Να παραμείνουν στο Δημόσιο ιερείς και λαϊκοί ζητά η ιερά Σύνοδος: Ανοικτά τα άλλα θέματα της συμφωνίας

File Photo: Μητροπολίτες συμμετέχουν στην Συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. AΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας
Να παραμείνουν οι κληρικοί και λαϊκοί της Εκκλησίας της Ελλάδας στο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων ζητά η Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωση Επιτροπής Τύπου Μητροπολιτών που κάνει λόγο για ομόφωνη απόφαση.

Σε συνεντευξη Τύπου που ακολούθησε τρεις Μητροπολίτες (ανάμεσά τους και ο Μητροπολίτης Κορίνθου) έγινε αναφορά σε “προτάσεις” και όχι σε συμφωνία και για “προτάσεις που θα μπουν στην προοπτική της Ιεραρχίας”, γεγονός που δηλώνει πως υπήρξε έντονη διαφωνία στους κόλπους της εκκλησίας.

Η απόφαση κάνει λόγο για την δημιουργία επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα και εμμένει στην παραμονή των κληρικών στην μισθοδοσία των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ολόκληρη η απόφαση της Ιεράς Συνόδου:

“Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυ­τής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Κατά τη συνεδρίαση που διήρκησε περίπου 6 ώρες, αποχώρησαν ως διαφωνούντες ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Καισαριανής Δανιήλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
16/11/2018 15:43

Τι πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος στους ιεράρχες για την συμφωνία: “Είναι η αφετηρία για ελεύθερη Εκκλησία”


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: