Έλλειψη “στοιχειώδους ευπρέπειας” καταλογίζει στον Τραμπ η Γαλλία για τα προσβλητικά tweet




Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό εξέφρασε λύπη για αυτό που χαρακτήρισε έλλειψη «στοιχειώδους ευπρέπειας» εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έγραψε μια σειρά πολύ επικριτικών τουίτ για τη Γαλλία χθες Τρίτη, τρία χρόνια μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί.

«Χθες ήταν η 13η Νοεμβρίου. Τιμούσαμε τη μνήμη των 130 συμπατριωτών μας που δολοφονήθηκαν πριν από τρία χρόνια στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί. Ως εκ τούτου θέλω να απαντήσω στα αγγλικά: θα άρμοζε ‘common decency’ [στοιχειώδης ευπρέπεια]», είπε ο Γκριβό μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, χρησιμοποιώντας μια φράση που έχει συνδεθεί με τον συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ.

Άρτι αφιχθείς από το Παρίσι, όπου γιόρτασε την ειρήνη μαζί με άλλους ηγέτες του κόσμου, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε χθες με σφοδρότητα στη Γαλλία και στον Εμανουέλ Μακρόν για τον οποίο είπε ότι «έχει πολύ χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας».

Σε μια σειρά ιδιαίτερα νευρικών τουίτ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επιτέθηκε και πάλι στην πρόταση του Γάλλου ομολόγου του για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. Οι Γάλλοι «άρχιζαν να μαθαίνουν γερμανικά στο Παρίσι πριν έρθουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ακόμη, αναφερόμενος με καθόλου διπλωματικό τρόπο στην κατοχή από τη ναζιστική Γερμανία έως την Απελευθέρωση από τους Συμμάχους.

Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, «ο πρόεδρος αναφέρθηκε πολύ σύντομα» στα τουίτ του Αμερικανού προέδρου, πρόσθεσε ο Γκριβό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «υπενθύμισε πράγματι, πως είχε ήδη την ευκαιρία να πει σε ένα μεγάλο αμερικανικό ΜΜΕ [στο CNN την Κυριακή] πως η διπλωματία δεν γίνεται μέσω τουίτ αλλά στις διμερείς συζητήσεις», πρόσθεσε.

Η Γαλλία τίμησε χθες τη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015. Εκείνο το βράδυ, μια ομάδα ένοπλων τζιχαντιστών που αποτελείτο από εννέα άνδρες εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, στο Σεν Ντενί, και στην πρωτεύουσα, σε υπαίθριους χώρους εστιατορίων και στο Μπατακλάν, με αποτέλεσμα 130 άνθρωποι να σκοτωθούν και περισσότεροι από 350 να τραυματιστούν.

Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Λίμπερμαν: Εκτός κυβέρνησης για την εκεχειρία στη Γάζα

14/11/2018 16:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: