Δεν ξέρω γιατί με στοχοποίησαν, λέει ο Ντογιάκος: Στα εγκληματολογικά εργαστήρια η βόμβα




“Από τύχη δεν εξερράγη ο μηχανισμός και δεν κινδύνεψαν άνθρωποι” λέει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος που ειδοποιήθηκε τα ξημερώματα από την Αστυνομία για τη βόμβα που εντοπίστηκε έξω από το σπίτι του.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει πως δεν χειρίζεται στην παρούσα χρονική στιγμή καμία υπόθεση που να “πηγαίνει το μυαλό μου ότι έγινε αιτία για να στοχοποιηθώ” ενώ επισημαίνει πως δεν έχει δεχθεί απειλές ή προειδοποιητικά μηνύματα ότι βρίσκεται στο στόχαστρο τρομοκρατικής ομάδας.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που στο παρελθόν έχει χειριστεί σοβαρές υποθέσεις όπως αυτή της Χρυσής Αυγής, υπηρετεί για περισσότερα από 30 χρόνια στο Σώμα και είχε εκλεγεί για δύο θητείες από τους συναδέλφους του στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών.

Ηδη ο εκρηκτικός μηχανισμός μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας. Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες αστυνομικές πηγές, ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε κατσαρόλα, μέσα στην μπαγκαζιέρα δίκυκλου, έξω από την πολυκατοικία της οδού Αδραμυτίου. Οι πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) κατάφεραν να την εξουδετερώσουν, χωρίς ελεγχόμενη έκρηξη, γεγονός που διευκολύνει το έργο των ειδικών στα εργαστήρια.
Πιθανολογείται ότι η βόμβα δεν εξερράγη από κάποιο λάθος στην συνδεσμολογία, αλλά και αυτό θα διευκρινιστεί από την εργαστηριακή έρευνα. Όσον αφορά την οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την ενέργεια, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης, ούτε ο άγνωστος που τηλεφώνησε ανέφερε κάτι. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μεθοδολογία και η συνδεσμολογία έχει ομοιότητες με αυτή που έχει χρησιμοποιήσει σε άλλες βόμβες στο παρελθόν η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Συμπαράσταση από τον υπουργό Δικαιοσύνης

«Η Δικαιοσύνη αλλά και η ελληνική κοινωνία δεν εκφοβίζονται από ενέργειες που στρέφονται κατά των θεσμών της Δημοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, μόλις πληροφορήθηκε την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης κατά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Ντογιάκο, ο υπουργός εξέφρασε την συμπαράστασή του.

Ο κ. Καλογήρου ενημέρωσε τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την εξέλιξη της πορείας των ερευνών.

 

“Δικαστές και εισαγγελείς δεν τρομοκρατούνται”

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδικάζει απερίφραστα κάθε τρομοκρατική ενέργεια που στρέφεται κατά κρατικών λειτουργών, οι οποίοι επιτελούν το συνταγματικό τους καθήκον.

Ακόμη, η ΕΔΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «έχει αποδειχθεί ότι τέτοιες ενέργειες που επιχειρούν να επηρεάσουν τη δικαστική συνείδηση είναι ατελέσφορες» και συνεχίζει: «Οι δικαστές και εισαγγελείς εργάζονται ανεπηρέαστοι και δεν τρομοκρατούνται».

Επίσης, αναφέρει ότι «χρέος της Πολιτείας είναι να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα φύλαξης των δικαστηρίων και προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Τέλος, η ΕΔΕ αναφέρει ότι αναμένει την ολοκλήρωση της έρευνας από την Αστυνομία και τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

K. Κυρανάκης: Απαράδεκτη ανοχή της σκυβέρνησης στη βία και την ανομία

Την έντονη καταδίκη της για την τρομοκρατική επίθεση κατά του εισαγγελέα Ντογιάκου εκφράζει η ΝΔ κατηγορώντας την κυβέρνηση πως με την ανοχή της στη βία και την ανομία έχει οδηγήσει την κατάσταση στο απροχώρητο.

Σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κωσταντίνος Κυρανάκης τονίζει πως η τρομοκρατική επίθεση κατά του εισαγγελέα κ. Ντογιάκου έχει ως προφανή στόχο τον εκφοβισμό της δικαιοσύνης και ειδικά εκείνους που δεν είναι αρεστοί στους εμπνευστές της. «Οι Έλληνες δικαστές δεν τρομοκρατούνται. Καλούμε την κυβέρνηση να διαλευκάνει άμεσα την υπόθεση και να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η απαράδεκτη ανοχή της στη βία και την ανομία έχει οδηγήσει την κατάσταση στο απροχώρητο» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κυρανάκης.

Το Ποτάμι

Oι συνεχείς, πρωτοφανείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, οι συνεχείς επιθέσεις του συστήματος Θάνου – Υπουργείου Δικαιοσύνης και οι στοχοποιήσεις δικαστών, δημιουργούν το περιβάλλον που εκμεταλλεύονται οι κάθε λογής ακραίοι που τελούν υπό καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας με κυβερνητική ανοχή. Πέρσι σε βάρος της εισαγγελέως Τσατάνη, σήμερα σε βάρος του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ντογιάκου.

Οι βομβιστικές αυτές επιθέσεις σε λειτουργούς της Δικαιοσύνης βάλουν ευθέως κατά της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Οι Θεσμοί και οι λειτουργοί τους ευτελίζονται με την ανοχή της Κυβέρνησης. Τα φαινόμενα ανομίας επεκτείνονται παντού στα πανεπιστήμια, στα αστυνομικά τμήματα, στη Δικαιοσύνη.

Οι θεσμοί, τα κόμματα, οι πολίτες πρέπει να αντιδράσουν άμεσα. Το Ποτάμι είναι σταθερά απέναντι.

Ξ. Δημητρίου: Μόνο με ειρηνικούς αγώνες μπορούν να λυθούν οι κοινωνικές ανισότητες
Με αφορμή την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, σε δήλωσή της, αναφέρει ότι «μόνο με ειρηνικούς αγώνες, σκληρούς και επίμονους, με προσωπική στάση ζωής ανυποχώρητη και μακριά από ιδιοτέλεια και ευτελισμό, μπορούν να λυθούν τα σταυρόλεξα των κοινωνικών ανισοτήτων».

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δήλωσε:

«Σήμερα, ένα μέλος της Εισαγγελίας μας, ο Ισίδωρος Ντογιάκος, η οικογένειά του αλλά και ο ανυποψίαστος πολίτης που πέρασε δίπλα από την παγιδευμένη με εκρηκτικό μηχανισμό μοτοσικλέτα κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους από ενέργειες ατόμων, που δεν έχουν καμιά δημοκρατική παιδεία, καμιά ωριμότητα, που κινούνται στο σκοτάδι και που δεν ξέρουν να βαδίζουν τον δύσκολο ειρηνικό δρόμο για τη λύση των κοινωνικών προβλημάτων, που δεν είναι άλλη από τη συνεχή πάλη μας με θετικές πράξεις και με αγωνιστική επιχειρηματολογία να αλλάξουμε τον κόσμο.

Στο μόνο στο οποίο συμφωνούμε με αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν οδηγό και Θεό τους την ωμή βία, είναι ότι ο κόσμος μας μπορεί και πρέπει να αλλάξει σε πολλά επίπεδα. Σε αυτό που διαφωνούμε, όμως, με αυτούς κάθετα και οριζόντια είναι ο τρόπος που αυτό πρέπει να γίνει.

Μόνο με ειρηνικούς αγώνες, σκληρούς και επίμονους, με προσωπική στάση ζωής ανυποχώρητη και μακριά από ιδιοτέλεια και ευτελισμό, μπορούν να λυθούν τα σταυρόλεξα των κοινωνικών ανισοτήτων, μπορούν να λυθούν τα διλήμματα, μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, μπορεί να ανυψωθεί αυτό το υπέροχο πλάσμα, που λέγεται άνθρωπος, στο βάθρο που του πρέπει».

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης
Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε βάρος του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου και σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «αυτές οι ενέργειες το μόνο που κάνουν είναι να καλλιεργούν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, όχι μόνο σε δικαστές, αλλά συνολικά στον ελληνικό λαό και να ενισχύουν δυνάμεις που, στο όνομα αυτών των φαινομένων, ζητούν ένταση της κρατικής καταστολής και αστυνομοκρατίας».

Το ΚΙΝΑΛ

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, αρμόδιος για τον κοινοβουλευτικό τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στον Ισίδωρο Ντογιάκο, ζήτησε τη θωράκιση της Δκαιοσύνης και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε συγκεκριμένα:

«Είμαστε σταθερά δίπλα σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς που επιτελούν ευσυνείδητα το καθήκον τους σε αντίξοες συνθήκες. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να θωρακίσουμε τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς της. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη διαλεύκανση αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, αλλά οφείλει ταυτόχρονα να εγκαταλείψει την ένοχη ανοχή που επιδεικνύει απέναντι στις “συλλογικότητες με τις οποίες διαλέγεται” και να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη».

Η Ένωση Κεντρώων

Η Ένωση Κεντρώων καταδικάζει, με ανακοίνωσή της, τη βομβιστική επίθεση στο σπίτι του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου και καλεί τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να αγνοήσουν τις απειλές -από οπουδήποτε και αν προέρχονται- και να επιτελούν το χρέος τους απερίσπαστοι και άτεγκτοι.

13/11/2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

Που στρέφονται οι υποψίες της Αντιτρομοκρατικής; Εξουδετερώθηκε η βόμβα για Ντογιάκο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: