Έφτασε στο οικόπεδο 10 το γεωτρύπανο της Exxon Mobil: Δεν προκάλεσε η Τουρκία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, που επιβεβαίωσε αργότερα o αρμόδιος υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης, το βρετανικής ιδιοκτησίας γεωτρύπανο Stena IceMax, έφτασε στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στο σημείο “Δελφίνη”, όπου και θα γίνει η γεώτρηση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil, σε συνεργασία με την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων του Κατάρ.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, το γεωτρύπανο θα έφτανε στις 2 το μεσημέρι σήμερα, στο λιμάνι Λεμεσού. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες μας που επιβεβαιώθηκαν έχει φτάσει ήδη, στο οικόπεδο 10 και έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες που απαιτούναι.

Άλλος Κύπριος αξιωματούχος μας είπε ότι «όλα βαίνουν ομαλά, σύμφωνα με το πρόγραμμα», και ότι η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 με 17 Νοεμβρίου.

Στην περιοχή πλέουν πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο αξιωματούχος μας είπε ότι ακόμα και αν δεν υπήρχαν οι τουρκικές απειλές οι Αμερικανοί θα λάμβαναν τα ίδια μέτρα ασφάλειας.

Τις πληροφορίες μας επιβεβαίωσε και το ΡΙΚ που μετέδωσε ότι στο τεμάχιο 10 και πάνω από τον στόχο ΔΕΛΦΙΝΟΣ, βρίσκεται, από χθες βράδυ, το γεωτρύπανο της ΕxxonMobil.

Ανέφερε ότι το γεωτρύπανο, ένα από τα πλέον σύγχρονα στο είδος του, πήγε κατ’ ευθείαν στο τεμάχιο 10, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό στο λιμάνι ή το αγκυροβόλιο της Λεμεσού. Τα επόμενα 24ωρα θα πραγματοποιηθούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες σταθεροποίησής του και μεταξύ 15 με 17 Νοεμβρίου αναμένεται να αρχίσει η γεώτρηση.

Την εξυπηρέτηση του “Stena Icemax” έχουν αναλάβει τέσσερα υποστηρικτικά σκάφη που ναυλοχούν στη Λεμεσό από τα τέλη Οκτωβρίου. Ήδη, έχει προσεγγισθεί από ένα υποστηρικτικό σκάφος, το οποίο απέπλευσε από τη Λεμεσό.

Το τεμάχιο 10 και ο στόχος ΔΕΛΦΙΝΟΣ της γεώτρησης απέχουν 90 ναυτικά μίλια από τη Λεμεσό. Έως τις 25 Νοεμβρίου θα βρίσκεται σε ισχύ NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα σε ακτίνα 500 μέτρων γύρω από το γεωτρύπανο. Ταυτόχρονα έχει δεσμευθεί θαλάσσιος διάδρομος, στα όρια του οποίου θα διεξάγονται πολυεθνικές ασκήσεις, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Η κυπριακή navtex που εκδόθηκε το πρωί του Σαββάτου, στις 6.00πμ, με αριθμό 376/18, ενημερώνοντας τους ναυτιλλομένους για τις εργασίες του Stena IceMax, αφορά τον γεωτρητικό στόχο «Δελφίνη».

Σύμφωνα με την naxtex με ισχύ μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2019, δημιουργείται μια ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από το Stena IceMax, στην οποία απαγορεύεται η είσοδος για οποιονδήποτε λόγο.

Η παραβίαση της ζώνης ασφαλείας θεωρείται ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, καταλήγει.

Την Παρασκευή, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας διάταγμα της Υπουργού Μεταφορών για σκοπούς διασφάλισης της ασφάλειας της κινητής υπεράκτιας μονάδας γεώτρησης Stena IceMax καθώς και της ναυσιπλοΐας, κατά την περίοδο που η μονάδα θα χρησιμοποιείται για γεώτρηση στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης αυτής.

Προδρόμου: Όσα λιγότερα λέγονται τόσο καλύτερα

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι όσο λιγότερα λέγονται σε ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία θέλει να προκαλέσει γκρίζες ζώνες τόσο το καλύτερο. Οπως είπε, η Τουρκία διαρκώς θέλει να δημιουργήσει, με προπαγάνδα, παρεμβάσεις και απειλές, την εντύπωση ότι η θάλασσα στα νότια της Κύπρου είναι τουρκική ή αιγυπτιακή θάλασσα και ότι η Κύπρος δεν έχει ΑΟΖ, ούτε δικαιώματα.

Αυτό, είπε ο κ. Προδρόμου, η κυβέρνηση το διαχειρίζεται με υπευθυνότητα, κτίζοντας διεθνείς συμμαχίες και έχοντας μεγάλες εταιρείες και συμφέροντα κρατών, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, στην περιοχή μας, για να συμπληρώσει ότι υπάρχει άρτια συνεργασία με τις γειτονικές χώρες σε θέματα ενέργειας.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

Με πληροφορίες και από το Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ)

Οι ΗΠΑ «τσιμεντώνουν» τη γεώτρηση της Exxon Mobil: Θέλουν “βάση φυσικού αερίου” στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: