ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL
Το αμερικανικό Πεντάγωνο φέρεται να συμφωνεί με την προσέγγιση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγοράσει ταυτόχρονα και το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 και τα αμερικανικά μαχητικά F-35, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματική πηγή.
Την περασμένη εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιοποίησε την θέση του αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η Τουρκία πρέπει να επιλέξει τη λύση που πρότεινε η αμερικανική κυβέρνηση, για την απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Πάτριοτ», αντί των ρωσικών S-400. Διαφορετικά δεν θα δικαιούται να αγοράσει τα F-35.
Όμως στην έκθεση του προς το Κογκρέσο, το Πεντάγωνο, φέρεται επίσης να αναφέρει ότι μετά την απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον δεν υφίστανται οι λόγοι για τους οποίους το Κογκρέσο επέβαλε το «πάγωμα» στην πώληση των F-35. Το μόνο εμπόδιο που απομένει πια είναι η απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί τους ρωσικούς S-400. Στην περίπτωση αυτή το παιγνίδι αλλάζει και η Τουρκία θα υποστεί κυρώσεις.
Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, που μετέδωσε πρώτο την είδηση, το αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης παρέδωσε στο Κογκρέσο έκθεση που περιγράφει τις συνέπειες από την παραλαβή των 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Στην ανταπόκριση με τίτλο «Pentagon report on Turkey’s F-35 program delivered to Congress», το πρακτορείο αναφέρει ότι αφαιρείται ένα σημαντικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, σύμφωνα με πέντε ανώνυμες πηγές με γνώση του περιεχομένου της έκθεσης.
Η Τουρκία σχεδιάζει την προμήθεια ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες στη Δύση, καθώς τα εν λόγω οπλικά συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που θα δίνει στη Μόσχα εικόνα των αδυναμιών του τεχνολογικά πλέον προωθημένου αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους σε μια περίοδο εντάσεων με τη Ρωσία.
Η Ellen Lord, επικεφαλής της υπηρεσίας προμηθειών του Πενταγώνου, δήλωσε στο Reuters ότι το σχέδιο της Τουρκίας για αγορά των συστημάτων S-400 είναι «εξαιρετικά προβληματικό» και ότι σειρά αξιωματούχων των ΗΠΑ έχουν συζητήσει το ζήτημα αυτό με την Άγκυρα.
Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία έχει αλλάξει γνώμη.
«Πρέπει να συνεργαστούμε με το Κογκρέσο για να αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε. Θα έχουμε στενή συνεργασία μαζί του και από κοινού θα εξετάσουμε το θέμα…», τόνισε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters, στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ για την αμυντική βιομηχανία που διεξήχθη στο Βερολίνο προ ολίγων ημερών.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η αγορά των S-400 θα μπορούσε να επιφέρει την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων και διακοπή άλλων αμυντικών συμβολαίων, όπως αυτό για τα F-35, αλλά η Άγκυρα έχει επιμείνει στην προώθηση της συναλλαγής με τη Ρωσία.
Το πρώτο εξ αυτών των αεροσκαφών ενδέχεται να αναχωρήσει από τις ΗΠΑ το επόμενο καλοκαίρι ή και αργότερα, εκτός εάν η Τουρκία αρνηθεί οριστικά και αμετάκλητα να ακυρώσει τη συμφωνία για τους S-400.
Το σύστημα Patriot ή τις κυρώσεις: Τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στον Ερντογάν για τους S-400