Έχουμε μπουχτίσει με την Τουρκία (Turkey) αλλά και τη γαλοπούλα (turkey), αναφέρει ο Κουκ




Σχόλιο του Steven A. Cook, συνεργάτη-ερευνητή στο  συμβούλιο για τις εξωτερικές σχέσεις του ιδρύματος Eni Enrico Mattei  για τις σπουδές Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ο οποίος με έναν ευρηματικό τρόπο και χρησιμοποιώντας το λογοπαίγνιο Τουρκίας-γαλοπούλας (Τurkey-turkey), υποστηρίζει ότι ο ίδιος αλλά και πολλοί Αμερικανοί έχουν «μπουχτίσει» και με την Τουρκία αλλά και με το συγκεκριμένο πτηνό που είναι το εμβληματικό έδεσμα της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Ωστόσο ο συντάκτης υποστηρίζει ότι  μία μικρή ομάδα που κρατά στα χέρια της την εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον εξακολουθεί να παρουσιάζει την Τουρκία ως έναν «στρατηγικά σημαντικό» εταίρο των ΗΠΑ, αναφέρει το Politico. Το κείμενο έχει τίτλο Why I’m sick of Turkey. Γράφει ο Κουκ:

«Στα χαρτιά η χώρα μοιάζει καλή. Βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι σταθερή και μπορεί να προσφέρει στους ξένους εταίρους πρόσβαση στις αεροπορικές βάσεις της και συνεργασία σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Συνήθιζα να λαμβάνω υπόψη όλα αυτά θεωρώντας τα ως ισχυρές θέσεις. Τώρα, νομίζει ότι είναι υπερεκτιμημένα και συχνά μπορούν να βρεθούν και αλλού»

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Αξιωματούχοι της ΕΕ επέπληξαν την Τουρκία για τις συλλήψεις δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών και την μακρά προφυλάκιση του κούρδου ηγέτη S.  Demirtas, σε μια ειλικρινή συνέντευξη τύπου με τον τούρκο ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, όπου επικράτησε ένταση αναφέρει ανταπόκριση των Ece Toksabay και Tulay Karadeniz στο πρακτορείο Reuters με τίτλο: At tense Ankara news conference, EU rebukes Turkey over detentions.

Ο Johannes Hahn, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση, τόνισε τη σημασία του πολιτικού διαλόγου, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία  της ΕΕ  για τη σύλληψη δημοσιογράφων, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών.

«Οι ανακριτικές και δικαστικές διαδικασίες πρέπει να βασίζονται στο τεκμήριο της αθωότητας. Οι δημοσιογράφοι και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να είναι σε θέση να επιτελέσουν το σημαντικό τους έργο»,  δήλωσε ο Johannes Hahn σε κοινή συνέντευξη τύπου με τη F. Moguerini και τον τούρκο ΥΠΕΞ M.  Cavusoglu.

Ο επίτροπος αναφέρθηκε στον φυλακισμένο ακτιβιστή δικαιωμάτων Osman Kavala και 13 ακαδημαϊκούς που συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα,  κατηγορούμενοι ότι επεδίωκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση με μαζικές διαδηλώσεις  2013. Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Federica Mogherini που συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου,  επέπληξε επίσης την Τουρκία για τις συλλήψεις ακαδημαϊκών  και δήλωσε πως ελπίζει να αποφυλακιστεί σύντομα ο S.  Demirtas.

Ο Μ. Cavusoglu απάντησε στις παρατηρήσεις του J. Hahn καλώντας την ΕΕ να σταματήσει να υπερασπίζεται εκείνους που συμμετέχουν σε δραστηριότητες με στόχο την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης.

Η F. Moguerini επεσήμανε ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , για τον S. Demirtas,, που εκδόθηκε την Τρίτη.

«Δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Τα πρόπυπά μας είναι υψηλά είτε σας αρέσει είτε όχι» τόνισε η  F. Moguerini.

Τσαβούσογλου μαινόμενος τα βάζει με Τραμπ και Ευρωπαϊκή Ένωση για Κασόγκι και Ντεμιρτάς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: