Ένας φίλος του Τραμπ ο επόμενος κυβερνήτης στη Φλόριντα: Παραδέχθηκε ήττα ο Γκίλαμ




Ο 39χρονος μαύρος δήμαρχος του Ταλαχάσι Άντριου Γκίλαμ, προοδευτικός Δημοκρατικός πολιτικός, αναγνώρισε την ήττα του στις εκλογές για την ανάδειξη του κυβερνήτη της Φλόριντας και συνεχάρη τον Ρεπουμπλικάνο Ρον ΝτεΣάντις, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, διότι αναδείχθηκε επόμενος κυβερνήτης της Πολιτείας.

«Αυτό ήταν το ταξίδι της ζωής μας. Μας τίμησε πάρα πολύ η υποστήριξη που δεχθήκαμε», ανέφερε ο Γκίλαμ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, παραδεχόμενος ότι δεν κατάφερε τελικά να αναδειχθεί ο πρώτος αφροαμερικανός κυβερνήτης της Πολιτείας, μετά την ανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων. «Γνωρίζουμε ότι η μάχη συνεχίζεται, παρά το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών», πρόσθεσε.

Ο Γκίλαμ είχε ήδη συγχαρεί για τη νίκη του τον ΝτεΣάντις, που είναι φίλος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μια πρώτη φορά την 6η Νοεμβρίου, κάτι όμως που αποφάσισε να πάρει πίσω όταν η καταμέτρηση έδειξε πως το αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο αμφίρροπο από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι και το προβάδισμα του ΝτεΣάντις δεν υπερέβαινε τη μισή εκατοστιαία μονάδα (1).

«Είχαμε πει ότι θα συνεχίζαμε τη μάχη μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος», εξήγησε ο Γκίλαμ στο βίντεο, στο οποίο εικονίζεται με τη σύζυγο του στο πλάι του. «Τώρα που αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται, θέλω (…) να συγχαρώ τον κ. ΝτεΣάντις διότι θα είναι ο επόμενος κυβερνήτης της σπουδαίας Πολιτείας της Φλόριντας.» (2)

Ο Γκίλαμ δεν ξεκαθάρισε τι σχεδιάζει για το μέλλον του, περιοριζόμενος να πει «μείνετε συντονισμένοι».

Η φετινή πολύ αμφίρροπη εκλογική μάχη στη Φλόριντα για πολλούς απήχησε όσα είχαν γίνει στην Πολιτεία αυτή το 2000, όταν εκεί διακυβεύτηκε η νίκη του Ρεπουμπλικάνου Τζορτζ Ουόκερ Μπους επί του Δημοκρατικού Αλ Γκορ στις προεδρικές εκλογές. Η αναμέτρηση κρίθηκε έπειτα από πολλές εβδομάδες, κι αφού έφθασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1 Koh, Elizabeth, «Andrew Gillum concedes in race for governor to Ron DeSantis», Miami Herald, 17η Νοεμβρίου 2018

2 Το βίντεο με τη δήλωση του Άντριου Γκίλαμ

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-dpa
Ουάσινγκτον, United States

Δικαστήριο της Ουάσιγκτον διέταξε την επιστροφή του Ακόστα με διαπίστευση στον Λευκό Οίκο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: