Ένας άνθρωπος του Σόιμπλε έτοιμος να αναλάβει τα ηνία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών




Ο Φρίντριχ Μερτς, πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, φαίνεται πως είναι το φαβορί προκειμένου να διαδεχθεί την Άγκελα Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος, στο συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου, στο Αμβούργο.

Αυτό αναφέρουν δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, υποστηρίζοντας πως ο Μερτς έχει την ευρεία αποδοχή στο εσωτερικό του κόμματος του από τον Πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και την επιχειρηματική ελίτ της χώρας.

Επίσης, σε δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν, ο Μερτς σημειώνει τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τους δύο ανταγωνιστές του.

Στη δεύτερη θέση των φαβορί για την Προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος βρίσκεται η Άνεγκρετ Καρενμπάουερ, στενή συνεργάτης της Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία υποστηρίζεται όχι μόνον από την Καγκελάριο, αλλά και απο τις ενώσεις εργαζομένων των Χριστιανοδημοκρατών, όπως και τις γυναικείες οργανώσεις του κόμματος.

Τρίτος –δίχως να έχει πολλές ελπίδες, όπως σημειώνουν τα γερμανικά ΜΜΕ- έρχεται ο 38χρονος Γενς Σπαν, πρώην Υφυπουργός Οικονομικών και νυν Υπουργός Υγείας.

Η υποψηφιότητα Σπαν αναφέρεται πως δεν έχει ισχυρή ανταπόκριση στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών.

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος και θέλει να οδηγήσει το κόμμα του σε πιο συντηρητικές θέσεις, είχε συγκρουστεί το 2012 με την Καγκελάριο Μέρκελ και είχε αποχωρήσει από την πολιτική, ενώ παράλληλα ως δικηγόρος έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της επενδυτικής εταιρείας Blackrock.

Σε σημερινές της δηλώσεις, αναφερόμενη στη διαμάχη αυτή, η Καγκελάριος Μέρκελ επισήμανε πως «ναι, υπάρχουν διαφορές απόψεων με τον κ. Μερτς, όμως πιστεύω πως θα συνεργασθούμε γόνιμα».

Αναλυτές υποστηρίζουν πως εάν ο Μερτς καταφέρει τελικά να εκλεγεί Πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, η Άγκελα Μέρκελ θα αναγκασθεί να παραιτηθεί από την Καγκελαρία, καθώς οι σχέσεις τους είναι τεταμένες.

Η Άγκελα Μέρκελ, στις σημερινές της δηλώσεις, υπογράμμισε πως στόχος της είναι να εξαντλήσει τη θητεία της ως Καγκελάριος μέχρι το 2021.

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ
05/11/2018 20:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: