεσαν να βρουν λύση; Τι έγινε τώρα και θα θέλουν να γκρεμίσουν το στάτους κβο εκείνοι που δεν το άγγιξαν εδώ και 44 χρόνια και το ενίσχυσαν; ναυάγησαν τα συμφέροντά τους στο νησί; Θέλουν να βομβαρδίσουν την Συρία, το Ιράκ, την Λιβύη στην Μέση Ανατολή και τους εμποδίζουμε εμείς; Δεν επιτρέπουμε πλέον στα πολεμικά τους πλοία να εισέλθουν στα λιμάνια μας; Κάνουμε ενέργειες που θα πλήξουν την οικονομία τους; Περιορίζουμε τις παρακολουθήσεις των σταθμών τους εδώ;

  • Είμαστε κάτοικοι της Μέσης Ανατολής. Γύρω μας υπάρχει ένα κουβάρι προβλημάτων από φωτιά. Μήπως θα μας οδηγήσει σε σωστά συμπεράσματα το να προβαίνουμε σε αξιολογήσεις για το πρόβλημά μας στην Κύπρο χωρίς να το λαμβάνουμε καθόλου υπόψη αυτό και να συμπεριφερόμαστε σαν να το δικό μας πρόβλημα είναι ανεξάρτητο από τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω μας;

Είμαστε και εμείς ένα κομμάτι των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή. Και ένας από τους βασικούς λόγους του προβλήματός μας είναι τα προβλήματα που αφορούν το πετρέλαιο και το έδαφος στην γύρω μας περιοχή. Κάποιοι από εμάς νομίζουν ότι αν υπάρξει λύση και ειρήνη στην Κύπρο, θα επηρεαστούν πολύ οι ματωμένοι που κρατάνε μαχαίρι γύρω μας. Εγώ θεωρώ ακριβώς το αντίθετο.

  • Ουσιαστικά αν λυθεί το δικό τους πρόβλημα, θα λυθεί και το δικό μας. Δεν πάνε καλά τα πράγματα στον κόσμο και ειδικά στην περιοχή μας. Μάλιστα όλα πάνε προς το χειρότερο. Δεν υπάρχουν καλοπροαίρετες κυβερνήσεις επικεφαλής των κρατών που κυριαρχούν στον κόσμο. Ενισχύονται συνεχώς τα εθνικιστικά και ρατσιστικά κινήματα. Συγκαλύπτουν συνεργαζόμενοι ακόμα και μια δολοφονία που διαπράχθηκε σε ένα προξενείο. Ακόμα παρέχουν στήριξη στους αιμοβόρους τζιχαντιστές στην Συρία.

Η βία κλιμακώνεται καθημερινά και λίγο πιο πολύ παντού. Μπουχτίσαμε από τις ύπουλες συμφεροντολογικές συμπεριφορές και τις ανοησίες των Τραμπ, Πούτιν, Μέρκελ, Μακρόν, Μέι και Έρντογαν που κοροϊδεύουν όλους μας. Και εμείς τρωγόμαστε ακόμα μεταξύ μας μιλώντας συνεχώς για ομοσπονδία. Όμως, στον σημερινό κόσμο το Κυπριακό δεν θεωρείται καν πρόβλημα. Κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν το σκέφτεται και δεν το συζητά. Δεν βγαίνει καπνός από μέρος που δεν υπάρχει φωτιά.

  • Κανείς δεν βλέπει τον καπνό που δεν βγαίνει. Ενώ παθαίνουν καθημερινά δεκάδες άνθρωποι στις εμπόλεμες ζώνες, ποιος θα γυρίσει να μας κοιτάξει; Κανείς δεν λαμβάνει υπόψη ακόμα και την βόμβα νετρονίου που έριξε η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.
  • Από μακριά η Κύπρος φαίνεται ένας ήσυχος και ήρεμος τόπος. Ένα τουριστικός παράδεισος. Μόνο στον νότο έρχονται κάθε χρόνο μερικά εκατομμύρια τουρίστες. Υπάρχει κατάπαυση του πυρός; Κανείς δεν το αντιλαμβάνεται καν αυτό. Μάλιστα κανείς δεν διανοείται καν ότι το νησί βρίσκεται από τουρκική κατοχή εδώ και 44 χρόνια. Δεν είμαι ομοσπονδιακός. Δεν είμαι αντι- ομοσπονδιακός. Έχω στην τσέπη διαβατήριο και ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και θεωρώ ότι η καλύτερη λύση είναι πάλι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αν η τουρκική πλευρά, με την νοοτροπία του κατακτητή που απέκτησε το 1974, δεν απαιτούσε περισσότερα από τα δικαιώματα που είχε το 1960. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήθελε να περιορίσει τα δικαιώματα που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους το 1960. Το πρόβλημα θα λυνόταν προ πολλού. Ναι, δεν μου αρέσει καθόλου η έκφραση διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Είμαι υπέρ της μίας περιοχής, του ενός λαού και του ενός κράτους. Είμαι αντίθετος στην χάραξη συνόρων στην χώρα μου. Είμαι αντίθετος στους εγγυητές.

Πιστεύω ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να ζήσουν μαζί ειρηνικά χωρίς καμία έγνοια για την ασφάλεια. Αν εσείς δεν το πιστεύετε αυτό και το θεωρείτε ουτοπία, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να ζητάτε λύση. Εγώ λέω πρώτα ειρήνη και μετά λύση. Κάντε την κατ’ οίκον εργασία σας και ύστερα ελάτε στο τραπέζι!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Mersin 10 Turkey: Πιστεύουν στον Αλλάχ και στον Χριστό, αλλά κανείς στη λύση και στην ειρήνη

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: